ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

11 Iulie 2023   |   BizLawyer

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

Carmen Peli, partener PeliPartners si coordonatoarea practicii de Banking & Finance

 
 
Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate trebuie să fie adaptată la realitatea actuală a pieței de creditare, pentru a diminua riscurile și a susține potențialul maxim al finanțărilor, arată o analiză a casei de avocatură PeliPartners.

„Unele cadre legislative nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea pieței de creditare și de multe ori ajung să frâneze potențialul unei finanțări. Este cazul Legii Societăților, care, la mai bine de 30 de ani de la intrarea în vigoare și în ciuda nenumăratelor modificări, nu este o lege în pas cu realităţile afacerilor de astăzi”, a explicat Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance.

Analiza PeliPartners arată că, deși contextul economic nu este favorabil, băncile înregistrează trenduri pozitive în zona de finanțare corporate. Energia, agricultura și construcțiile se numără printre domeniile care beneficiază de finanțări semnificative, în timp ce alte domenii sunt în atenția băncilor prin prisma potențialului mare de creștere.

Nevoia de finanțare a capitalului de lucru este tot mai mare, pe fondul creșterii inflației și a costurilor de producție. În acest sens, băncile recomandă inclusiv metode de creditare mai puțin populare, precum factoring, care reduc riscurile și costurile unei companii.

Legislația care nu a fost adaptată nevoilor actuale de pe piața de creditare se traduce în riscuri pe care companiile trebuie să și le asume sau care trebuie evitate prin structuri juridice complicate.

Companiile sunt reglementate exclusiv ca entități individuale, fără un cadru legislativ clar care sa priveasca modalitatile de a oferi sau beneficia de sprijinul grupului din care fac parte, ceea ce afecteaza activitățile grupurilor de companii dintr-o perspectivă investițională și operațională mai amplă.

Astfel, în multe tranzacţii băncile oferă finanţare unor grupuri de companii, ţinând cont de situaţii financiare consolidate şi de perspective sau planuri de afaceri agregate. Societatea-mamă poate căuta să obţină finanţare în condiţii mai avantajoase financiar pentru mai multe din societăţile pe care le controlează şi care fie sunt simple societăşi de proiect, fie au activitate în sinergie cu alte societăţi din acelaşi grup.

„Este firesc în aceste condiţii ca pachetul de garanţii agreat cu banca să cuprindă active aflate în patrimoniul mai multor societăţi, pentru constituirea cărora sunt deci necesare decizii ale mai multor societăţi din grup. Or, Legea Societăţilor reglementează conflicte de interes atât pentru administratori, cât şi pentru asociaţii sau acţionarii care votează în cadrul organelor societare - aceste reguli privind conflictele de interes ar trebui revizuite pentru a permite desfăşurarea cu celeritate şi fără risc artificial a finanţărilor de grup”, a explicat Carmen Peli.

Un alt exemplu are în vedere finanţarea tranzacţiilor de achiziţii de societăţi. Legea Societăţilor cuprinde o interdicţie de creditare, respectiv de constituire de garanţii, pentru societatea achiziţionată. Din acest motiv, în practică, tranzacţiile de finanţare a achiziţiei unei societăţi pot avea o structură complicată, în care atât băncile, cât şi cumpărătorul (debitor) îşi asumă riscuri, ceea ce măreşte costul acestui tip de finanţări. Prin clarificarea şi limitarea interdicţiei la anumite tipuri de tranzacţii sau societăţi, sau prin instituirea unei liste de excepţii bine gândite, finanţările achiziţiilor pot beneficia de structuri mai uşor de implementat, cu costuri reduse. De altfel, în multe din statele membre ale Uniunii Europene aplicabilitatea acestei restricţii este limitată expres prin lege.

Analiza PeliPartners arată că, în acest context, legislația ar trebui să prevadă conceptul de grup prin reglementarea relațiilor dintre afiliați, să elimine restricțiile privind garanțiile ce pot fi utilizate în cadrul finanțărilor pentru achiziția de companii, să limiteze răspunderea asociaților și administratorilor pentru operațiunile intra grup, respectiv să clarifice sfera de aplicare a răspunderii acestora.

Modificarea Legii Societăților reprezintă, atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru mediul de business, o preocupare constantă și se lucrează continuu la un set de propuneri legislative menite să modernizeze cu adevărat cadrul legislativ.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4784 / 18991
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...