ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Euler Hermes: Ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani să-şi modifice sensul

06 Februarie 2020   |   A.D.

În tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit, fie din motivaţii de menţinere ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.

 
 
Panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani ar putea să îşi modifice sensul, pentru 2020 fiind estimată o creştere de 3% , estimează specialiştii Euler Hermes, lider global în asigurarea de credit comercial şi specialist în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor.

"În România, ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani (-21,5% în 2019 /-8,8% în 2018) să-şi modifice sensul. Încetinirea creşterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global şi accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic. De asemenea, în plan microeconomic, constatăm o creştere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuţie cu precădere non-alimentar, construcţii şi sectoarele aferente - metale, materiale de construcţii, agricultură", a declarat Mihai Alexandru Chipirliu, head of Risk Analysis, Euler Hermes România, într-un comunicat.


Potrivit acestuia, în tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit, fie din motivaţii de menţinere ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.

Totodată, susţine el, nu trebuie neglijat impactul asupra performanţei companiilor a unor factori independenţi de decidenţii interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementări ale statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcţii, dar şi perturbările induse de factori externi.

"Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realităţile Brexit-ului s-a atenuat ca şi percepţie la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite şi China, care afectează întreg comerţul mondial", menţionează Chipirliu.

Acesta subliniază că recenta răspândire a coronavirusului şi măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci şi industriile conexe din alte ţări. În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie şi produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comercializate pe teritoriul României, iar sistarea producţiei unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricţiilor de circulaţie a mărfurilor la extern.

"Cu toate acestea, deşi preconizăm o extindere a numărului de insolvenţe, cel puţin pentru 2020 estimăm o creştere de doar 3%. Produsul intern brut, deşi într-un ritm mai lent, s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experienţele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei", a mai spus reprezentantul companiei.

Conform celui mai recent raport global de insolvenţă al Euler Hermes, care acoperă 44 de ţări şi 87% din PIB-ul global şi oferă ultima actualizare a Indicelui său Global de Insolvenţă Euler Hermes, falimentele globale sunt în continuă creştere, ceea ce implică riscuri la exporturi mai mari. Insolvenţele comerciale au crescut cu + 9% în 2019, în principal din cauza unei creşteri prelungite în China (+ 20%) şi, într-o măsură mai mică, a unei inversări a tendinţei în Europa de Vest (+ 2%) şi America de Nord (+ 3%), mai semnalează raportul.

Experţii Euler Hermes consideră că tendinţa îngrijorătoare este cauzată de combinarea unui ritm economic scăzut pentru mai mult timp, în special în economiile avansate, în sectorul industrial, şi a efectelor întârziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice şi tensiunilor sociale.

"În 2020, chiar dacă politicile monetare ar rămâne favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mică, competiţia mai dură la nivelul preţurilor şi creşterea costurilor de producţie, în special a salariilor", subliniază raportul.

Astfel, insolvenţele ar trebui să crească din nou cu 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oară la rând, Asia având în continuare contribuţia principală (+ 8% an/an) în special din cauza Chinei (+10%) şi Indiei (+11%). În Europa de Vest, creşterea economică va rămâne sub pragul istoric, care stabilizează de obicei numărul de insolvenţe (+ 1,7%), ceea ce duce la o creştere în majoritatea ţărilor. Per ansamblu, patru din cinci ţări vor înregistra o creştere a insolvenţelor în 2020, cu Brazilia (-3% an/an) şi Franţa (0%) ca excepţii principale.

În 2019, creşterea generală a insolvenţelor a fost mai mare, dar doar două din trei ţări au fost afectate de creşterea insolvenţelor. Aceasta înseamnă că riscurile la export sunt în creştere aproape peste tot şi nu mai există niciun refugiu sigur nicăieri, consideră experţii Euler Hermes.

Potrivit acestora, numărul insolvenţelor majore de la primul trimestru până la trimestru al treilea al anului 2019 a rămas relativ stabil de la an la an (249 insolvenţe majore), dar gravitatea acestora s-a înrăutăţit în ceea ce priveşte cifra de afaceri cumulată (de la 39,1 miliarde euro la 145,2 miliarde de euro), ceea ce ar putea avea efecte de domino grave asupra furnizorilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. Cu cât cifra de afaceri a candidaţilor la faliment este mai mare, cu atât mai mari sunt daunele aduse furnizorilor individuali.

Punctele fierbinţi au fost construcţiile în Asia, energie şi retail în America de Nord, precum şi retail şi servicii în Europa de Vest.

"În general, această perspectivă asupra insolvenţei necesită o monitorizare atentă a disputelor comerciale şi a altor riscuri politice, întrucât nivelul volatilităţii economice va fi foarte ridicat pe tot parcursul anului 2020. Va fi necesară mai multă selectivitate şi acţiuni preventive de gestionare a creditului", a spus Maxime Lemerle, head of Sector and Insolvency Research Euler Hermes.

Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în România numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 21,44%, comparativ cu anul anterior, la 6.524 insolvenţe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15162 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...