ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană propune un portofel de identitate digitală pentru toţi europenii

03 Iunie 2021   |   Agerpres

Noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiţi să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluţie, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

 
 
Comisia Europeană a propus, joi, cadrul pentru crearea unui sistem de identificare digitală europeană, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii europeni, rezidenţii şi întreprinderile din UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Cu un clic pe telefon, cetăţenii îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană. Ei vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-şi dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.
 
"Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem şi la noi în ţară fără costuri suplimentare şi fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara ţării", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
 
"Cetăţenii UE aşteaptă nu numai un nivel ridicat de securitate, ci şi facilitate, atunci când interacţionează cu administraţiile naţionale, de exemplu pentru depunerea declaraţiei fiscale, sau pentru înscrierea la o universitate europeană unde trebuie să se identifice în mod oficial. Portofelele de identitate digitală europeană le oferă acestora o nouă posibilitate de a stoca şi utiliza date pentru diverse tipuri de servicii, de la efectuarea check-in-ului într-un aeroport până la închirierea unui autoturism...Întreprinderile noastre europene, mari şi mici, vor beneficia la rândul lor de identitatea digitală şi vor putea oferi o gamă largă de noi servicii, având în vedere că propunerea oferă o soluţie pentru servicii de identificare fiabile şi sigure", a declarat la rândul său comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton
 
În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetăţenilor şi întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identităţile digitale naţionale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorităţi publice sau de entităţi private, cu condiţia să fie recunoscute de statul membru.
 
Noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiţi să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluţie, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.
 
Executivul comunitar subliniază că identitatea digitală europeană va avea următoarele caracteristici: va fi la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să o utilizeze; va fi utilizabilă pe scară largă iar utilizatorii au controlul asupra propriilor date, în condiţiile în care portofelele de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identităţii, ale datelor şi ale certificatelor partajează cu terţi şi să ţină evidenţa acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informaţiile care trebuie partajate.
 
Pentru ca această iniţiativă să devină realitate cât mai curând posibil, propunerea este însoţită de o recomandare. Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 şi să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele şi orientările privind bunele practici.
 
În paralel cu procesul legislativ, Comisia va colabora cu statele membre şi cu sectorul privat pentru aspectele tehnice ale identităţii digitale europene. Prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană; multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluţii de e-guvernare, inclusiv a identităţii digitale europene, în planurile lor naţionale din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12085 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...