
Miniştrii europeni de Finanţe au început dezbaterile cu privire la regulile fiscale şi mizează pe un acord în luna martie
14 Februarie 2023
AgerpresRegulile fiscale, denumite oficial Pactul de Stabilitate şi Creştere, au fost introduse pentru a limita împrumuturile guvernamentale şi a garanta valoarea monedei unice. Aceste reguli cer guvernelor să menţină deficitele bugetare sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.
Miniştrii de Finanţe din ţările membre UE au început marţi discuţiile cu privire la reformarea regulilor fiscale europene, pentru a le ajusta la realităţile post-pandemie, caracterizate prin datorii mari şi nevoi semnificative de investiţii, şi mizează pe un acord în luna martie, transmite Reuters.
Unii diplomaţi europeni precizează însă că ar putea dura mai mult timp pentru a se ajunge la un acord, având în vedere opoziţia Germaniei şi a altor state din nordul Europei la propunerile Comisiei Europene privind negocierea unor traiectorii individuale pentru reducerea datoriilor cu fiecare guvern în parte, mai degrabă decât să existe o singură regulă valabilă pentru toate statele, cum este în prezent.
Unii diplomaţi europeni precizează însă că ar putea dura mai mult timp pentru a se ajunge la un acord, având în vedere opoziţia Germaniei şi a altor state din nordul Europei la propunerile Comisiei Europene privind negocierea unor traiectorii individuale pentru reducerea datoriilor cu fiecare guvern în parte, mai degrabă decât să existe o singură regulă valabilă pentru toate statele, cum este în prezent.
"Un echilibru între planurile naţionale şi un cadru comun este ceva la care trebuie să facem progrese în discuţiile noastre", a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Regulile fiscale, denumite oficial Pactul de Stabilitate şi Creştere, au fost introduse pentru a limita împrumuturile guvernamentale şi a garanta valoarea monedei unice. Aceste reguli cer guvernelor să menţină deficitele bugetare sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.
Aceste reguli au nevoie de o revizuire pentru că în prezent puţine state membre mai respectă limitele prevăzute în Pactul de Stabilitate şi Creştere, iar unele ţări, precum Italia şi Grecia, au un nivel de îndatorare atât de mare încât respectarea regulilor şi ritmul în care ar trebui reduse datoriile lor face regulile nerealiste.
Pentru moment, respectarea Pactului de Stabilitate şi Creştere nu este o problemă importantă, pentru că regulile au fost suspendate de la debutul pandemiei de COVID-19 pentru a da guvernelor o marjă de manevră mai mare şi a putea să menţină economiile pe linia de plutire pe perioada carantinelor, iar ulterior pentru a face faţă crizei costului vieţii, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Însă, Pactul de Stabilitate şi Creştere ar urma să se aplice din nou în 2024 iar guvernele UE vor să modifice regulile astfel încât atunci când vor intra în vigoare să ţină cont de noile provocări precum nevoia unor investiţii publice mari în energiile regenerabile.
"Propunerile Comisiei Europene ne duc într-un teritoriu necunoscut", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, la sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni ai Finanţelor. "Nu putem cădea de acord cu propunerile actuale. Ele trebuie ajustate. Dar suntem pregătiţi să recunoaştem că este nevoie de noi investiţii şi că datoriile au crescut atât de mult încât, în conformitate cu vechile reguli, statele membre s-ar confrunta cu probleme de nedepăşit", a adăugat oficialul german.
Conform celor mai recente date ale Eurostat, la finalul trimestrului trei din 2022, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB în rândul statelor membre UE se înregistra în Grecia (178,2%), Italia (147,3%), Portugalia (120,1%), Spania (115,6%), Franţa (113,4%) şi Belgia (106,3%), iar cel mai scăzut în Estonia (15,8%), Bulgaria (23,1%), Luxemburg (24,6%), Danemarca (30,7%), Suedia (33,6%), Lituania (37,3%), Letonia (39,9%), Cehia (45,2%) şi România (47,8%).
România a înregistrat o datorie de 48,3% din PIB în trimestrul doi din 2022 şi de 48,1% din PIB în primele trei luni din 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6777 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...