ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BEI a împrumutat cu 150 milioane euro producătorul de anvelope Nokian Tyres, pentru o fabrică ecologică la Oradea

31 Iulie 2024   |   Agerpres

Fabrica de la Oradea, prevăzută să fie finalizată în 2027, va crea aproximativ 500 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va ajuta la combaterea declinului demografic din regiune, precizează sursa citată.

 
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Nokian Tyres un împrumut de 150 de milioane de euro pentru construirea în România a primei fabrici din lume care va produce anvelope de autoturism, fără emisii de dioxid de carbon (CO2), a anunţat instituţia financiară internaţională, printr-un comunicat.

"Finanţarea companiei finlandeze are drept scop construirea unei fabrici de ultimă generaţie în nord-vestul României, la Oradea. Acest sprijin reafirmă angajamentul BEI faţă de acţiunile climatice, precum şi faţă de dezvoltarea regională şi coeziunea socială în Uniunea Europeană", se arată în comunicatul BEI.

Fabrica de la Oradea, prevăzută să fie finalizată în 2027, va crea aproximativ 500 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va ajuta la combaterea declinului demografic din regiune, precizează sursa citată.


"Colaborarea noastră cu Nokian Tyres va contribui semnificativ la dezvoltarea zonei de nord-vest a României. De asemenea, va face regiunea mai atrăgătoare pentru alţi posibili investitori", a declarat vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris, citat în comunicat.

Fabrica va avea aproximativ 100.000 de metri pătraţi şi se va baza pe energie verde obţinută din surse cu zero emisii CO2, inclusiv energie verde produsă local, precum şi pe tehnologii avansate, pentru a preveni emisiile de CO2.

Uzina va produce până la 6 milioane de anvelope anual, odată ce va atinge capacitatea maximă în 2027. Operaţiunile comerciale vor începe în prima parte a anului 2025 iar capacitatea se va mări gradual în 2026. Amplasamentul va include şi un depozit pentru distribuţia de anvelope.

"Fabrica noastră din România va fi un reper în industria de profil şi va avea o abordare holistică a durabilităţii, ceea ce va include utilizarea doar de surse de energie fără emisii de CO2 şi de procese extrem de automatizate, eficiente din punct de vedere energetic. BEI este un partener important în proiectul nostru de investiţii, iar acordul de finanţare ne permite să dezvoltăm şi mai mult durabilitatea industriei de anvelope", a declarat Leena Kaipainen, vicepreşedintă şi trezorieră a grupului Nokian Tyres.

Potrivit comunicatului citat, acordul de împrumut se aliniază cu obiectivele BEI privind acţiunile climatice şi durabilitatea mediului, şi aderă la principiile Acordului de la Paris. Pe lângă acţiunile climatice, acest proiect vizează şi câteva obiective de dezvoltare durabilă, inclusiv condiţii de muncă decente şi creştere economică, industrie, inovare şi infrastructură, consum şi producţie responsabile şi politici climatice.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia.

"Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanţează investiţii în combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1.000 de miliarde de euro pentru a sprijini investiţiile în durabilitatea climei şi a mediului în deceniul până în 2030, aşa cum ne-am angajat în Foaia de parcurs a băncii climatice", se arată în document.

Nokian Tyres dezvoltă şi produce anvelope premium iar în 2023 a raportat vânzări nete în valoare totală de 1,17 miliarde de euro. La sfârşitul lui 2023, compania avea peste 3.400 de angajaţi. Nokian Tyres este listată pe bursa Nasdaq Helsinki.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 661 / 8811
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...