ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

PSD vrea să plafoneze preţul energiei, dar ANRE spune că este nevoie de avizul Comisiei Europene

13 Octombrie 2021   |   Agerpres

Comisiile economice reunite din Parlament s-au întrunit miercuri pentru raportul final asupra legii.

 
 
Senatorul PSD Daniel Zamfir a iniţiat o lege privind plafonarea preţului final al energiei pentru şase luni şi a profitului furnizorilor la 5%, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) susţine că acest lucru nu poate fi aplicat fără acordul Comisiei Europene, fiind ajutor de stat.
 
Comisiile economice reunite din Parlament s-au întrunit miercuri pentru raportul final asupra legii.
 
"Propunem plafonarea pentru şase luni a preţului energiei, iar profitul furnizorilor să fie de maximum 5%. Preţul se va reduce la jumătate, 460 lei pe MWh la energie electrică - cât plăteşte şi ministrul Energiei la curent, iar cel la gaze cu mai mult de jumătate, va fi 135 lei plus TVA, azi e 300-350, deci ca atare se va reduce mai mult decât dublu, ceea ce cred că este o reducere semnificativă. Nu intervenim în piaţă, în schimb reaşezăm lucrurile, luăm banii de unde a existat un profit speculativ şi îl ducem în zona consumatorilor casnici", a precizat Zamfir.
 
După aceste şase luni, guvernul poate stabili mai departe ce este de făcut, dar acum în prag de iarnă este obligatoriu să intervenim, a adăugat el.
 
Această propunere de lege abrogă OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, întrucât acea OUG acordă o compensare de 25%, care nu este suficientă, susţine senatorul PSD. Diferenţa dintre preţul plătit de consumatori şi costurile furnizorilor va fi acoperită din bugetul de stat, din banii strânşi din supraimpozitarea producătorilor de gaze.
 
La rândul său, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, prezent la şedinţa comisiilor, a arătat că acordarea unor sume din bani publici către furnizorii de energie reprezintă ajutor de stat, iar măsura nu poate fi aplicată fără notificarea şi avizul Comisiei Europene.
 
"Ce notificare? Păi până notificăm Comisia Europeană şi primim răspunsul trece iarna", a răspuns Zamfir.
 
Totodată, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent de asemenea la şedinţă, a arătat că impunerea marjei de 5% pentru profitul furnizorilor raportat la costuri ar putea determina furnizorii să umfle artificial costurile.
 
"Dacă reglementăm o rată a profitului să nu fie mai mare de 5% raportată la costurile de furnizare, ne putem imagina că un furnizor poate să-şi crească costurile artificial", a arătat Niculescu.
 
În replică, Zamfir i-a precizat că ANRE trebuie să verifice aceste lucruri, însă Zoltan Nagy-Bege a răspuns că instituţia pe care o reprezintă nu are capacitatea de a verifica acest lucru la aproape 300 de companii.
 
"Dacă cineva are pretenţia de la ANRE să verifice acest 5% la 125 de companii din energie electrică şi la peste 150 de furnizori de gaze naturale, vă spun de acum că nu avem capacitatea de a aplica această marjă reglementată la aproape 300 de companii", a subliniat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
 
Totodată, acest plafon de profit de 5% ar putea distorsiona piaţa, consideră Ministerul Energiei.
 
"Este posibil ca furnizorii să nu-şi mai facă strategii de achiziţii, bazându-se pe faptul că statul va deconta diferenţa dintre preţul de achiziţie până la cel mult 460 de lei", a spus secretarul de stat.
 
"În plus, având în vedere faptul că importul de energie este foarte mare, această măsură poate duce la subvenţionarea din bugetul României a unor producători de energie din alte state", a adăugat Niculescu.
 
Votul privind raportul final a fost amânat pentru săptămâna viitoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 142 / 16392
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...