
Directorul general al UniCredit va demisiona în aprilie 2021 din cauza divergenţelor cu Board-ul privind strategia băncii
02 Decembrie 2020
AgerpresSurse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că tensiunile între Jean Pierre Mustier şi Consiliul de Administraţie se concentrează pe o eventuală ofertă de preluare a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, precum şi pe un proiect privind divizarea activelor italiene şi a celor din străinătate ale UniCredit.
UniCredit SpA a anunţat că directorul general Jean Pierre Mustier va demisiona la finalul mandatului său, în aprilie 2021, în urma divergenţelor cu Consiliul de Administraţie privind strategia grupului bancar italian, transmite Reuters.
Fostul bancher francez de investiţii a condus UniCredit în timpul unui proces dificil de restructurare în ultimii patru ani, vânzând active de miliarde de euro, pentru a spori soliditatea financiară şi a curăţa bilanţul, reducând expunerea băncii la Italia, afectată de povara datoriilor.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că tensiunile între Jean Pierre Mustier şi Consiliul de Administraţie se concentrează pe o eventuală ofertă de preluare a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, precum şi pe un proiect privind divizarea activelor italiene şi a celor din străinătate ale UniCredit.
"În ultimele luni, a devenit evident că strategia băncii nu mai corespunde cu viziunea actualului Consiliu de Administraţie. Prin urmare am decis să mă retrag la finalul mandatului meu, în aprilie 2021, pentru a permite noului Board să elaboreze viitoarea strategie", a declarat Mustier.
Luni, acţiunile UniCredit au închis în scădere cu 5% la Bursa de la Milano, după apariţia informaţiilor cu privire la guvernanţa băncii italiene, în timp ce titlurile Monte dei Paschi (MPS) au urcat cu 3%.
În octombrie, UniCredit SpA l-a numit pe economistul Pier Carlo Padoan în funcţia de director şi îl va desemna pe fostul şef al Trezoreriei în funcţia de preşedinte când va reînnoi Consiliul de Administraţie, în primăvara anului viitor.
Analiştii au apreciat că alegerea lui Padoan va spori presiunile asupra lui Mustier de a renunţa la poziţia sa de respingere a fuziunilor şi achiziţiilor (M&A).
Din poziţia sa de ministrul al Economiei, Padoan a supervizat salvarea băncii Monte dei Paschi, pe care Guvernul încearcă acum să o reprivatizeze. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că UniCredit este văzut ca fiind cel mai bun candidat pentru a prelua Monte dei Paschi, dar Trezoreria nu este dispusă să îndeplinească acele condiţii impuse de Mustier pentru a lua în considerare o potenţială tranzacţie.
Luni, UniCredit a informat că Padoan şi Consiliul de Administraţie vor căuta un nou director general. În procesul de selecţie este implicată şi firma de recrutare Spencer Stuart. De asemenea, reprezentanţii Poştei italiene au dezminţit luni că directorul general Matteo Del Fante ar putea fi unul din candidaţii la conducerea UniCredit.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5632 / 8823 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...