ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul total al pieţei de brokeraj credite va depăşi anul acesta două miliarde lei

06 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Industria de brokeraj credite din România contribuie actualmente cu circa 18% din totalul creditelor ipotecare acordate de bănci, fără să fie incluse aici pe cele acordate pentru programul Prima Casă.

 
 
Volumul total al pieţei de brokeraj credite va depăşi anul acesta două miliarde lei, în condiţiile în care în fiecare zi 30 de familii îşi cumpără locuinţe prin intermediul brokerilor de credit, potrivit celei mai recente estimări ale Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC).

"De ce au început românii să aibă mai multă încredere în consilierea oferită de brokeri, ajungându-se azi ca două din zece credite ipotecare să fie accesate prin intermediul acestora? Pentru că, fără niciun cost suplimentar pentru clienţi, îi scuteşte de drumurile pe la bănci şi de pregătirea dosarului, propunându-le cele mai bune soluţii financiare printr-o analiză comparativă a ofertelor actuale. Iar băncile sunt mai mult decât bucuroase să aibă ajutor externalizat, plătind brokerii în funcţie de dosarele aprobate. Astfel că din 2012 încoace piaţa de brokeraj creşte constant, reprezentând chiar un barometru al evoluţiei pozitive a economiei, în strânsă legătură cu gradul de intermediere financiară", arată o analiză realizată de brokerul de credite Kiwi Finance.


Industria de brokeraj credite din România contribuie actualmente cu circa 18% din totalul creditelor ipotecare acordate de bănci, fără să fie incluse aici pe cele acordate pentru programul Prima Casă. Însă, în unele ţări din Europa (Anglia, Olanda, Spania), ponderea este între 50-60%, în timp ce în SUA vânzarea de credite retail a fost externalizată aproape integral (90%).

"Astăzi, băncile din România acordă chiar mai multe credite de consum persoanelor fizice decât băncile din Austria. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care doar jumătate dintre români declară că au bani puşi deoparte, 60% dintre ei având obligaţii financiare. Şi, cu toate că 30% dintre aceştia îşi doresc să acceseze un nou împrumut - după cum rezultă din cercetarea sociologică 'Obiceiurile financiare ale românilor', comandată de Kruk România, fiind astfel campioni la contractarea de credite în UE - suntem şi printre cei mai buni platnici, România fiind ţara cu cele mai puţine acţionări în instanţă pentru neplată", arată analiza brokerului.

Acesta a raportat în primul semestru al anului 2019 o creştere semnificativă a volumului de dosare de credit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numai în luna octombrie (o lună record în istoria companiei) Kiwi Finance iniţiind credite ipotecare care au reprezentat 20% din totalul creditelor ipotecare din România (excepţie Prima Casă) şi a trimis băncilor înspre aprobare credite în valoare de 44,5 milioane euro, dintre care 90% credite ipotecare şi 10% credite de nevoi personale.

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, estimează că doar vânzările Kiwi Finance din 2019 vor atinge nivelul întregii industrii de brokeraj de acum câţiva ani. Mai exact, în intervalul ianuarie - iunie 2019, vânzările totale de credite ale companiei au crescut cu 24%, valoarea creditului mediu urcând cu 9% faţă de anul trecut.

"Deja cu o rată medie de aprobare de 89%, atinsă în octombrie 2019, Kiwi Finance explică creşterea spectaculoasă prin următorii factori: creşterea eficienţei prin filtrele şi procesele interne implementate înainte să transmită dosarele către bănci, reţeaua de brokeri experimentaţi, prezenţi pe teritoriul întregii ţări, finalizarea imobilelor din proiectele rezidenţiale demarate anul trecut în paralel cu lansarea altora noi", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acest ritm alert de dezvoltare imobiliară va continua, fiindcă în România avem nu numai o cerere, dar şi o nevoie consistentă de locuinţe. Mai mult decât atât, solicitările nu vin numai de la românii din ţară, ci şi de la cei din afara ei: în 2018 achiziţiile românilor din diaspora înregistrau o creştere de 30% faţă de anul anterior, pe când anul acesta creşterea e deja de 50%. De precizat că 90% dintre solicitări au venit din UE, din partea persoanelor cu studii superioare, plecate de 6-8 ani din ţară, acestea cumpărând preponderent în Bucureşti şi în vestul ţării.

"Actualmente, 67% dintre românii interesaţi de achiziţii imobiliare sunt în căutarea unui apartament cu două camere, în timp ce doar 33% plănuiesc să îşi achiziţioneze o casă. Iar asta deoarece majoritatea blocurilor din România se află în incinta oraşelor, ceea ce înseamnă că deplasarea către punctele de interes se face mai rapid. Iar 3-4 camere la bloc costă mai puţin decât o casă, ca să nu mai vorbim şi de costurile de întreţinere aferente", precizează reprezentanţii Kiwi Finance.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16164 / 17630
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...