ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: Toate apelurile majore de proiecte vor fi lansate până la sfârşitul anului 2023

10 August 2022   |   Agerpres

Obiectivele MIPE sunt ca în anul 2025 să fie vizibile în mod cuantificabil primele rezultate ale implementării proiectelor finanţate din fondurile alocate României în perioada de programare 2021-2027. Concomitent, lansarea apelurilor de proiecte va fi corelată cu ţintele de absorbţie, respectiv cu sumele care trebuie solicitate Comisiei Europene spre rambursare în vederea evitării dezangajării fondurilor alocate.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027, a anunţat, marţi, MIPE, într-un comunicat transmis AGERPRES.
 
Obiectivele MIPE sunt ca în anul 2025 să fie vizibile în mod cuantificabil primele rezultate ale implementării proiectelor finanţate din fondurile alocate României în perioada de programare 2021-2027. Concomitent, lansarea apelurilor de proiecte va fi corelată cu ţintele de absorbţie, respectiv cu sumele care trebuie solicitate Comisiei Europene spre rambursare în vederea evitării dezangajării fondurilor alocate.
 
"Perioada de programare 2021-2027 ne pune la dispoziţie 45 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru investiţii în domenii de importanţă strategică pentru România, cum sunt infrastructura de transport, cea spitalicească, pentru apă şi apă uzată, managementul deşeurilor, dezvoltare şi regenerare urbană. Fără a mai lua în calcul şi finanţările derulate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Trebuie să ţinem cont de natura multianuală a Politicii de Coeziune şi să avem, în sfârşit, abordarea sinergică prin care corelăm apelurile de proiecte cu ţintele de absorbţie. Avem o şansă istorică pe care nu putem să o ratăm. În acest fel vom preîntâmpina eventualele blocaje care am învăţat din perioadele anterioare de programare că pot apare în implementare, cu impact asupra riscului de dezangajare", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
De asemenea, MIPE anunţă că evaluarea proiectelor va fi simplificată, pentru ca cele două etape de evaluare (CAE- conformitatea administrativă şi eligibilitatea şi ETF - evaluarea tehnico-financiară) să fie cat mai suple, obţinându-se astfel deblocarea proiectele depuse spre evaluare, care uneori durează şi peste un an de zile.
 
Astfel, se are în vedere ca evaluarea CAE să fie cât mai simplificată, eventual la nivel de declaraţie prin care solicitantul să îşi asume respectarea declaraţiilor din ghid, urmând ca informaţiile să fie validate la semnarea contractului. În situaţia unor declaraţii eronate, contractul de finanţare nu va mai fi semnat. Suplimentar, cu ajutorul bazelor de date integrate, evaluarea ETF urmează să devină un proces digitalizat. Verificarea documentelor doveditoare se va derula pentru proiectele cu punctaj şi buget corespunzător.
 
"MIPE creează condiţiile necesare implementării unor proiecte de calitate, mature", se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, la sfârşitul acestei luni, toate Autorităţile de Management pentru Programele Operaţionale prin care România va atrage fondurile alocate perioadei de programare 2021-2027 vor fi încărcat în sistemul electronic de comunicaţie cu serviciile Comisiei Europene: Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, organigrama, fişe de post, procedurile operaţionale şi cadrul protocolar, astfel încât să nu existe întârzieri în implementarea proiectelor.
 
De asemenea, la nivelul MIPE, în data de 18 august va fi organizată o nouă şedinţă pentru a analizarea progresului pregătirii atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2021-2027. "Acest pas face parte din strategia MIPE care se va finaliza cu lansarea Ghidului Fondurilor Europene", a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6252 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...