
BCE întăreşte cooperarea cu statele UE care nu sunt membre ale zonei euro, inclusiv cu România
25 Ianuarie 2023
AgerpresMemorandumul de înţelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România şi Suedia să poată face schimb de informaţii şi să îşi coordoneze activităţile de supraveghere.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri încheierea unui memorandum de înţelegere multilateral cu autorităţile naţionale competente din cele şase state membre ale UE care nu sunt parte a supravegherii bancare europene, informează un comunicat de presă al instituţiei de la Frankfurt.
Memorandumul de înţelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România şi Suedia să poată face schimb de informaţii şi să îşi coordoneze activităţile de supraveghere. Acordul vizează consolidarea în continuare a cooperării în materie de supraveghere la nivel european, bazându-se pe cultura deja puternică a cooperării dintre BCE şi autorităţile naţionale competente neparticipante din UE care decurge din activitatea Autorităţii bancare europene.
Memorandumul de înţelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România şi Suedia să poată face schimb de informaţii şi să îşi coordoneze activităţile de supraveghere. Acordul vizează consolidarea în continuare a cooperării în materie de supraveghere la nivel european, bazându-se pe cultura deja puternică a cooperării dintre BCE şi autorităţile naţionale competente neparticipante din UE care decurge din activitatea Autorităţii bancare europene.
BCE subliniază că este este interesată să întărească cooperarea cu autorităţile naţionale competente din statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană, întrucât sectoarele lor bancare sunt puternic interconectate.
"Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în aceste state membre sau expuneri mari din credite faţă de acestea şi desfăşoară o parte substanţială a activităţilor lor în statele membre respective. Pe de altă parte, unele instituţii cu sediul în state membre neparticipante au, de asemenea, o prezenţă semnificativă în jurisdicţii supravegheate de supravegherea bancară europeană", precizează BCE.
Memorandumul de înţelegere oferă statelor membre un cadru pentru schimbul periodic de informaţii cu privire la aspecte legate de supraveghere şi chestiuni referitoare la instituţiile supravegheate transfrontaliere, precum şi cu privire la metodologiile, abordările şi priorităţile în materie de supraveghere. Memorandumul de înţelegere încurajează, de asemenea, BCE şi autorităţile naţionale competente să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care ar putea prezenta relevanţă pentru atribuţiile altei autorităţi. Aceasta poate contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe pieţele bancare europene în perioadele caracterizate de tensiuni.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6941 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...