ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, pe ultimele locuri în UE după ponderea cheltuielilor cu protecţia socială în PIB

27 Februarie 2020   |   AGERPRES

Când vine vorba de cheltuielile guvernamentale pentru sănătate, pe primul loc în UE este Danemarca, ţară care în 2018 a alocat 8,3% din PIB în acest sens, urmată de Austria (8,2%) şi Franţa (8,1%).

 
 
Protecţia socială a fost în 2018 cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în toate statele membre UE, însă ponderea acestor cheltuieli în PIB variază semnificativ între 24,1% în Finlanda şi 9% în Irlanda, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor date, cinci state membre (Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia şi Austria) au alocat cel puţin 20% din PIB pentru protecţia socială în 2018, în timp ce Irlanda, Malta, Letonia, România, Bulgaria şi Cehia au cheltuit mai puţin de 12% din PIB pentru protecţia socială. În cazul României, ponderea cheltuielilor cu protecţia socială în PIB a fost de 11,6% în 2018, sub media de 19,2% înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Cheltuielile cu protecţia socială pot fi împărţite la rândul lor în mai multe categorii. Categoriei "persoane în vârstă", care include pensiile, i-a fost alocat 10,4% din PIB la nivelul Uniunii Europene în 2018. În toate statele membre, această categorie reprezintă cea mai importantă parte din cheltuielile cu protecţia socială însă pondere variază între 13,6% din PIB în Finlanda şi 3,2% din PIB în Irlanda. În anul 2018, România a alocat 8,6% din PIB pentru pensii.


Când vine vorba de cheltuielile guvernamentale pentru sănătate, pe primul loc în UE este Danemarca, ţară care în 2018 a alocat 8,3% din PIB în acest sens, urmată de Austria (8,2%) şi Franţa (8,1%). La polul opus sunt Cipru (2,7%), Letonia (4%) şi România (4,7%), ţări care se situează sub media de 7% înregistrată în UE.

Suedia este pe primul loc în UE când vine vorba de ponderea cheltuielilor cu educaţia în PIB (6,9%), pe ultimele locuri fiind România şi Irlanda care în 2018 au alocat 3,2% din PIB pentru educaţie, sub media de 4,6% din UE.

În schimb, România se situează exact la acelaşi nivel ca şi media din UE când vine vorba de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru protecţia mediului. În anul 2018, cele 27 de state membre UE au alocat aproximativ 106 milliarde euro din cheltuielile guvernamentale pentru protecţia mediului, echivalentul a 0,8% din PIB.

Potrivit Eurostat, Italia, România şi Slovacia au alocat fiecare 0,8% din PIB pentru protecţia mediului în 2018.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15125 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...