ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Erste Group: România ar putea înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021 (raport)

26 Februarie 2021   |   Agerpres

"Sunt încrezător cu privire la anul 2021. Ne aşteptăm la o revenire categorică a economiilor din regiune anul acesta, şi, odată cu aceasta, la o schimbare de semn, de la minus la plus", a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

 
 
Economia României ar putea înregistra o creştere de 4,2% în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, conform estimărilor publicate de Erste Group într-un raport privind perspectivele economice în Europa Centrală şi de Est (ECE).
 
Grupul Erste, listat la bursă, este optimist cu privire la anul financiar în curs. Acest optimism se bazează pe creşterea economică prognozată între +3% şi +6% pentru economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). În pofida efectului întârziat al insolvenţelor din Austria şi regiunea ECE, banca se aşteaptă în acest an la o scădere a costurilor de risc şi la o creştere a profiturilor.
 
"Sunt încrezător cu privire la anul 2021. Ne aşteptăm la o revenire categorică a economiilor din regiune anul acesta, şi, odată cu aceasta, la o schimbare de semn, de la minus la plus", a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
 
Potrivit sursei citate, acest optimism cu privire la revenirea economică se bazează, printre altele, pe faptul că rata de vaccinare a populaţiei creşte moderat, dar constant.
 
"Pandemia provocată de coronavirus a făcut ca economiile din ECE să intre în recesiune în 2020, deşi contracţia economică s-a dovedit a fi mai puţin severă decât s-a presupus iniţial. Impactul asupra Serbiei a fost relativ redus, determinând o scădere a PIB-ului de -1,1% în 2020, în timp ce economia croată a înregistrat o scădere considerabilă, de -8,5% faţă de 2019. Şi Austria a înregistrat anul trecut o scădere considerabilă a PIB-ului, de -7,2%. Conform datelor preliminare, scăderea PIB în 2020 a fost
de -5,6% în Republica Cehă, -5,2% în Slovacia, -5,1% în Ungaria şi -3,9% în România. Erste Group estimează o revenire economică în 2021, cele mai puternice creşteri ale PIB fiind aşteptate în Ungaria (+ 5,5%) şi Serbia (+ 5,0%). Şi economiile Croaţiei, României şi Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate îndeaproape de Republica Cehă, cu o creştere estimată de 3,9%", se menţionează în comunicatul transmis de grupul bancar.
 
Dinamica PIB-ului înregistrată în ultimul trimestru al anului 2020 în unele ţări din ECE oferă motive de optimism: economiile Ungariei, Slovaciei şi României au înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul al patrulea din 2020 comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda impactului negativ al măsurilor de carantină în ţările respective.
 
Pe baza acestor prognoze economice, Erste Group se aşteaptă să obţină un rezultat financiar mai bun în 2021.
 
"Vom vedea, de asemenea, o schimbare clară în dinamica evoluţiei profiturilor noastre", a spus Bernd Spalt, CEO al Erste Group.
 
Profitul net al Grupului a scăzut cu 46,7%, la 783 milioane de euro în 2020, pe fondul constituirii de provizioane pentru acoperirea unui risc ridicat, dar este de aşteptat să crească din nou în 2021.
 
De asemenea, directorul general al Erste Group nu anticipează un "val de insolvenţe" în economiile din regiune, aşa cum se menţionează adesea.
 
"Semnalele pe care le vedem acum, când moratoriile se apropie de final, tind să fie pozitive. Încheierea programelor de ajutor de stat va duce, desigur, la insolvenţe, dar numai ca un efect întârziat al anilor precedenţi", a afirmat Spalt.
 
Pe baza previziunilor interne, Erste Group se aşteaptă anul acesta la o creştere atât în ceea ce priveşte volumul creditelor, cât şi în venitul net din comisioane obţinut din administrarea de active, servicii de brokeraj pe piaţa de capital şi brokeraj de asigurări. Prin urmare, în pofida ratelor negative ale dobânzii în zona euro, banca se poate aştepta la un profit operaţional în creştere. În plus, estimează costuri de risc mai scăzute în 2021. Per total, Erste Group îşi propune să îşi îmbunătăţească profitul net anul
acesta.
 
"Revenirea economică ne va oferi ocazia de a contribui şi la o transformare ecologică şi de a facilita progrese semnificative în digitalizare", a adăugat el.
 
Uniunea Europeană va investi sume importante din fondul său de redresare în valoare de peste 700 de miliarde de euro în proiecte ecologice şi digitale. "Ca bancă, vrem să sprijinim această transformare. Ne considerăm parteneri ai companiilor şi economiilor din regiunea noastră. De aceea, creşterea noastră va avea la bază în primul rând sustenabilitatea", a mai spus Bernd Spalt.
 
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 47.700 de angajaţi, care deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 683 / 14487
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai imporante modificări ce vor fi aduse legislației insolvenței, comentate de avocații firmei Stratulat Albulescu. Cum lucrează echipa în dosarele de insolvență și proiectele provocatoare în care a fost implicată în ultima perioadă
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for Legal Assistant | Executive Assistant
Parteneriat strategic: Arthur Hunt și ONV LAW se asociază și intră împreună pe segmentul de M&A, transformări și restructurări de companii
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Wolf Theiss are clienți care iau în calcul potențiale listări sau caută să implementeze modele de afaceri similare SPAC-urilor. Claudia Chiper, Partenerul coordonator al practicii de Capital Markets: Creativitatea noastră s-a tradus în numărul de mandate câștigate și în găsirea de soluții acolo unde legislația nu este armonizată sau este neclară. Echipa multi-jurisdicțională ne permite să avem o bază de cunoștințe și abordări bazate pe practici și uzanțe internaționale
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...