ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC Tax Talks: Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării ANAF?

10 Iunie 2024   |   BizLawyer

Verificarea încrucișată este primul element care poate să genereze anumite anomalii din perspectiva raportării. În al doilea rând, o altă verificare, de asemenea destul de facilă, este verificarea datelor raportate în spate comparativ cu ce raportează contribuabilul inițial în declarațiile de TVA.

 
 
Va influența digitalizarea ANAF procesul de colectare a sumelor la bugetul de stat? La ce ar trebui să se aștepte contribuabilii? Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării? Aflați mai multe de la Dan Dascălu, Partener și Coordonatorul Practicii de Litigii Fiscale din D&B David și Baias, Anca Macovei, Director PwC România și Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David și Baias, într-un nou episod PwC Tax Talks.

Puteți urmări PwC Tax Talks aici.

Câteva declarații din acest episod:

SAF-T este o declarație complexă care cuprinde toată contabilitatea contribuabilului. Mai mult decât atât, nivelul de granularitate a datelor care trebuie prezentate în software permit verificarea și realizarea anumitor analize asupra datelor contabile și fiscale ale contribuabilului.


Verificarea încrucișată este primul element care poate să genereze anumite anomalii din perspectiva raportării. În al doilea rând, o altă verificare, de asemenea destul de facilă, este verificarea datelor raportate în spate comparativ cu ce raportează contribuabilul inițial în declarațiile de TVA.

Instituirea acestei noi obligații de a depune Declarația 406 (SAF-T) a condus la modificări în ceea ce privește inspecția fiscală, respectiv modificări cu privire la modalitatea de efectuare a inspecției fiscale și la documentele pe care organul fiscal le poate solicita contribuabilului în cadrul inspecției fiscale. Astfel, o primă modificare este aceea de schimbare a locului de efectuare a inspecției fiscale de la sediul contribuabilului la sediul organului fiscal.

Din cauza faptului că organul fiscal are cunoștință de toate informațiile cu privire la contabilitatea societății, acesta poate analiza mult mai ușor riscul fiscal pe care un contribuabil îl prezintă. Pentru a remedia acel risc, și anume deficiențele, organul fiscal transmite notificare de conformare în urma căreia contribuabilul se poate sau nu conforma.

Trebuie să avem în vedere și faptul că Declarația 406 constituie, în cadrul inspecției fiscale, un mijloc de probă pe care organul fiscal îl are în vedere. Scopul inspecției fiscale este tocmai acela ca organul fiscal să verifice conformitatea și concordanța dintre situațiile financiare ale contribuabilului și informațiile transmise prin declarația 406.

Sancțiunile pentru nedepunerea declarației variază între 1.000 și 5.000 de lei, iar pentru depunerea incorectă sau incompletă, între 500 și 1.500 de lei. Dacă în cadrul unei inspecții fiscale, organul fiscal constată că în mod repetat, contribuabilul nu a depus această declarație 406, fiecare faptă în sine constituie o contravenție pentru care se aplică o sancțiune, aceste sancțiuni se cumulează. Partea bună este că organul fiscal poate aplica un maxim al sancțiunii, respectiv poate aplica dublul amenzii contravenționale prevăzută pentru cea mai gravă sancțiune.

Astfel, pot să reprezinte o sursă de venituri la bugetul de stat, nu doar constatările fiscale pe care le face un organ fiscal în legătură cu softul, ci și amenzile contravenționale pe care ar putea să le aplice.

Sperăm că această digitalizare nu va fi folosită ca un pretext de a înlătura sau a diminua într-o manieră excesivă dialogul care trebuie să rămână pentru contribuabil cu organul fiscal.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 21 / 17040
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...