ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bruxellesul recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei

01 Decembrie 2022   |   Agerpres

Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.

 
 
Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a 5,8 miliarde din planul de relansare până când reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei nu vor fi corect aplicate, informează France Presse.
 
Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.
 
Executivul european a ales în cele din urmă să rămână ferm împotriva liderului naţionalist ungar Viktor Orban - în ciuda "şantajului" de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând planul de ajutor comun de 18 miliarde de euro pentru Ucraina şi impozitul minim pe profitul multinaţionalelor, notează AFP.
 
Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene - se opune de asemenea noilor sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară NATO împreună cu Turcia care nu a ratificat aderarea la această alianţă a Suediei şi Finlandei.
 
Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană a propus statelor membre, care au până la 19 decembrie să decidă, suspendarea a 7,5 miliarde de fonduri de coeziune ce urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 al UE.
 
O aşa-numită procedură de "condiţionalitate", menită să protejeze bugetul european de atacurile la adresa statului de drept, a fost lansată împotriva acestei ţări în aprilie, o premieră pentru UE, în special din cauza "neregulilor sistematice în atribuirea de achiziţii publice", "eşecurilor" în ceea ce priveşte procedurile judiciare şi lupta împotriva corupţiei.
 
Perspectiva de a fi lipsită de fonduri a determinat Ungaria să ia 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, inclusiv înfiinţarea unei "autorităţi independente" pentru a monitoriza mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate că îi îmbogăţesc pe apropiaţii lui Viktor Orban.
 
Dar Comisia consideră că reformele nu au fost realizate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie. Executivul european a fixat acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei şansa de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).
 
Executivul european a decis de asemenea să valideze planul de relansare post-COVID al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin ataşarea a 27 de condiţii, care includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei.
 
"Nu va avea loc nicio plată de fonduri până când aceste condiţii esenţiale nu sunt îndeplinite în mod corespunzător", a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis într-o conferinţă de presă.
 
Executivul UE, care până de curând părea să favorizeze o abordare conciliantă faţă de Ungaria, subliniind progresele realizate de aceasta din urmă, a adoptat în cele din urmă o poziţie mai dură.
 
Potrivit mai multor surse europene, influenţa europarlamentarilor, reuniţi în plen săptămâna trecută şi în mare parte susţinători ai măsurilor dure împotriva lui Orban, a fost decisivă.
 
A fost menţionată chiar şi posibilitatea unei moţiuni de cenzură a Comisiei în cazul deblocării fondurilor, în special de către grupul Renew Europe (centrişti).
 
Negociatorul ungar Tibor Navracsics a denunţat marţi această "presiune politică enormă" din partea Parlamentului European.
 
Cu un an şi jumătate înainte de alegerile europene, mulţi europarlamentari sunt nerăbdători în a face campanie pentru apărarea statului de drept în faţa exceselor antidemocratice din UE.
 
Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre, care trebuie să-şi ia decizia cu majoritate calificată (15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5343 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...