ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom estimează pentru acest an investiţii de aproximativ 6,5 miliarde de lei, în creştere faţă de 2023

01 Februarie 2024   |   AGERPRES

Investiţiile pe segmentul Explorare şi Producţie sunt estimate la circa 4,7 miliarde lei (2023: 2,6 miliarde lei), din care aproximativ jumătate pentru proiectul Neptun Deep.

 
 
Grupul OMV Petrom estimează pentru anul în curs investiţii în jur de 6,5 miliarde de lei, în creştere raportat la anul trecut, când au fost de 4,7 miliarde de lei, fiind dedicate în principal proiectului Neptun Deep şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, cu precădere SAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV), potrivit raportului companiei, remis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale la aproximativ 8 miliarde de lei. Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil. Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor uşor pozitiv, în contextul unor investiţii în creştere (2023: 4,4 miliarde de lei)", spun reprezentanţii companiei.


Pe segmentul Explorare şi Producţie, OMV Petrom estimează o producţie în scădere faţă de anul trecut, de peste 106.000 bep/zi (2023: 113.000 bep/zi), luând în considerare faptul că nu se vor efectua vânzări de active. În ceea ce priveşte optimizarea portofoliului, concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin evaluarea unor vânzări selective de zăcăminte.

Investiţiile pe acest segment sunt estimate la circa 4,7 miliarde lei (2023: 2,6 miliarde lei), din care aproximativ jumătate pentru proiectul Neptun Deep.

"În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România", a declarat Cristina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

De asemenea, OMV Petrom plănuieşte forarea a circa 40 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a până la 500 de reparaţii capitale la sonde (2023: 45 de sonde noi şi sidetrack-uri şi 497 de reparaţii capitale la sonde), se arată în raport.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, în 2024 se estimează că rata de utilizare a rafinăriei va fi peste 95% (2023: 80%, având în vedere revizia generală planificată). Vânzările totale de produse rafinate se estimează că vor fi în creştere faţă de 2023, când s-au situat la 5,5 milioane de tone. Vânzările cu amănuntul de produse petroliere se estimează că vor fi, de asemenea, mai mari comparativ cu 2023.

Pe segmentul Gaze şi Energie, OMV Petrom estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2023, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, iar producţia totală netă de energie electrică este prognozat să fie mai mare faţă de 2023 (2023: 4,2 TWh), reflectând o revizie mai scurtă ca durată a centralei electrice de la Brazi.

Ca direcţie strategică în 2024, compania are în vedere dezvoltarea regională a gazelor naturale. Astfel, în ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, OMV Petrom îşi propune anul acesta finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activităţile de obţinere a permiselor, demararea lucrărilor de construcţie şi a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.

Referitor la Han Asparuh offshore Bulgaria, compania a preluat statutul de operator şi va continua activitatea de explorare în 2024, în timp ce la Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia achiziţia de date seismice rămâne în aşteptare.

În ceea ce priveşte tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero, OMV Petrom are ca ţintă reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 30% până în 2030, faţă de 2019, în condiţiile în care datele preliminare indică în 2023 o reducere cu aproximativ 11% comparativ cu 2019.

De asemenea, compania estimează că va finaliza în 2024 tranzacţiile de achiziţii anunţate, supuse aprobărilor legale şi are în vedere începerea graduală a producţiei de electricitate din 2024.

În plus, are în vedere accelerarea extinderii reţelei de încărcare a autovehiculelor electrice în regiune, propunându-şi un număr de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la final de an, inclusiv din tranzacţia de achiziţie anunţată (la finalul anului 2023: în jur de 270 de puncte de încărcare).

"Lucram la asigurarea de fonduri europene pentru diverse proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero", se mai precizează în raportul transmis BVB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3388 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...