ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Buget de 1,5 miliarde de lei pentru finanţarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate

01 Martie 2024   |   AGERPRES

Programul are alocat un un buget de 1,5 miliarde de lei şi finanţează proiectele ce vizează protecţia resurselor de apă, sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate menajere.

 
 
Sesiunea de finanţare pentru Programul ce vizează construirea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate va demara în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ghidului aferent, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis vineri.

Programul are alocat un un buget de 1,5 miliarde de lei şi finanţează proiectele ce vizează protecţia resurselor de apă, sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate menajere.

"Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a trimis astăzi, spre publicare, la Monitorul Oficial, Ghidul de finanţare pentru Programul vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate. Acesta are un buget de 1,5 miliarde de lei şi finanţează proiectele ce vizează protecţia resurselor de apă, sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate menajere. Sesiunea de finanţare va începe la 30 de zile de la publicare. Scopul programului, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este acela de a proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător, precum şi creşterea numărului de persoane racordate/branşate la o reţea de canalizare/alimentare cu apă", precizează ministerul de resort.


Potrivit sursei citate, programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni, după cum urmează: Regiunea Bucureşti-Ilfov; Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui); Regiunea Sud-Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea); Regiunea SM (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman); Regiunea Sud-Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea); Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş); Regiunea Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş); Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt: Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ; sub-diviziunile administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucureşti; asocierile fără personalitate juridică, încheiate între solicitanţii din cadrul aceleiaşi regiuni.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi. Astfel, se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul: 12 milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori; 20 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001- 10.000 de locuitori; 30 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori.

Reprezentanţii MMAP precizează că înscrierea în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

"Tipurile de investiţii vizează: înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă; înfiinţarea sistemelor de canalizare; extinderea sistemelor de alimentare cu apă existente; extinderea sistemelor de canalizare existente; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă existente; modernizarea sistemelor de canalizare existente. Obiectivele acestui program sunt: reducerea şi limitarea impactului negativ asupra mediului, cauzat de evacuările de ape uzate; efectuarea investiţiilor necesare înfiinţării de sisteme de alimentare cu apă şi/sau canalizare, extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi/sau canalizare existente, modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi/sau canalizare existente, care vor contribui la îmbunătăţirea protecţiei mediului, protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătăţii omului şi mediului prin asigurarea de reţele de canalizare şi staţii de epurare şi asigurarea alimentării cu apă potabilă", notează Ministerul Mediului.

Prin implementarea acestui program, România va realiza obligaţiile pe care şi le-a asumat în ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, transpuse în legislaţia naţională prin HG nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările ulterioare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2598 / 19038
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...