România, printre ţările membre cu cele mai mari scăderi ale preţurilor producţiei industriale în septembrie
06 Noiembrie 2024
AgerpresCele mai importante scăderi a fost înregistrate în Slovacia (minus 18,5%), Luxemburg (minus 9,9%) şi Letonia (minus 7,4%). România se numără şi ea printre statele membre unde preţurile producţiei industriale au scăzut în ritm anual, cu un declin de 2,7% .
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în septembrie 2024, comparativ cu luna anterioară, o scădere de 0,6% atât în Uniunea Europeană (UE) cât şi în zona euro, însă România se numără printre statele membre UE cu cele mai mari scăderi ale preţurilor producţiei industriale, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Conform acestor date, de la o lună la alta, preţurile producţiei industriale au scăzut în jumătate din statele membre, însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Estonia (minus 3,6%), Spania (minus 2,4%) şi România (minus 2,2%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de scăderea cu 1,8% a preţurilor la energie.
Conform acestor date, de la o lună la alta, preţurile producţiei industriale au scăzut în jumătate din statele membre, însă cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Estonia (minus 3,6%), Spania (minus 2,4%) şi România (minus 2,2%). Eurostat precizează că evoluţia preţurilor producţiei industriale în UE a fost influenţată în special de scăderea cu 1,8% a preţurilor la energie.
În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 3,4% în zona euro şi un declin de 3,3% în Uniunea Europeană. Cele mai importante scăderi a fost înregistrate în Slovacia (minus 18,5%), Luxemburg (minus 9,9%) şi Letonia (minus 7,4%). România se numără şi ea printre statele membre unde preţurile producţiei industriale au scăzut în ritm anual, cu un declin de 2,7% .
Şi în ritm anual, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un declin de 10,6%.
Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile date, conform cărora preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) au scăzut în luna septembrie 2024 cu 1,7% raportat la perioada similară din 2023. Preţurile producţiei industriale au scăzut şi faţă de luna august 2024, cu 1,8%.
Pe marile grupe industriale, preţurile din industria bunurilor de capital s-au majorat, în septembrie 2024, comparativ cu septembrie 2023, cu 6,11%, cele din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 3,93%, iar preţurile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au consemnat un plus de 1,51%. Scădere au înregistrat preţurile din industria energetică, cu 9,7%, şi în industria bunurilor intermediare, cu 0,11%.
Comparativ cu luna anterioară, creşteri uşoare ale preţurilor producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au consemnat, în septembrie 2024, în industria bunurilor de uz curent (0,45%) şi în industria bunurilor de capital (0,06%), în timp ce în industria bunurilor intermediare au stagnat. Scăderi au fost în industria energetică - 5,48% şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată - 0,28%.
În funcţie de secţiuni şi diviziuni industriale, în septembrie 2024, comparativ cu luna similară din 2023, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut semnificativ în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 13,38%, şi uşor în industria prelucrătoare, cu 0,47%. Scăderi au fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 7,2%, şi în industria extractivă, cu 2,86%.
În septembrie faţă de august, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut în industria extractivă - cu 2,74%, şi în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 0,58%. Scăderi s-au consemnat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 5,64%, şi în industria prelucrătoare - cu 0,41%.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 221 / 18146 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...