ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de M&A din România în primul trimestru: mai puține tranzacții, dar cu valoare mai mare

19 Aprilie 2021   |   BizLawyer

În 2020, piața fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% față de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook. Totuși, dat fiind contextul, valoarea pieței a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, față de 5,2 miliarde euro în 2019.

 
 
Piața fuziunilor și achizițiilor din România a scăzut în primul trimestru al anului cu 26% în volum față de aceeași perioadă din 2020, fiind anunțate 42 de tranzacții, față de 53 în perioada echivalentă a anului trecut. În intervalul ianuarie - martie 2021 valoarea tranzacțiilor realizate a depășit nivelul înregistrat în perioada echivalentă a anului trecut, cumulând peste 600 milioane euro.

Cele mai multe tranzacții au fost realizate de investitorii strategici, potrivit unei analize realizate de departamentul de M&A al PwC România. În perioada următoare este așteptată însă o creștere a apetitului și activității fondurilor de investiții.

”Anul 2021 a debutat cu anunțarea unor tranzacții importante pe piața fuziunilor și achizițiilor din România, pe fondul creșterii optimismului investitorilor și adaptării strategiei lor de investiții la noua realitate pandemică. Dacă în termeni de volum piața înregistrat o scădere, valoarea totală a fost ușor mai mare  comparativ cu primul trimestru al anului 2020, datorită creșterii cu 30% a valorii medii a tranzacțiilor”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.  


Cele mai multe tranzacții încheiate în primele trei luni din 2021 au fost realizate de investitori strategici, un număr similar celui înregistrat în primul trimestru al anului trecut, în timp ce numărul operațiunilor realizate de investitorii financiari s-a redus la jumătate față de perioada corespunzătoare a anului anterior.

“Dacă noua realitate sanitară și economică a determinat transformări în structura concurențială a unor sectoare, cu tendințe de consolidare ce au dinamizat tranzacțiile cu cumpărători strategici, apetitul fondurilor pentru achiziții a scăzut în prima jumătate a anului trecut, cu o ușoară îmbunătățire pe finalul acestuia. Ne așteptăm ca în 2021 fondurile de investiții să revină cu mai mult avânt, în acest moment fiind mai multe tranzacții în derulare, în care sunt implicați investitori financiari. Interesul fondurilor este crescut având în vedere atât nivelul capitalurilor disponibile, cât și nevoia restructurării portofoliilor pentru a capitaliza noile dezvoltări economice”, a declarat George Ureche, liderul departamentul de M&A al PwC România.

Sectoarele vedetă din primul trimestru

Cele mai efervescente sectoare din primul trimestru al anului 2021 au fost IT&C, imobiliare și serviciile private de sănătate, acolo unde evoluția pandemiei a avut un impact major, iar tendința de consolidare a fost una accentuată. De asemenea, pe fondul noilor scheme de suport a energiei regenerabile în curs de implementare, sunt anunțate din ce în ce mai multe proiecte în acest sector, fapt ce atrage un interes în creștere din partea investitorilor.

În domeniul serviciilor private de sănătate, o tranzacție importantă a fost preluarea operațiunilor din România și din regiune a distribuitorului de medicamente Alliance Healthcare Businesses de către AmerisourceBergen Corp, într-o tranzacție în valoare de 5,5 miliarde de euro la nivel global, incluzând și operațiunile din România.

De asemenea, grupul MedLife și-a continuat strategia de extindere pe piața locală de servicii private de sănătate prin preluarea unui pachet majoritar de 60% din clinica Medica Sibiu.

Pe piața de IT&C au fost anunțate tranzacții importante, cum ar fi preluarea Ropeco de către Romanian Business Consult, preluarea Tellence Technologies de către Orion Innovation, sau preluarea Gemini Solutions de către ThoughtWorks.

În sectorul energiei regenerabile, una dintre cele mai importante tranzacții a fost preluarea unui portofoliu de proiect de peste 1.000 MW de energie verde de către Enel Green Power România de la dezvoltatorul de parcuri de producție din surse regenerabile, Monsson Group. Proiectele vor intra în etapa de construcție în următorii 3 ani și vor acoperi 500 MW în energie eoliană și 500 MW în energie solară.

Alte câteva tranzacții importante au fost anunțate și în sectorul de logistică și transport, cum ar fi achiziția de către Fortress REIT a unui parc logistic în Chitila pentru o valoare de 30 de milioane de euro, respectiv achiziția de către fondul de investiții Oresa Ventures a parcului logistic și industrial Solo Iași de la Tester Group.

În domeniul bancar, în prima săptămână a anului a fost anunțată preluarea operațiunilor bancare ale Credit Agricole în România de către Vista Bank.

Odată cu orientarea tot mai alertă a fluxurilor de capital către piețele emergente, România prezintă o atractivitate tot mai mare pentru investitori având în vedere dimensiunea oportunităților de investiții și profilul macroeconomic, cu o predictibilitate și stabilitate superioară celorlalte state din regiune. În plus, tendința consolidării strategice în anumite sectoare ca urmare a crizei sanitare este de așteptat să continue să dinamizeze numeroase tranzacții având jucători strategici în poziția de vânzători.

În 2020, piața fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% față de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook. Totuși, dat fiind contextul, valoarea pieței a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, față de 5,2 miliarde euro în 2019.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 300 / 14726
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...