ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE îşi consolidează poziţia de lider în comerţul mondial cu produse agroalimentare

08 Septembrie 2021   |   Agerpres

Anul 2020 a fost un an dificil, dar încununat de succes pentru comerţul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o uşoară creştere de 1,4% şi, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.

 
 
Anul 2020 a marcat o nouă îmbunătăţire a poziţiei de lider a Uniunii Europene în rândul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din lume. În ceea ce priveşte importurile, UE a devenit al treilea importator ca mărime după Statele Unite şi China, conform unui raport publicat miercuri de Comisia Europeană.
 
Anul 2020 a fost un an dificil, dar încununat de succes pentru comerţul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o uşoară creştere de 1,4% şi, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.
 
Comerţul internaţional a jucat un rol esenţial în atenuarea impactului economic devastator al pandemiei de COVID-19 şi s-a dovedit a fi un instrument central în consolidarea rezistenţei. UE este cel mai mare bloc comercial şi o reţea largă de acorduri de liber schimb (ALS) stă la baza poziţiei sale în cadrul comerţului mondial.
 
"Promovarea comerţului deschis şi echitabil este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, care aduce beneficii considerabile fermierilor noştri. Succesul comerţului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea şi inovarea, precum şi de reputaţia excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare şi de înaltă calitate", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.
 
UE exportă o gamă largă de produse din toate segmentele lanţului valoric, ceea ce demonstrează competitivitatea sectorului agroalimentar al UE într-o varietate de clase de produse, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. Pe de altă parte, importurile UE sunt clar dominate de produsele agricole de bază şi de hrana pentru animale, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.
 
În ceea ce priveşte categoriile de produse, exporturile de carne de porc şi grâu au contribuit în mare măsură la creşterea globală a exporturilor de produse agroalimentare ale UE. Creşterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinată, în principal, de creşterea valorii importurilor de seminţe oleaginoase, acizi graşi şi ceruri, ulei de palmier, fructe şi boabe de soia.
 
În principal, exporturile agroalimentare ale UE către China, Elveţia şi regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de creştere în 2020. Cel mai mult a scăzut valoarea exporturilor UE către Statele Unite, Turcia, Singapore şi Japonia. În ceea ce priveşte importurile, Canada s-a impus ca o sursă de import importantă pentru UE. Totodată, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina şi Statele Unite sunt cele care au înregistrat valoarea cea mai scăzută.
 
În 2020, Regatul Unit a fost cel mai important partener al UE în comerţul cu produse agroalimentare, cu o cotă de 23% din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE şi de 13% din totalul importurilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10406 / 16855
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...