ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europa de Est: Cresc tranzacţiile în domeniul hotelier, de la palatele renovate din Bucureşti la giuvaerurile de la Marea Baltică (Bloomberg)

05 Februarie 2020   |   AGERPRES

"România şi Polonia sunt ţările cheie deoarece acestea sunt cele două ţări din Europa de Est care au pieţe interne puternice. Tendinţa de creştere economică în următorii ani ar urma să se menţină în regiune şi nu mă aştept la o încetinire a investiţiilor dacă nu vor exista motive serioase geopolitice", a apreciat Gilles Clavie, directorul general al Orbis, care dezvoltă hoteluri în regiune sub brandurile Accor.

 
 
De la palatele renovate din Bucureşti şi Budapesta la giuvaerurile de pe coasta Mării Baltice, hotelierii care caută profituri mai ridicate în Europa de Est se aventurează în afara hub-urilor saturate din regiune, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

În condiţiile în care randamentele din Praga şi din districtul financiar al Varşoviei scad aproape de nivelul înregistrat în marile oraşe din Germania, capitalele României, Ungariei şi Serbiei, precum şi câteva oraşe din Polonia, devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii şi dezvoltatorii imobiliari, susţin directorii de hoteluri.

"Bucureştiul este ceea ce era Varşovia în urmă cu 10-15 ani", a apreciat Adam Konieczny, director de dezvoltare pentru Europa al grupului francez Louvre Hotels, la o conferinţă din domeniul hotelier desfăşurată recent la Budapesta.


Goldman Sachs Group s-a aflat anul trecut printre vânzătorii unui portofoliu de zece hoteluri, inclusiv unităţi de patru stele din Budapesta şi Praga, către conglomeratul indian InterGlobe. În ultimii cinci ani s-au înregistrat pe principalele şase pieţe din regiune tranzacţii în domeniul hotelier de 4,2 miliarde de dolari (4,6 miliarde de dolari), o treime din ele în 2019, conform datelor CMS şi Cushman & Wakefield.

Macarele imense se văd în capitala României, unde proiectele includ două hoteluri Ibis realizate de grupul Orbis SA, listat la Varşovia. Apex Alliance, un operator independent cu sediul în Lituania, a finalizat recent un hotel de patru stele Marriott în Bucureşti şi a transformat o clădire istorică a unei bănci într-un hotel de cinci stele, în centrul vechi al oraşului.

Marile oraşe poloneze sunt de asemenea în expansiune. În următorii trei ani, nouă hoteluri cu un total de 1.900 de camere, ar urma să fie inaugurate în zona Tricity, care include Gdansk, Gdynia şi Sopot, de la Marea Baltică.

Alte oraşe poloneze de care sunt interesaţi dezvoltatorii imobiliari sunt Bialystok şi Cracovia.

"România şi Polonia sunt ţările cheie deoarece acestea sunt cele două ţări din Europa de Est care au pieţe interne puternice. Tendinţa de creştere economică în următorii ani ar urma să se menţină în regiune şi nu mă aştept la o încetinire a investiţiilor dacă nu vor exista motive serioase geopolitice", a apreciat Gilles Clavie, directorul general al Orbis, care dezvoltă hoteluri în regiune sub brandurile Accor.

Există spaţiu amplu pentru extinderea prezenţei brandurilor internaţionale. Procentajul lanţurilor hoteliere este de doar 15% din total în Ungaria, 14% în Polonia şi 6% în Serbia, comparativ cu peste 20% în multe ţări din Europa Occidentală, se arată într-un raport pe 2019 al firmei Horwath HTL.

Până la finalul lui 2021, în Budapesta ar urma să fie date în folosinţă 3.000 de camere noi. Luna trecută, grupul francez Covivio a achiziţionat celebrul hotel de cinci stele New York Palace din Budapesta, parte a unui şir de achiziţii de 685 milioane de dolari în Europa, inclusiv în Cehia şi Polonia. Între timp, şi grupul Apex Alliance vrea să facă achiziţii în capitala Ungariei.

"Există trei sau patru oportunităţi pentru noi în Budapesta", a afirmat directorul general al Apex Alliance, Gerhard Erasmus.

Însă Praga şi Varşovia sunt departe de a-şi pierde importanţa. Grupul ceh R2G a achiziţionat anul trecut InterContinental Praga cu suma de 225 de milioane de euro, iar fondul britanic de private equity Patron Capital şi lanţul hotelier american Marriott International au cumpărat în 2019 Sheraton Varşovia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15205 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...