
Societăţile de asigurare au avizat în al doilea trimestru 88.174 de dosare de daună în baza poliţelor RCA
11 Noiembrie 2019
AGERPRESConform analizei ASF, durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 17,13 zile/dosar.
Societăţile de asigurare au avizat, în al doilea trimestru al anului 2019, un număr de 88.174 de dosare de daună în baza poliţelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), cu 6,15% mai puţine faţă de primul trimestru din 2019, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat o analiză a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii (RCA), avizate de societăţile de asigurare în trimestrul al doilea al anului 2019. La realizarea acestei analize s-a ţinut cont de modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv de termenele impuse de actele normative aplicabile contractelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat o analiză a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii (RCA), avizate de societăţile de asigurare în trimestrul al doilea al anului 2019. La realizarea acestei analize s-a ţinut cont de modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv de termenele impuse de actele normative aplicabile contractelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.
Conform analizei ASF, durata medie de plată, la nivel de piaţă, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 17,13 zile/dosar.
Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul II al anului 2019, la societatea Euroins S.A., respectiv 30.472 dosare, şi la societatea City Insurance S.A. - 28.013 dosare.
Trei societăţi de asigurare au cumulat aproape 75% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al doilea din 2019: Euroins S.A. (34,56% din total piaţă), City Insurance S.A. (31,77%) şi Omniasig VIG S.A. (8,39%). Celelalte societăţi de asigurare au procente sub 6%, fiecare, din numărul total al dosarelor RCA avizate în această perioadă.
Potrivit ASF, şase societăţi de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul II al anului 2019, faţă de trimestrul I al aceluiaşi an: Asirom VIG S.A. (-34,56%), Allianz-Ţiriac S.A. (-7,45%), Omniasig VIG S.A. (-6,34%), Euroins S.A. (-4,83%), City Insurance S.A. (-4,57%) şi Uniqa Asigurări S.A. (-0,81%).
Trei societăţi de asigurare au înregistrat o creştere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul aprilie-iunie 2019, în comparaţie cu trimestrul I al anului 2019. Cea mai mare creştere procentuală a fost înregistrată de Grawe România S.A. (+30,48%), urmată de Generali România S.A. (+3,61%) şi de Groupama S.A. (+0,40%).
Din punct de vedere al obiectului pretenţiilor de despăgubire formulate în cele 88.174 dosare de daună, un număr de 76.831 dosare (87,14%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.225 dosare (3,66%) pentru vătămări corporale/decese, iar 8.118 dosare (9,20%) reprezintă dosare de regres.
Din modul de soluţionare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către ASF, rezultă că 51,75% din total piaţă RCA (45.632 dosare) sunt dosare plătite de către asigurători până la data raportărilor; 47,41% din total piaţă RCA (41.807 dosare) sunt dosare nefinalizate la data raportărilor iar 0,84% din total piaţă RCA (735 dosare) sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.
În trimestrul al doilea al anului 2019, au fost achitate valori de despăgubire în sumă totală de 228.662.139 lei, din care 190.152.075 lei (83,16% din total) pentru pagube materiale, 10.940.025 lei (4,78% din total) pentru vătămări corporale şi deces şi 27.570.039 (12,06% din total) pentru dosare de regres.
Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale, pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat şi cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18262 / 19588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...