
Italia ar putea naţionaliza o rafinărie Lukoil din Sicilia
27 Aprilie 2022
AgerpresMinistrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de joi a cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse.
Autorităţile italiene analizează o posibilă naţionalizare, temporară, a rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, aceasta fiind una dintre opţiuni în situaţia în care vor fi impuse sancţiuni împotriva petrolului rusesc, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale.
Ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de joi a cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse.
În condiţiile în care Europa este puternic dependentă de importurile de petrol şi gaze din Rusia, ţările de pe continent au opinii diferite când vine vorba de un eventual embargou. Ucraina, Polonia şi Lituania se numără printre statele care sunt favorabile unui embargou care să vizeze importurile de petrol şi gaze din Rusia, în timp ce Germania şi Ungaria se opun unui embargou imediat.
Rafinăria ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare, obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale.
Însă unul din efectele invaziei ruseşti din Ucraina este că ISAB este nevoită să cumpere aproape tot ţiţeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaţionale nu îi mai acorde credite.
Grupul petrolier Lukoil nu este în prezent vizat de sancţiunile internaţionale impuse mai multor entităţi ruseşti.
"Deoarece nu primim credite de la nivel internaţional nu putem cumpăra ţiţei din altă parte", a declarat directorul general adjunct de la ISAB, Claudio Geraci. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare şi companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său Litasco este controlată de grupul Lukoil.
ISAB, care este responsabilă pentru 22% din capacitatea de rafinare a Italiei, este amplasată pe insula Sicilia şi închiderea ei ar afecta şomajul şi creşterea economică din această regiune.
Fiorenzo Amato, un oficial local în cadrul sindicatului CGIL, a spus că în prezent nu există întreruperi în producţie dar a recunoscut că rafinăria ar putea întâmpina probleme dacă importurile de petrol rusesc vor fi oprite.
Înaintea pandemiei de COVID-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9869 / 18993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...