
Comisia Europeană a anunţat câştigătorii primelor premii ale UE pentru produse alimentare ecologice
23 Septembrie 2022
AgerpresProvenind din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia, toţi câştigătorii reprezintă creşterea şi inovarea sectorului ecologic european şi a lanţului valoric european, precum şi contribuţia sa la reducerea impactului agriculturii asupra climei şi a mediului.
Comisia Europeană i-a prezentat vineri pe cei opt câştigători, de la fermieri la restaurante, ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Provenind din Austria, Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia, toţi câştigătorii reprezintă creşterea şi inovarea sectorului ecologic european şi a lanţului valoric european, precum şi contribuţia sa la reducerea impactului agriculturii asupra climei şi a mediului.
Primele premii UE pentru produse alimentare ecologice marchează a doua sărbătorire a Zilei europene a agriculturii ecologice, lansată anul trecut de Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană.
"Am fost impresionat de fiecare dintre poveştile din spatele succesului câştigătorilor. Ei sunt persoane, organizaţii şi instituţii de un angajament incredibil, care au promovat producţia ecologică cu mult timp înainte ca aceasta să devină populară, adesea în circumstanţe foarte dificile. Ei provin din întreaga UE, demonstrând că producţia ecologică este vie peste tot şi că excelenţa ecologică poate fi găsită peste tot. În acest sens, ei oferă multă speranţă pentru dezvoltarea în continuare a producţiei ecologice şi pentru beneficiile pe care aceasta le poate aduce fermierilor noştri, comunităţilor rurale şi societăţii în ansamblu", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură.
Întrucât o cerere tot mai mare de produse ecologice din partea consumatorilor este o condiţie prealabilă pentru stimularea producţiei ecologice, Comisia depune eforturi pentru a promova caracteristicile şi beneficiile producţiei ecologice. Premiile UE pentru produse alimentare ecologice recunosc diferiţi actori de-a lungul lanţului valoric ecologic care au dezvoltat un proiect inovator, durabil şi inspirator, care are ca rezultat o valoare adăugată reală pentru producţia şi consumul ecologic. Competiţia este organizată în comun de Comisia Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA şi IFOAM Organics Europe, cu implicarea Parlamentului European şi a Consiliului în juriu.
Nazaret Mateos Alvarez din Spania, care exploatează o unitate de producţie ecologică de ciuperci în nordul ţării, a primit Premiul pentru Cea mai bună agricultoare. Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare care maximizează calitatea produselor, reducând în acelaşi timp la minimum factorii de producţie şi scăzând drastic consumul de apă.
Premiul pentru Cel mai bun agricultor ecologic a fost acordat lui David Pejic din Croaţia, care conduce cea mai veche fermă ecologică din apropiere de Zagreb, în Croaţia, cultivând peste 60 de culturi diferite. Ferma este implicată în activităţi de educaţie, formare şi consiliere cu o brutărie la faţa locului şi un restaurant.
Premiul pentru Cea mai bună regiune ecologică a fost acordat regiunii Occitania din sudul Franţei. În prezent, 19% din totalul terenurilor agricole sunt destinate agriculturii ecologice, cu 608.285 de hectare şi 13.265 de ferme. Obiectivul este ca, până în 2030, 30% din totalul terenurilor agricole să fie destinate agriculturii ecologice. Se adoptă o abordare cuprinzătoare, care implică o guvernanţă regională favorabilă incluziunii şi întregul lanţ valoric, de la producţie la consum.
Premiul pentru Cel mai bun oraş ecologic a fost acordat oraşului Seeham, situat în nord-vestul Austriei. Oraşul face parte din reţeaua "Organic Cities Network Europe". Cantinele publice din oraş, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente ecologice în proporţie de 100%. Există, de asemenea, o colaborare intensă cu infrastructurile turistice, aducând produsele ecologice în unităţi de alimentaţie şi hoteluri.
Premiul pentru Cel mai bun biodistrict a fost acordat asociaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia. Districtul biologic Cilento investeşte în producţia durabilă şi locală de alimente, corelând, de asemenea, cu iniţiativele din domeniul turismului, cum ar fi plajele bio şi traseele turistice bio. Acest lucru este benefic pentru crearea de locuri de muncă, coeziunea socială şi revitalizarea zonei.
Premiul pentru Cel mai bun IMM ecologic a fost acordat societăţii Goodvenience.bio din Germania. Cu cei zece angajaţi ai săi, această întreprindere produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale şi organice. Societatea pune un accent puternic pe producţia durabilă, circulară şi inovatoare şi pe promovarea unei alimentaţii sănătoase prin intermediul unui blog de reţete şi al unor materiale cu subiect culinar.
Premiul pentru Cel mai bun comerciant cu amănuntul ecologic a fost acordat societăţii La ferme a l'arbre de Liege din Belgia. Acest supermarket de mici dimensiuni, situat într-o fermă, vinde produse ecologice, cum ar fi carne şi făină din întreaga regiune, începând din 1978. Cu un accent puternic pe producţia durabilă şi circulară, întreprinderea utilizează, de asemenea, energie verde, evită ambalajele şi limitează emisiile generate de transport, concentrându-se pe achiziţiile locale.
Premiul pentru Cel mai bun restaurant ecologic a fost acordat restaurantului Lilla Bjers din Suedia. Situat pe insula Gotland, în Marea Baltică, Lilla Bjers este o fermă şi un restaurant ecologic care funcţionează conform conceptului "de la sămânţă la farfurie". Într-o fermă care conservă biodiversitatea şi care nu utilizează combustibili fosili sunt cultivate 300 de culturi diferite. Restaurantul a devenit un centru de formare a tinerilor fermieri şi bucătari ecologici.
Candidaturile pentru primele premii ecologice ale UE au fost deschise în perioada 25 martie - 8 iunie 2022, iar cei 24 de finalişti selectaţi au fost anunţaţi în iulie 2022. Ei au fost selectaţi dintr-un total de peste 200 de contribuţii din 26 de state membre. Juriul a fost alcătuit din reprezentanţi ai Comisiei, ai Comitetului Economic şi Social European, ai Comitetului European al Regiunilor, ai COPA-COGECA şi ai IFOAM Organics Europe, precum şi din reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE. Au fost solicitate participări de la orice actor sau instituţie de-a lungul lanţului valoric ecologic şi acestea au fost examinate în funcţie de criteriile de excelenţă, inovare, durabilitate şi în funcţie de posibilitatea de a reproduce proiectul în alte părţi ale UE, contribuind astfel la o mai mare accesibilitate şi la preţuri abordabile ale produselor ecologice în UE.
Planul de acţiune pentru producţia ecologică în UE stabileşte calea de urmat pentru atingerea obiectivului ca 25% din terenurile agricole ale UE să fie utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030 şi pentru o creştere semnificativă a acvaculturii ecologice. O producţie mai ecologică înseamnă o utilizare mai redusă a îngrăşămintelor chimice, a pesticidelor şi a antimicrobienelor şi efecte pozitive asupra climei, mediului, solului, apei, biodiversităţii şi bunăstării animalelor, toate obiectivele-cheie ale Pactului verde european, ale Strategiei "De la fermă la consumator" şi ale Strategiei în domeniul biodiversităţii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8008 / 19038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...