ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O treime dintre antreprenori concediază oameni şi 8% îşi închid firma, după creşterea facturilor la energie

15 Februarie 2022   |   Agerpres

Astfel, jumătate dintre antreprenori au arătat că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun că factura s-a dublat şi 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. De asemenea, 0,41% au răspuns că factura nu a crescut sau a rămas la fel.

 
 
Peste 34% dintre întreprinzători spun că reduc numărul de angajaţi, ca urmare a creşterii facturilor la electricitate şi gaze, iar 8% îşi închid firma, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi publicat luni.
 
Astfel, jumătate dintre antreprenori au arătat că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun că factura s-a dublat şi 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. De asemenea, 0,41% au răspuns că factura nu a crescut sau a rămas la fel.
 
În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37% dintre antreprenori chestionaţi au răspuns că valoarea facturii a fost cu 50% mai mare, 29% au spus că factura s-a dublat şi aproape 20% au arătat că factura a crescut cu 200% şi peste. 5,4% au precizat că factura la gaze nu a crescut sau a rămas la fel.
 
"Întrebaţi ce măsuri vor lua, 76% au spus că vor reduce sau vor amâna investiţiile, ceea ce are un impact uriaş în societate şi în economie, pentru că înseamnă o pierdere a competitivităţii. Jumătate spun că vor diminua activitatea firmei, 38% că vor amâna achiziţia unor programe de digitalizare, ba chiar pentru unul din trei întreprinzători această perioadă va însemna reducerea numărului de angajaţi. De asemenea, 8% spun că vor închide firma. Deci practic una din 10 firme se va închide în perioada următoare", a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.
 
Totodată, în cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11% vor disponibiliza 10-49 angajaţi, 1,3% - între 50 şi 250 angajaţi şi 1,3% - 250 de angajaţi, în timp ce 39% nu vor disponibiliza.
 
Întrebaţi dacă au crescut sau vor creşte preţurile produselor sau serviciilor lor în următoarea perioadă, 17% dintre antreprenori spun că vor creşte cu peste 30%, 42% au menţionat că vor scumpi cu ponderi între 10-30%, 19% spun că vor creşte sub 10%, iar 20% spun că nu au crescut sau nu vor creşte.
 
"Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate 90%", a subliniat preşedintele CNIPMMR.
 
Potrivit acestuia, unele IMM-uri ar trebui încadrate în capitolul consumatori vulnerabili.
 
Sondajul a fost realizat în perioada 2-14 februarie şi au răspuns 2.260 de întreprinzători.
 
"Dintre ei, 56% activează în domeniul producţiei, 21,9% în comerţ şi 21,5% în servicii. Aceasta arată că impactul nu afectează un domeniu sau altul, ci pe toate. 98,5% spun că resimt scumpirile", a precizat Jianu.
 
În concluzie, 80% dintre antreprenori spun că este necesară reglementarea pieţei pe întregul lanţ energetic şi stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15% şi două treimi spun că este nevoie de măsuri urgente de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie, inclusiv finanţarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri fotovoltaice.
 
Alte măsuri propuse sunt deblocarea programului Electric Up şi acordarea de urgenţă a finanţării şi emiterea de vouchere pentru achiziţia de energie electrică, gaze şi carburanţi.
 
Astfel, CNIPMMR propune în domeniul energiei înfiinţarea programului IMM Prosumer, prin care firmele să poată achiziţiona capacităţi de producţie sub 400 kW, pentru consum propriu.
 
Valoarea totală a granturilor ar fi de 800 de milioane de euro, iar banii ar urma să provină din Fondul de Modernizare. Pentru un proiect, valoarea maximă ar urma să fie de 300.000 de euro, din care 200.000 de euro granturi şi 100.000 de euro contribuţie proprie.
 
Acest program ar putea avea 4.000 de beneficiari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8547 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...