ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul 2025 a fost adoptat

21 Februarie 2025   |   Agerpres

Reprezentanţii ANCOM au făcut referire şi la reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice.

 
 
Planul de acţiuni pentru anul 2025 al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a fost adoptat, printre proiectele planificate fiind reglementarea tehnică şi economică a serviciilor şi reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi administrarea şi monitorizarea spectrului radio, a anunţat vineri instituţia.

Potrivit unui comunicat remis spre publicare, autoritatea mai are în vedere pentru acest an continuarea elaborării legislaţiei secundare pentru asigurarea aplicării Regulamentului privind Serviciile Digitale (DSA) în România.

În domeniul serviciilor poştale, ANCOM se va concentra pe revizuirea reglementărilor din sfera serviciului universal, în contextul derulării unei noi perioade de desemnare a furnizorului de serviciu universal, precum şi pe verificarea îndeplinirii obligaţiilor acestuia.


Reprezentanţii ANCOM au făcut referire şi la reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice.

"În vederea asigurării disponibilităţii unui set minim de servicii de acces funcţional la internet în bandă largă şi de servicii de comunicaţii de voce, la un nivel determinat de calitate, pe teritoriul naţional, pentru toţi utilizatorii finali, Autoritatea va actualiza modalităţile de implementare a serviciului universal în sectorul comunicaţiilor electronice, revizuind condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal", se menţionează în comunicat.

Totodată, pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, ANCOM şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă la punct fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă.

"Pentru protejarea utilizatorilor în contextul intensificării fraudelor în care se utilizează falsificarea identităţii liniei apelante (CLI spoofing), Autoritatea va analiza şi va întocmi propuneri de măsuri în vederea monitorizării şi reducerii incidenţei utilizării fără drept, ca identificator al liniei apelante, a unor resurse de numerotaţie din Planul Naţional de Numerotaţie", precizează sursa citată.

Alte proiecte planificate vizează elaborarea unui ghid privind interconectarea reţelelor de comunicaţii electronice în vederea terminării apelurilor la puncte fixe/mobile, revizuirea pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, precum şi actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice.

ANCOM va continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, având în vedere analizele pentru aprobarea sau stabilirea condiţiilor tehnice şi economice privind accesul la reţelele de comunicaţii electronice sau la infrastructura fizică destinată acestora, realizate în cadrul anumitor proiecte derulate de către autorităţile publice sau cu sprijinul acestora.

"Şi în acest an continuă, împreună cu ANRCETI, autoritatea omoloagă din Republica Moldova, monitorizarea şi raportarea evoluţiilor înregistrate în 2024, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi ţara vecină, semnat în februarie 2022.", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii autorităţii au mai făcut referire la reglementări privind serviciile poştale.

"Având în vedere acţiunile privind desemnarea unui furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2029, desfăşurate în anul 2024, Autoritatea îşi propune revizuirea condiţiilor şi a procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, precum şi actualizarea măsurilor de reglementare a tarifelor practicate de acesta pentru o serie de servicii din sfera serviciului universal", se mai precizează în document.

ANCOM îşi propune, de asemenea, să actualizeze condiţiile de întocmire şi auditare a situaţiilor financiare separate de către furnizorul de serviciu universal.

"Planul de acţiuni pentru anul 2025 mai cuprinde realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, dar şi a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului. În acelaşi timp, Autoritatea va continua monitorizarea aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere inclusiv prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale", susţin reprezentanţii autorităţii.

Referitor la servicii digitale, ANCOM va continua în acest an elaborarea legislaţiei secundare prevăzute de Legea nr. 50/2024, urmând, printre altele, să stabilească cadrul normativ care defineşte condiţiile pentru derularea inspecţiilor de către personalul de control al ANCOM.

Totodată, ANCOM va continua informarea autorităţilor relevante cu privire la rolul lor în combaterea conţinutului ilegal specific domeniului lor de activitate şi va organiza întâlniri bilaterale şi comune cu reprezentanţii marilor platforme (TikTok, Google, Meta), precum şi cu Comisia Europeană, pentru înţelegerea rolurilor entităţilor implicate în aplicarea DSA în România. În paralel, Autoritatea va contribui la înţelegerea rolurilor autorităţilor cu obiectivul de a răspunde prompt provocărilor din mediul online.

"În domeniul administrării şi gestionării spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor de numerotaţie, Autoritatea şi-a propus revizuirea Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe Radio (TNABF), actualizarea interfeţelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere şi revizuirea Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.", se mai precizează în comunicat.

Pentru monitorizarea spectrului de frecvenţe radio, ANCOM va realiza măsurări pe principalele artere de circulaţie feroviară şi va publica rezultatele acestora. De asemenea, va fi verificată respectarea de către marii furnizori de comunicaţii electronice a obligaţiilor cu privire la modalitatea de încheiere şi conţinutul contractelor cu utilizatorii finali, precum şi obligaţiile referitoare la informarea acestora.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 598 / 19143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...