ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE propune ajustarea parţială a calendarului de revocare treptată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat

07 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

La 9 martie 2023, Comisia a adoptat cadrul temporar de criză şi de tranziţie, care a modificat şi a prelungit parţial în timp cadrul temporar de criză şi încurajează luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esenţiale pentru tranziţia la o economie cu zero emisii nete, în concordanţă cu Planul industrial al Pactului verde.

 
 
Comisia Europeană a adresat statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de ajustare parţială a calendarului de revocare treptată a prevederilor cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat, menit să ofere un răspuns la criza cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi la scumpirea fără precedent a preţurilor la energie, se arată într-un comunicat al Executivului european.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul efectelor sale directe şi indirecte asupra economiei UE, cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat la 23 martie 2022, a oferit statelor membre posibilitatea de a oferi în timp util întreprinderilor aflate în dificultate un sprijin proporţional şi cu o ţintă bine definită. Datorită cadrului, statele membre au putut să acţioneze rapid şi eficace pentru a ajuta întreprinderile afectate de incertitudinile economice semnificative, de perturbarea fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare, precum şi de creşterile excepţional de mari şi neaşteptate ale preţurilor, în special la gaze naturale, energie electrică, dar şi la numeroşi alţi factori de producţie şi la materii prime, precum şi la bunurile primare. În ansamblul lor, aceste efecte au cauzat o perturbare gravă a economiilor tuturor statelor membre într-o multitudine de sectoare economice.


La 9 martie 2023, Comisia a adoptat cadrul temporar de criză şi de tranziţie, care a modificat şi a prelungit parţial în timp cadrul temporar de criză şi încurajează luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esenţiale pentru tranziţia la o economie cu zero emisii nete, în concordanţă cu Planul industrial al Pactului verde.

Pe măsură ce continuă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică a UE dă dovadă de rezilienţă la şocurile cu care s-a confruntat. Previziunile economice din vara anului 2023 elaborate de Comisie arată că economia UE continuă să crească, chiar dacă într-un ritm mai lent. Situaţia de pe pieţele energiei şi mai ales preţurile medii la gaz şi energie electrică par să se fi stabilizat. Mai mult, riscul unor deficite de aprovizionare cu energie s-a atenuat, inclusiv datorită măsurilor luate de statele membre pentru a diversifica sursele de energie. În acelaşi timp, în previziunile economice din vara anului 2023 se indică faptul că războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile geopolitice mai ample, în special în Orientul Mijlociu, continuă să fie o sursă de risc şi de incertitudine, se menţionează în comunicat.

În acest context, Comisia propune o prelungire limitată, cu 3 luni, a prevederilor care permit statelor membre să acorde în continuare ajutoare cu un cuantum limitat (secţiunea 2.1 din cadru) şi ajutoare prin care să se ofere compensaţii pentru preţurile ridicate la energie (secţiunea 2.4 din cadru), până la 31 martie 2024. Statele membre vor putea astfel să îşi extindă schemele de sprijin, în cazurile în care acest lucru este necesar, şi să se asigure că întreprinderile afectate în continuare de criză nu vor rămâne brusc fără sprijinul necesar în următoarea perioadă de încălzire de la iarnă. Conform secţiunii 2.4 din cadru, statele membre pot continua să ofere sprijin prin acoperirea unor părţi din costurile suplimentare cu energia numai în măsura în care preţurile la energie depăşesc în mod semnificativ nivelurile anterioare crizei.

Proiectul de propunere al Comisiei adresat statelor membre nu aduce atingere celorlalte prevederi ale cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Celelalte secţiuni ale cadrului legate de criză (şi anume, sprijinul pentru lichidităţi sub formă de garanţii de stat şi de împrumuturi subvenţionate şi măsurile vizând sprijinirea reducerii cererii de energie electrică) nu vor fi prelungite după data de expirare actuală, şi anume 31 decembrie 2023. Secţiunile care vizează accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili nu sunt afectate de proiectul de propunere şi vor rămâne în vigoare în baza cadrului actual până la 31 decembrie 2025.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei. Comisia intenţionează să adopte modificarea limitată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie în următoarele săptămâni, ţinând seama de feedbackul primit de la statele membre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1114 / 16399
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...