ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

11 Iulie 2023   |   BizLawyer

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

Carmen Peli, partener PeliPartners si coordonatoarea practicii de Banking & Finance

 
 
Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate trebuie să fie adaptată la realitatea actuală a pieței de creditare, pentru a diminua riscurile și a susține potențialul maxim al finanțărilor, arată o analiză a casei de avocatură PeliPartners.

„Unele cadre legislative nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea pieței de creditare și de multe ori ajung să frâneze potențialul unei finanțări. Este cazul Legii Societăților, care, la mai bine de 30 de ani de la intrarea în vigoare și în ciuda nenumăratelor modificări, nu este o lege în pas cu realităţile afacerilor de astăzi”, a explicat Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance.

Analiza PeliPartners arată că, deși contextul economic nu este favorabil, băncile înregistrează trenduri pozitive în zona de finanțare corporate. Energia, agricultura și construcțiile se numără printre domeniile care beneficiază de finanțări semnificative, în timp ce alte domenii sunt în atenția băncilor prin prisma potențialului mare de creștere.

Nevoia de finanțare a capitalului de lucru este tot mai mare, pe fondul creșterii inflației și a costurilor de producție. În acest sens, băncile recomandă inclusiv metode de creditare mai puțin populare, precum factoring, care reduc riscurile și costurile unei companii.

Legislația care nu a fost adaptată nevoilor actuale de pe piața de creditare se traduce în riscuri pe care companiile trebuie să și le asume sau care trebuie evitate prin structuri juridice complicate.

Companiile sunt reglementate exclusiv ca entități individuale, fără un cadru legislativ clar care sa priveasca modalitatile de a oferi sau beneficia de sprijinul grupului din care fac parte, ceea ce afecteaza activitățile grupurilor de companii dintr-o perspectivă investițională și operațională mai amplă.

Astfel, în multe tranzacţii băncile oferă finanţare unor grupuri de companii, ţinând cont de situaţii financiare consolidate şi de perspective sau planuri de afaceri agregate. Societatea-mamă poate căuta să obţină finanţare în condiţii mai avantajoase financiar pentru mai multe din societăţile pe care le controlează şi care fie sunt simple societăşi de proiect, fie au activitate în sinergie cu alte societăţi din acelaşi grup.

„Este firesc în aceste condiţii ca pachetul de garanţii agreat cu banca să cuprindă active aflate în patrimoniul mai multor societăţi, pentru constituirea cărora sunt deci necesare decizii ale mai multor societăţi din grup. Or, Legea Societăţilor reglementează conflicte de interes atât pentru administratori, cât şi pentru asociaţii sau acţionarii care votează în cadrul organelor societare - aceste reguli privind conflictele de interes ar trebui revizuite pentru a permite desfăşurarea cu celeritate şi fără risc artificial a finanţărilor de grup”, a explicat Carmen Peli.

Un alt exemplu are în vedere finanţarea tranzacţiilor de achiziţii de societăţi. Legea Societăţilor cuprinde o interdicţie de creditare, respectiv de constituire de garanţii, pentru societatea achiziţionată. Din acest motiv, în practică, tranzacţiile de finanţare a achiziţiei unei societăţi pot avea o structură complicată, în care atât băncile, cât şi cumpărătorul (debitor) îşi asumă riscuri, ceea ce măreşte costul acestui tip de finanţări. Prin clarificarea şi limitarea interdicţiei la anumite tipuri de tranzacţii sau societăţi, sau prin instituirea unei liste de excepţii bine gândite, finanţările achiziţiilor pot beneficia de structuri mai uşor de implementat, cu costuri reduse. De altfel, în multe din statele membre ale Uniunii Europene aplicabilitatea acestei restricţii este limitată expres prin lege.

Analiza PeliPartners arată că, în acest context, legislația ar trebui să prevadă conceptul de grup prin reglementarea relațiilor dintre afiliați, să elimine restricțiile privind garanțiile ce pot fi utilizate în cadrul finanțărilor pentru achiziția de companii, să limiteze răspunderea asociaților și administratorilor pentru operațiunile intra grup, respectiv să clarifice sfera de aplicare a răspunderii acestora.

Modificarea Legii Societăților reprezintă, atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru mediul de business, o preocupare constantă și se lucrează continuu la un set de propuneri legislative menite să modernizeze cu adevărat cadrul legislativ.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2602 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...