ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Odihna a avansat pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calităţii vieţii românilor (studiu)

11 Iunie 2024   |   Agerpres

Întrebaţi despre factorii importanţi în viaţă, respondenţii studiului au menţionat familia pe primul loc, ca şi anul trecut, dar cu mai multe procente anul acesta (89%, faţă de 83%).

 
 
Percepţia românilor faţă de aspectele cu impact asupra calităţii vieţii lor a înregistrat o schimbare notabilă, majoritatea respondenţilor la un raport de cercetare, respectiv 54%, clasând pe primul loc somnul/odihna.

Echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională a urcat pe locul 2 (52%, faţă de 45% în 2023), iar alimentaţia completează top 3, în cădere de pe prima poziţie pe care o deţinea anul trecut (51% faţă de 67% în 2023). Pe locurile 4 şi 5 se află în continuare activitatea sportivă, cu o uşoară creştere faţă de perioada anterioară, şi răsfăţul cu moderaţie, situat pe ultimul loc ca importanţă şi anul acesta, însă cu o creştere semnificativă, de la 28% în 2023 la 34% în 2024, arată rezultatele cercetării realizate de de către Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză - alături de Reveal Marketing Research.


"Modul în care evoluează de la un an la altul percepţia românilor faţă de aspectele cu impact asupra calităţii vieţii este mereu surprinzător, tocmai de aceea avem nevoie de aceste studii detaliate de piaţă - ele ne menţin conectaţi cu schimbările şi ne ajută să ne adaptăm abordarea tendinţelor pe care le detectăm, pentru a rămâne o sursă de informare cât mai actuală şi utilă. Anul acesta, de exemplu, românii par să conştientizeze din ce în ce mai mult importanţa unui somn suficient cantitativ şi calitativ în vieţile lor, un aspect adesea neglijat, de care însă depinde cât suntem de performanţi la locul de muncă, cât suntem de prezenţi în mijlocul familiei sau câtă energie ne rămâne pentru hobby-uri şi alte activităţi importante. Iar măsurile pe care le luăm pentru a ne îmbunătăţi atât somnul, cât şi echilibrul personal, alimentaţia, activitatea fizică sau timpul pe care ni-l acordăm pentru momentele de răsfăţ pot contribui semnificativ la evitarea stărilor de insatisfacţie şi disconfort pe termen lung", a declarat Constantin Bratu, preşedinte CIPRA.

Pentru 1 din 6 români din categoria de vârstă 25-35 de ani somnul are o importanţă crescută (58% faţă de media de 54% la nivelul întregului eşantion), în timp ce alimentaţia este semnificativ mai importantă pentru categoria de vârstă 55-65 de ani (61% faţă de media de 51% la nivelul întregului eşantion).

Întrebaţi despre factorii importanţi în viaţă, respondenţii studiului au menţionat familia pe primul loc, ca şi anul trecut, dar cu mai multe procente anul acesta (89%, faţă de 83%). O schimbare semnificativă în această privinţă este legată de importanţa pe care oamenii o acordă stării de spirit, care a avansat şi se situează pe locul al doilea după familie, cu 84 de procente, fiind considerată prioritară comparativ cu starea fizică şi financiară, care au dobândit procente mai generoase anul trecut.

În privinţa gradului de satisfacţie faţă de diferite aspecte ale vieţii, 70% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de casa în care locuiesc (faţă de 76% în 2023), 62% sunt mulţumiţi de alimentele pe care le consumă (faţă de 70% în 2023), 53% sunt mulţumiţi de timpul pe care îl petrec pentru relaxare (faţă de 58% în 2023) şi 34% petrec destul timp cu prietenii (comparativ cu 39% în 2023).

Principalii factori de stres au rămas neschimbaţi: creşterea preţurilor, contextul economic actual şi situaţia financiară. Aspectele băneşti sunt urmate de lipsa timpului, resimţită mai acut anul acesta (49% faţă de 44%) şi de responsabilităţile din familie, mai stringente şi ele (42% comparativ cu 33% în 2023).

În plus, anul acesta 40% dintre respondenţi se declară stresaţi de nevoia de a răspunde unor standarde impuse de societate. Activitatea profesională în sine (36%) şi relaţia cu partenerul de viaţă (35%) sunt şi ele stresante într-o pondere mai mare anul acesta.

Studiul mai semnalează că, similar cu anul trecut, aproximativ jumătate dintre respondenţi îşi consideră calitatea vieţii ca fiind bună; cei care o evaluează ca fiind slabă sunt în special persoane cu vârste între 55 şi 65 de ani, cu venit scăzut.

Gradul de satisfacţie faţă de aspectele vieţii românilor este influenţat şi în 2024 de igiena/curăţenia din casă (81%), urmat de gradul de mulţumire faţă de casa în care stau (70%), de siguranţa personală (62%) şi de alimentele pe care le consumă (62%).

Realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1.008 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 şi 65 ani, din mediul urban sau rural.

Membrii fondatori au dezvoltat CIPRA cu misiunea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor prin informare corectă, validată de către experţi. Calitatea vieţii românilor este afectată de lipsa de informare, care poate conduce la alegeri greşite de consum. Astfel, CIPRA pune la dispoziţia consumatorilor o platformă informativă care să îi ajute în luarea unor decizii în privinţa obiceiurilor zilnice, astfel încât riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calităţii vieţii lor să fie diminuate. Pentru a se adapta permanent nevoilor curente de informare ale românilor, CIPRA va stabili un dialog permanent cu consumatori, companii şi autorităţi.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piaţă reprezintă baza deciziilor corecte şi a poziţionării brandurilor. Soluţiile calitative şi cantitative ajută de 15 ani companii din România şi Europa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 267 / 17296
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...