ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei pentru poluare

08 Octombrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere şi menţinere a calităţii aerului.

 
 
Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în Bucureşti.

"La începutul lunii octombrie, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Municipiului Bucureşti a efectuat o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare (realizate în lunile decembrie - februarie - mai), dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană. Urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti, măsuri stabilite în timpul controlului anterior (prin Nota de constatare nr 239/31.05.2024)", informează GNM printr-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.


Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere şi menţinere a calităţii aerului.

"Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti", subliniază reprezentanţii GNM.

În perioada decembrie 2023- octombrie 2024, Primăria Municipiului Bucureşti a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depăşirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5).

Tot în această perioadă, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Municipiului Bucureşti a realizat patru acţiuni de inspecţie şi control la Primăria Municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 250.000 lei şi au fost stabilite măsuri de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici (PM 2.5, PM10, NOx, poluanţi rezultaţi din traficul rutier, emisii de la încălzirea rezidenţială), măsuri asupra cărora s-a revenit în controalele ulterioare.

"În urma acestor verificări, a fost stabilită inclusiv măsura de respectare a termenului asumat faţă de Comisia Europeană privind elaborarea şi implementarea PICA, respectiv de prezentare a unui plan de măsuri intermediare pentru reducerea impactului asupra celor două componente principale (traficul şi încălzirea rezidenţială), iar PMB nu a adoptat măsurile impuse.
Deşi, în anul 2021, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au prezentat, în faţa experţilor CE, un calendar de elaborare a unui nou PICA, nici până în prezent nu a fost elaborat studiul prin care să fie inventariate toate sursele de poluare şi identificate măsuri cuantificabile pentru reducerea emisiilor de poluanţi la nivelul aglomerării Municipiului Bucureşti", mai precizează Garda de Mediu.

Ultimul termen asumat în faţa Comisiei Europene de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru noul Plan Integrat de Calitate al Aerului este 25 octombrie 2024, menţionează GNM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1889 / 19596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...