ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Naţional al IMM-urilor: Creşterile de cheltuieli votate de Parlament vor reduce resursele pentru investiţii

22 Septembrie 2020   |   Agerpres

Consiliul Naţional al IMM-urilor apreciază că actuala criză economică generată de pandemia de Covid-19, coroborată cu scăderea încasărilor la buget, va determina creşterea deficitul public, impulsionat de cheltuielile curente din sectorul public şi în special din cauza indexării cu 40% a pensiilor.

 
 
Creşterile de cheltuieli votate marţi de Parlament vor provoca lipsa resurselor financiare bugetare pentru proiectele de investiţii, care asigură o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
 
Organizaţia patronală a IMM-urilor aminteşte că cele două Camere ale Parlamentului au votat, marţi, proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat care includ creşterea pensiilor cu 40%, creşterea cu 200 de lei a salariilor profesorilor şi creşterea fondurilor pentru Primării.
 
Consiliul Naţional al IMM-urilor apreciază că actuala criză economică generată de pandemia de Covid-19, coroborată cu scăderea încasărilor la buget, va determina creşterea deficitul public, impulsionat de cheltuielile curente din sectorul public şi în special din cauza indexării cu 40% a pensiilor.
 
"Având în vedere lipsa de resurse bugetare, creşterile votate de către Parlament vor avea ca efecte: punerea în pericol a sustenabilităţii creşterii economice a României; deteriorarea deficitului de cont curent, având în vedere consumul care depăşeşte valoarea exporturilor; lipsa resurselor pentru investiţii, care să asigure o dezvoltare durabilă şi sustenabilă; creşterea deficitului public; crearea de tensiuni suplimentare pe piaţa forţei de muncă, în special în domeniul privat", se precizează în comunicatul CNIPMMR.
 
Organizaţia patronală a IMM-urilor notează în comunicat că, potrivit raportului de ţară despre România pentru anul curent redactat de Comisia Europeană, România nu a înregistrat niciun progres în următoarele domenii: asigurarea implementării cadrului bugetar naţional; asigurarea sustenabilităţii sistemului public de pensii; îmbunătăţirea competenţelor prin sporirea relevanţei pe piaţa forţei de muncă a educaţiei şi formării profesionale şi a învăţământului superior; finalizarea reformei venitului minim de incluziune; îmbunătăţirea previzibilităţii procesului decizional; îmbunătăţirea guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat.
 
Potrivit comunicatului, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, CNIPMMR propune partidelor următoarele propuneri în domeniul social: creşterea cu 40% a pensiilor care au o valoare de până în 800 lei (în jur de 1.800.000 pensionari), rezultând o creştere medie de 300 de lei/lună, reprezentând un efort bugetar de aproximativ 1,3 miliarde euro/an; creşterea cu 200 de lei/lună a pensiilor cu valoarea între 801-1500 lei (în jur de 1.930.000 pensionari), reprezentând un efort bugetar de aproximativ 965 milioane euro/an; indexarea cu valorea inflaţiei a pensiilor care depăşesc 1500 lei (aproximativ 1.202.000 pensionari); îngheţarea valorii pensiilor care depăşesc 5.000 lei (în jur de 10.000 pensionari); adoptarea de măsuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.
 
Referitor la domeniul economic, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susţine necesitatea sustenabilităţii şi orientării spre investiţii a bugetului şi acordarea sumelor de bani necesare pentru efectuarea plăţilor în cadrul programului Romania Start-up Nation 2018 (sume introduse în cadrul rectificării bugetare actuale).
 
În domeniul educaţiei, CNIPMMR propune alocarea sumelor pentru asigurarea de materiale de protecţie sanitară a profesorilor şi achiziţia de echipamente care să permită profesorilor desfăşurarea cursurilor on-line, dotarea în regim de urgenţă a tuturor şcolilor cu toalete în interiorul unităţii de învătământ şi cu apă curentă, şi înfiinţarea de cabinete medicale în toate unităţile de învătământ.
 
În ceea ce priveşte sectorul administrativ, organizaţia patronală a IMM-urilor solicită digitalizarea administraţiei publice, cu restructurarea posturilor care întreţin nejustificat birocraţia, şi limitarea creşterilor salariale ale bugetarilor sub nivelul investiţiilor, astfel încă aceste creşteri salariale să nu afecteze nivelul investiţiilor, se menţionează în comunicatul CNIPMMR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16566 / 19552
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...