ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Mondială estimează pentru România o creştere economică de 1,3% în 2025

24 Aprilie 2025   |   Agerpres

Creşterea în Balcanii de Vest este aşteptată să se modereze la 3,4% în 2025-2026, în timp ce în Europa Centrală ar trebui să se îmbunătăţească doar uşor, la 2,7%.

 
 
Banca Mondială estimează o încetinire a creşterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creştere economică de 1,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.

"Creşterea economică în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA) este probabil să încetinească, conform Raportului ECA Economic Update al Băncii Mondiale pentru regiune, publicat astăzi miercuri n.r). Creşterea în regiunea ECA este acum estimată la 2,5% pentru perioada 2025-26, din cauza cererii externe mai slabe şi încetinirii în Rusia", se menţionează într-un comunicat al BM.


Potrivit sursei citate, în 2024, creşterea în întreaga regiune s-a stabilizat la 3,6%, susţinută de consumul privat şi de creşteri robuste ale salariilor reale, remitenţe mai mari şi creşterea creditelor de consum, toate acestea compensând cererea externă mai slabă din cauza creşterii economice reduse în Uniunea Europeană.

Creşterile mai mari ale preţurilor la alimente şi servicii au condus la o inflaţie mai ridicată, care a ajuns la 5%, la nivelul lunii februarie 2025, de la 3,6% la jumătatea lui 2024. Creşterea recentă a inflaţiei a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele de politică monetară sau să amâne relaxarea suplimentară.

"Deşi ţările din regiunea Europa şi Asia Centrală au reuşit să menţină o creştere constantă anul trecut, incertitudinea globală, fragmentarea geoeconomică şi expansiunea slabă în rândul partenerilor comerciali cheie fac mai dificilă menţinerea acestei creşteri. Pentru a obţine o expansiune economică mai puternică pe termen lung, este esenţial ca ţările din regiune să accelereze reformele structurale interne care să favorizeze un sector privat dinamic şi inovator, antreprenoriatul şi adopţia tehnologiei", a declarat Antonella Bassani, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, citată în comunicat.

Asia Centrală este probabil să rămână sub-regiunea cu cea mai rapidă creştere anul acesta şi anul viitor, deşi creşterea este prognozată să se reducă la 4,7% în 2025-2026. Încetinirea se datorează unei expansiuni mai slabe a sectorului petrolier în Kazahstan, precum şi scăderii exporturilor şi normalizării fluxurilor de remitenţe, semnalează raportul BM.

În Caucazul de Sud, creşterea este proiectată la 3,5%, în medie, în 2025-2026, pe măsură ce efectele indirecte ale intermedierii comerciale, fluxurilor de muncă şi capital continuă să se diminueze.

Incertitudinea politicii comerciale, barierele comerciale crescute şi efectele indirecte ale lanţurilor de aprovizionare din zona euro sunt estimate să tempereze redresările în alte zone ale regiunii. Creşterea în Balcanii de Vest este aşteptată să se modereze la 3,4% în 2025-2026, în timp ce în Europa Centrală ar trebui să se îmbunătăţească doar uşor, la 2,7%.

În Rusia, creşterea este proiectată să scadă la 1,3% în perioada 2025-2026. În Turcia, creşterea este probabil să se înregistreze o îmbunătăţire modestă la 3,3% în perioada menţionată, deşi va rămâne sub tendinţa sa pe termen lung, din cauza cererii externe în continuare slabe şi a continuării redresării economice. Creşterea în Ucraina este probabil să scadă la 2% în 2025.

Într-o analiză dedicată accelerării creşterii în contextul global actual provocator, raportul subliniază importanţa unui sector privat dinamic. Ţările ar trebui să investească mai mult în inovaţie, să întreprindă reforme pentru a sprijini companiile tinere, să aprofundeze pieţele financiare şi să crească investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D), continuând totodată să se concentreze pe integrarea tehnologiei globale, expertizei şi capitalului.

Pentru ca ţările cu venituri medii din regiune să atingă statutul de ţări cu venituri ridicate, economiile lor trebuie să devină mai dinamice. Ţările care au trecut cu succes la statutul de economie cu venituri ridicate au făcut acest lucru prin dinamism antreprenorial şi inovaţie şi ar trebui să menţină această creştere prin valorificarea tehnologiei, expertizei şi capitalului pentru a spori creşterea productivităţii în cadrul companiilor, subliniază sursa citată.

"Inovaţia şi experimentarea în afaceri sunt esenţiale pentru creşterea productivităţii şi o condiţie prealabilă pentru atingerea şi menţinerea statutului de economie cu venituri ridicate. Ţările cu venituri medii din regiune pot atinge statutul de venituri ridicate dacă firmele cresc, inovează şi concurează. Deşi fiecare ţară are nevoie de propria abordare pentru a reporni creşterea, stimularea inovaţiei şi facilitarea dinamismului afacerilor sunt cruciale", a afirmat Ivailo Izvorski, economist şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală..

Raportul arată că este necesar să se investească în companii tinere şi inovatoare, mai degrabă decât în întregul sector al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), deoarece aceste companii generează locuri de muncă. Această abordare ar trebui să fie susţinută prin îmbunătăţirea accesului la finanţare, în special la capital pe termen lung şi de risc. Regiunea nu are suficientă finanţare, deoarece capitalul de risc şi finanţarea prin capitaluri proprii rămân subdezvoltate.

"Stimularea concurenţei este esenţială pentru a permite apariţia unor firme dinamice. Regiunea are prea multe afaceri mici, cu productivitate scăzută şi puţine companii mari în afara întreprinderilor de stat care adesea domină pieţele şi sufocă dinamismul antreprenorial. Politicile care încurajează inovaţia în afaceri şi adoptarea tehnologiei, cum ar fi stimulentele pentru cercetare-dezvoltare mai mari şi mai bine direcţionate, sunt de asemenea necesare pentru a ajuta firmele să devină mai productive şi inovatoare. Multe firme din regiune se bazează în prezent pe realocarea resurselor şi operează ca unităţi de producţie pentru companii străine, în loc să îşi dezvolte propriile tehnologii", se mai arată în comunicat.

În cele din urmă, investiţia în capitalul uman este esenţială pentru atragerea şi păstrarea angajaţilor şi antreprenorilor cu înaltă calificare, precum şi pentru crearea de oportunităţi de îmbunătăţire a competenţelor prin formare profesională.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 179 / 19122
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...