ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria din România a intrat în contracţie puternică, în decembrie 2019 (Barometru SNSPA)

22 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Pe cerere, comenzile noi au căzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019, iar lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare.

 
 
Activitatea din industrie a înregistrat, în decembrie 2019, o contracţie puternică, iar scăderea comenzilor pentru export a atins un record istoric, până la 32 de puncte, relevă rezultatele Barometrul Industriei din România, întocmit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi IRSOP, dat publicităţii miercuri.

Conform documentului, în ceea ce priveşte producţia, volumul a înregistrat o scădere la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie. Totodată, stocurile au fost în contracţie permanentă pe întreg anul trecut şi au rămas contractate la 47 de puncte, în decembrie.

Pe cerere, comenzile noi au căzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019, iar lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare.


În acest context, analiza de specialitate relevă faptul că, în decembrie 2019, comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. "Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export", se notează în concluziile Barometrului.

Pe de altă parte, importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie, la 45 în decembrie. "Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii", este concluzia persoanelor intervievate.

La capitolul forţei de muncă, numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte, în condiţiile în care, de aproape doi ani, indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Previziunile pentru 2020 vorbesc despre posibile tendinţe de disponibilizare, pe fondul scăderilor repetate de activitate ce a culminat cu contracţia din decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, costurile de producţie au scăzut 64 de puncte, în decembrie (de la 69, în noiembrie 2019), dar se află tot în zona de creştere, cu peste 50 de puncte. "Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă", se menţionează în concluziile indexului.

Cât priveşte aşteptările managerilor, indicatorul global de încredere al acestora în redresarea activităţii peste o jumătate de an arată un salt la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. "În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul", susţin realizatorii Barometrului.

Începând din anul 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul lunar al industriei din România prezintă situaţia la zi şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Raportul este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15267 / 16854
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...