ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE propune ajustarea parţială a calendarului de revocare treptată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat

07 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

La 9 martie 2023, Comisia a adoptat cadrul temporar de criză şi de tranziţie, care a modificat şi a prelungit parţial în timp cadrul temporar de criză şi încurajează luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esenţiale pentru tranziţia la o economie cu zero emisii nete, în concordanţă cu Planul industrial al Pactului verde.

 
 
Comisia Europeană a adresat statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de ajustare parţială a calendarului de revocare treptată a prevederilor cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat, menit să ofere un răspuns la criza cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi la scumpirea fără precedent a preţurilor la energie, se arată într-un comunicat al Executivului european.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul efectelor sale directe şi indirecte asupra economiei UE, cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat la 23 martie 2022, a oferit statelor membre posibilitatea de a oferi în timp util întreprinderilor aflate în dificultate un sprijin proporţional şi cu o ţintă bine definită. Datorită cadrului, statele membre au putut să acţioneze rapid şi eficace pentru a ajuta întreprinderile afectate de incertitudinile economice semnificative, de perturbarea fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare, precum şi de creşterile excepţional de mari şi neaşteptate ale preţurilor, în special la gaze naturale, energie electrică, dar şi la numeroşi alţi factori de producţie şi la materii prime, precum şi la bunurile primare. În ansamblul lor, aceste efecte au cauzat o perturbare gravă a economiilor tuturor statelor membre într-o multitudine de sectoare economice.


La 9 martie 2023, Comisia a adoptat cadrul temporar de criză şi de tranziţie, care a modificat şi a prelungit parţial în timp cadrul temporar de criză şi încurajează luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esenţiale pentru tranziţia la o economie cu zero emisii nete, în concordanţă cu Planul industrial al Pactului verde.

Pe măsură ce continuă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică a UE dă dovadă de rezilienţă la şocurile cu care s-a confruntat. Previziunile economice din vara anului 2023 elaborate de Comisie arată că economia UE continuă să crească, chiar dacă într-un ritm mai lent. Situaţia de pe pieţele energiei şi mai ales preţurile medii la gaz şi energie electrică par să se fi stabilizat. Mai mult, riscul unor deficite de aprovizionare cu energie s-a atenuat, inclusiv datorită măsurilor luate de statele membre pentru a diversifica sursele de energie. În acelaşi timp, în previziunile economice din vara anului 2023 se indică faptul că războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile geopolitice mai ample, în special în Orientul Mijlociu, continuă să fie o sursă de risc şi de incertitudine, se menţionează în comunicat.

În acest context, Comisia propune o prelungire limitată, cu 3 luni, a prevederilor care permit statelor membre să acorde în continuare ajutoare cu un cuantum limitat (secţiunea 2.1 din cadru) şi ajutoare prin care să se ofere compensaţii pentru preţurile ridicate la energie (secţiunea 2.4 din cadru), până la 31 martie 2024. Statele membre vor putea astfel să îşi extindă schemele de sprijin, în cazurile în care acest lucru este necesar, şi să se asigure că întreprinderile afectate în continuare de criză nu vor rămâne brusc fără sprijinul necesar în următoarea perioadă de încălzire de la iarnă. Conform secţiunii 2.4 din cadru, statele membre pot continua să ofere sprijin prin acoperirea unor părţi din costurile suplimentare cu energia numai în măsura în care preţurile la energie depăşesc în mod semnificativ nivelurile anterioare crizei.

Proiectul de propunere al Comisiei adresat statelor membre nu aduce atingere celorlalte prevederi ale cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Celelalte secţiuni ale cadrului legate de criză (şi anume, sprijinul pentru lichidităţi sub formă de garanţii de stat şi de împrumuturi subvenţionate şi măsurile vizând sprijinirea reducerii cererii de energie electrică) nu vor fi prelungite după data de expirare actuală, şi anume 31 decembrie 2023. Secţiunile care vizează accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili nu sunt afectate de proiectul de propunere şi vor rămâne în vigoare în baza cadrului actual până la 31 decembrie 2025.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei. Comisia intenţionează să adopte modificarea limitată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie în următoarele săptămâni, ţinând seama de feedbackul primit de la statele membre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1965 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...