ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană ia măsuri în vederea extinderii oportunităţilor financiare pentru cetăţenii şi întreprinderile din UE

19 Martie 2025   |   Agerpres

Unitatea de informaţii unice este un factor orizontal care va crea un ecosistem de finanţare în beneficiul investiţiilor în obiectivele strategice ale UE.

 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri strategia sa privind uniunea economiilor şi investiţiilor, o iniţiativă-cheie menită să îmbunătăţească modul în care sistemul financiar al UE direcţionează economiile către investiţii productive, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Scopul său este de a oferi cetăţenilor UE un acces mai larg la pieţele de capital şi opţiuni de finanţare mai bune pentru întreprinderi. Acest lucru poate stimula bogăţia cetăţenilor, stimulând în acelaşi timp creşterea economică şi competitivitatea UE .

"Prin propunerea de astăzi privind o uniune a economiilor şi investiţiilor obţinem o dublă victorie. Gospodăriile vor avea oportunităţi mai multe şi mai sigure de a investi în pieţele de capital şi de a-şi spori bogăţia. În acelaşi timp, întreprinderile vor avea un acces mai uşor la capital pentru a inova, a se dezvolta şi a crea locuri de muncă de calitate în Europa", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Unitatea de informaţii unice este un factor orizontal care va crea un ecosistem de finanţare în beneficiul investiţiilor în obiectivele strategice ale UE. Astfel cum s-a subliniat în Busola pentru competitivitate, capacitatea Europei de a aborda provocările actuale - cum ar fi schimbările climatice, schimbările tehnologice rapide şi noua dinamică geopolitică - necesită investiţii semnificative, pe care raportul Draghi le estimează la o sumă suplimentară de 750-800 de miliarde de euro pe an până în 2030 şi care sunt afectate şi mai mult de creşterea nevoilor în materie de apărare. O mare parte din aceste nevoi de investiţii suplimentare se referă la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi la întreprinderile inovatoare, care nu se pot baza exclusiv pe finanţarea bancară. Prin dezvoltarea unor pieţe de capital integrate - alături de un sistem bancar integrat - SIU poate conecta în mod eficace economiile şi nevoile de investiţii.

UE dispune de o forţă de muncă talentată, de întreprinderi inovatoare şi de un fond mare de economii ale gospodăriilor, în valoare de aproximativ 10 mii de miliarde de euro sub formă de depozite bancare. Depozitele bancare sunt sigure şi uşor de accesat, dar de obicei câştigă mai puţini bani decât investiţiile pe pieţele de capital. SIU poate sprijini bunăstarea cetăţenilor noştri, oferindu-le posibilitatea de a alege şi oportunităţi de a obţine profituri mai bune prin valorificarea economiilor lor pe pieţele de capital.

În acelaşi timp, mai multe investiţii pe pieţele de capital sprijină economia reală, permiţând întreprinderilor din întreaga Europă săse dezvolte şi să prospere. Acest lucru poate crea locuri de muncă mai bune, cu salarii mai competitive pentru lucrătorii europeni, şi poate stimula investiţiile şi creşterea economică în toate sectoarele economice - în special în domeniile pe care UE le-a identificat ca fiind importante din punct de vedere strategic, cum ar fi inovarea tehnologică, decarbonizarea şi securitatea.

Realizarea unităţii de informaţii unice este o responsabilitate comună a instituţiilor UE, a statelor membre şi a tuturor părţilor interesate principale, necesitând eforturi concertate şi o colaborare strânsă între patru direcţii de activitate: cetăţeni şi economii; investiţii şi finanţare; integrare şi scară şi supravegherea eficientă în cadrul pieţei unice.

Conform CE, deponenţii persoane fizice joacă deja un rol central în finanţarea economiei UE prin depozite bancare, dar ar trebui să aibă posibilitatea, dacă doresc, de a-şi păstra mai mult din economii în instrumente de piaţă de capital cu randament mai ridicat, inclusiv în vederea pensionării.

Pentru a stimula investiţiile, în special cele din sectoarele critice, Comisia va introduce iniţiative menite să îmbunătăţească disponibilitatea capitalului şi accesul la acesta pentru toate întreprinderile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Reducerea ineficienţelor care decurg din fragmentare va implica eforturi importante de eliminare a oricăror bariere de reglementare sau de supraveghere din calea operaţiunilor transfrontaliere ale infrastructurilor pieţei, a gestionării activelor şi a distribuţiei fondurilor. Acest lucru va permite întreprinderilor să se extindă în mod eficient în întreaga UE.

Comisia va propune măsuri pentru a se asigura că toţi participanţii la piaţa financiară beneficiază de un tratament similar, indiferent de locul în care se află în UE. Acest lucru va implica consolidarea utilizării instrumentelor de convergenţă, precum şi o realocare a competenţelor de supraveghere între nivelul naţional şi cel al UE.

În cele din urmă, UIP vizează, de asemenea, consolidarea integrării şi a competitivităţii sectorului bancar din UE, inclusiv prin aprofundarea uniunii bancare. Comisia va evalua, de asemenea, situaţia generală a sistemului bancar pe piaţa unică, inclusiv competitivitatea acestuia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 322 / 19036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...