
Banca Mondială estimează pentru România o creştere economică de 1,3% în 2025
24 Aprilie 2025
AgerpresCreşterea în Balcanii de Vest este aşteptată să se modereze la 3,4% în 2025-2026, în timp ce în Europa Centrală ar trebui să se îmbunătăţească doar uşor, la 2,7%.
Banca Mondială estimează o încetinire a creşterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creştere economică de 1,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.
"Creşterea economică în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA) este probabil să încetinească, conform Raportului ECA Economic Update al Băncii Mondiale pentru regiune, publicat astăzi miercuri n.r). Creşterea în regiunea ECA este acum estimată la 2,5% pentru perioada 2025-26, din cauza cererii externe mai slabe şi încetinirii în Rusia", se menţionează într-un comunicat al BM.
"Creşterea economică în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA) este probabil să încetinească, conform Raportului ECA Economic Update al Băncii Mondiale pentru regiune, publicat astăzi miercuri n.r). Creşterea în regiunea ECA este acum estimată la 2,5% pentru perioada 2025-26, din cauza cererii externe mai slabe şi încetinirii în Rusia", se menţionează într-un comunicat al BM.
Potrivit sursei citate, în 2024, creşterea în întreaga regiune s-a stabilizat la 3,6%, susţinută de consumul privat şi de creşteri robuste ale salariilor reale, remitenţe mai mari şi creşterea creditelor de consum, toate acestea compensând cererea externă mai slabă din cauza creşterii economice reduse în Uniunea Europeană.
Creşterile mai mari ale preţurilor la alimente şi servicii au condus la o inflaţie mai ridicată, care a ajuns la 5%, la nivelul lunii februarie 2025, de la 3,6% la jumătatea lui 2024. Creşterea recentă a inflaţiei a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele de politică monetară sau să amâne relaxarea suplimentară.
"Deşi ţările din regiunea Europa şi Asia Centrală au reuşit să menţină o creştere constantă anul trecut, incertitudinea globală, fragmentarea geoeconomică şi expansiunea slabă în rândul partenerilor comerciali cheie fac mai dificilă menţinerea acestei creşteri. Pentru a obţine o expansiune economică mai puternică pe termen lung, este esenţial ca ţările din regiune să accelereze reformele structurale interne care să favorizeze un sector privat dinamic şi inovator, antreprenoriatul şi adopţia tehnologiei", a declarat Antonella Bassani, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, citată în comunicat.
Asia Centrală este probabil să rămână sub-regiunea cu cea mai rapidă creştere anul acesta şi anul viitor, deşi creşterea este prognozată să se reducă la 4,7% în 2025-2026. Încetinirea se datorează unei expansiuni mai slabe a sectorului petrolier în Kazahstan, precum şi scăderii exporturilor şi normalizării fluxurilor de remitenţe, semnalează raportul BM.
În Caucazul de Sud, creşterea este proiectată la 3,5%, în medie, în 2025-2026, pe măsură ce efectele indirecte ale intermedierii comerciale, fluxurilor de muncă şi capital continuă să se diminueze.
Incertitudinea politicii comerciale, barierele comerciale crescute şi efectele indirecte ale lanţurilor de aprovizionare din zona euro sunt estimate să tempereze redresările în alte zone ale regiunii. Creşterea în Balcanii de Vest este aşteptată să se modereze la 3,4% în 2025-2026, în timp ce în Europa Centrală ar trebui să se îmbunătăţească doar uşor, la 2,7%.
În Rusia, creşterea este proiectată să scadă la 1,3% în perioada 2025-2026. În Turcia, creşterea este probabil să se înregistreze o îmbunătăţire modestă la 3,3% în perioada menţionată, deşi va rămâne sub tendinţa sa pe termen lung, din cauza cererii externe în continuare slabe şi a continuării redresării economice. Creşterea în Ucraina este probabil să scadă la 2% în 2025.
Într-o analiză dedicată accelerării creşterii în contextul global actual provocator, raportul subliniază importanţa unui sector privat dinamic. Ţările ar trebui să investească mai mult în inovaţie, să întreprindă reforme pentru a sprijini companiile tinere, să aprofundeze pieţele financiare şi să crească investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D), continuând totodată să se concentreze pe integrarea tehnologiei globale, expertizei şi capitalului.
Pentru ca ţările cu venituri medii din regiune să atingă statutul de ţări cu venituri ridicate, economiile lor trebuie să devină mai dinamice. Ţările care au trecut cu succes la statutul de economie cu venituri ridicate au făcut acest lucru prin dinamism antreprenorial şi inovaţie şi ar trebui să menţină această creştere prin valorificarea tehnologiei, expertizei şi capitalului pentru a spori creşterea productivităţii în cadrul companiilor, subliniază sursa citată.
"Inovaţia şi experimentarea în afaceri sunt esenţiale pentru creşterea productivităţii şi o condiţie prealabilă pentru atingerea şi menţinerea statutului de economie cu venituri ridicate. Ţările cu venituri medii din regiune pot atinge statutul de venituri ridicate dacă firmele cresc, inovează şi concurează. Deşi fiecare ţară are nevoie de propria abordare pentru a reporni creşterea, stimularea inovaţiei şi facilitarea dinamismului afacerilor sunt cruciale", a afirmat Ivailo Izvorski, economist şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală..
Raportul arată că este necesar să se investească în companii tinere şi inovatoare, mai degrabă decât în întregul sector al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), deoarece aceste companii generează locuri de muncă. Această abordare ar trebui să fie susţinută prin îmbunătăţirea accesului la finanţare, în special la capital pe termen lung şi de risc. Regiunea nu are suficientă finanţare, deoarece capitalul de risc şi finanţarea prin capitaluri proprii rămân subdezvoltate.
"Stimularea concurenţei este esenţială pentru a permite apariţia unor firme dinamice. Regiunea are prea multe afaceri mici, cu productivitate scăzută şi puţine companii mari în afara întreprinderilor de stat care adesea domină pieţele şi sufocă dinamismul antreprenorial. Politicile care încurajează inovaţia în afaceri şi adoptarea tehnologiei, cum ar fi stimulentele pentru cercetare-dezvoltare mai mari şi mai bine direcţionate, sunt de asemenea necesare pentru a ajuta firmele să devină mai productive şi inovatoare. Multe firme din regiune se bazează în prezent pe realocarea resurselor şi operează ca unităţi de producţie pentru companii străine, în loc să îşi dezvolte propriile tehnologii", se mai arată în comunicat.
În cele din urmă, investiţia în capitalul uman este esenţială pentru atragerea şi păstrarea angajaţilor şi antreprenorilor cu înaltă calificare, precum şi pentru crearea de oportunităţi de îmbunătăţire a competenţelor prin formare profesională.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 630 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...