ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Suspendări de contribuții aferente lui 2024 pentru ambalajele SGR

07 Februarie 2025   |   BizLawyer

Modificările aduse de OUG 154/2024 clarifică nelămuririle producătorilor de ambalaje nereutilizabile intrate în sistemul SGR pentru care aceștia au plătit tarifele de administrare si pentru care nu era clar de ce trebuie sa achite și taxa de 2 lei/kg.

 
 
Deși RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a anunțat colectarea a peste 3,36 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR până la sfârșitul lui 2024, anul s-a încheiat cu o ordonanță de urgență care aduce, printre altele, facilități financiare pentru cantitățile de ambalaje nereciclate.


Într-un interviu acordat la jumătatea lunii decembrie, Anca Severin, Director de Marketing și Comunicare RetuRO, declara că obiectivul de colectare a ambalajelor SGR va crește în 2025 de la 65% la 85% pe fondul succesului înregistrat în primul an de activitate de instituția pe care o reprezintă.

Totodată, un comunicat de presă dat publicității aproximativ în aceeași perioadă de către administratorul Sistemului de Garanție-Returnare menționa colectarea a peste 3 miliarde de astfel de ambalaje în primul an de la lansarea sistemului, la 30 noiembrie 2023.

În ciuda acestor cifre de succes anunțate de reprezentanții RetuRO, la data de 30 decembrie 2024 intră în vigoare Ordonanța de Urgență 154 care dispune atât modificări în funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare pentru eficientizarea acestuia, cât și unele suspendări de contribuții ale operatorilor economici pentru ambalajele SGR nereciclate aferente 2024. Această modificare se aplică pentru cantitățile de ambalaje rezultate până la data de 31 decembrie 2024.

„Implementarea SGR a fost, încă de la început, un proiect ambițios, având în vedere faptul că obținerea rezultatelor dorite a presupus atât organizare logistică pentru RetuRO, producători și comercianți, cât și informarea și educarea populației. În decursul anului 2024, deși a existat o mobilizare generală, nu au fost atinse obiectivele stabilite și mai sunt aspecte care, încă, trebuie puse la punct. Decizia de anulare a plății contribuției de 2 lei de către  producători pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare este una binevenită întrucât pune mai puțină presiune pe costuri și, astfel, avem un impact mai mic asupra prețului final al produselor.” - Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în servicii de mediu.
 
Ce modificări importante mai aduce OUG 154/2024 în funcționarea SGR:
  • Administratorul SGR trebuie să prezinte un plan de investiții pentru 2025-2029, cu un buget anual de minimum 70 milioane lei.
În 2024, RetuRO a investit 60 de milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii, stabilind o rețea de șapte centre operaționale de numărare și sortare a ambalajelor SGR.
  • Contribuția de 2 lei/kg o să fie achitată Fondului de Mediu prin intermediul administratorului SGR
În mod normal, această contribuție era datorată de operatorii economici direct Fondului de Mediu, reprezentând o plată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri corespunzătoare obiectivelor minime anuale (privind valorificarea sau incinerarea în instalații de incinerare cu recuperare de energie și valorificare prin reciclare) și cantitățile care intră efectiv în instalațiile de valorificare/reciclare.
  • Operatorii economici care nu au raportat cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile în sistemul SGR începând cu 1 ianuarie 2024 vor trebui sa achite contribuția de 2 lei/kg către Administratorul Fondului pentru Mediu.
  • Administratorul SGR va declara semestrial către Administrația Fondului pentru Mediu cantitățile de ambalaje gestionate.

Concret, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, va declara până la data de 25 a lunii următoare semestrului de raportare cantitățile de ambalaje, respectiv cantitățile de deșeuri de ambalaje valorificate în numele producătorilor cu care are contract.

Astfel, modificările aduse de OUG 154/2024 clarifică nelămuririle producătorilor de ambalaje nereutilizabile intrate în sistemul SGR pentru care aceștia au plătit tarifele de administrare si pentru care nu era clar de ce trebuie sa achite și taxa de 2 lei/kg.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 609 / 19037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...