ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat azi avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat

30 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.

Presedintele UNBR, av. Traian Briciu

 
 
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat astăzi, 30 ianuarie 2025, avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat, un instrument legal care are drept scop asigurarea protecției avocaților în fața multiplelor provocări cu care se confruntă în ultimii ani.

Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.


„Adoptarea avizului pentru acest instrument juridic vine într-un moment crucial, în care avocații din diverse state europene se confruntă cu presiuni, amenințări și obstacole care periclitează nu doar activitatea lor profesională, ci și dreptul fundamental al cetățenilor la apărare. Fără o avocatură independentă, justiția însăși este pusă în pericol”, a declarat președintele UNBR, av. Traian Briciu.

„Această convenție pleacă de la o realitate pentru că, în ultimul timp, tot mai mulți avocați au fost atacați prin mecanismele statelor în misiunea lor esențială pentru administrarea justiției și pentru apărarea drepturilor fundamentale. Într-o perioadă în care avocații se confruntă cu presiuni tot mai mari, inclusiv intimidări și atacuri la adresa independenței lor profesionale, acest instrument juridic vine să întărească garanțiile fundamentale necesare pentru o justiție echitabilă. Convenția stabilește norme clare privind protecția confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, accesul avocaților la dosar, libertatea de exprimare a avocaților și stabilește măsuri concrete menite să asigure independența avocaților, apărarea împotriva ingerințelor abuzive și recunoașterea dreptului avocaților de a acționa liber în interesul justiției și al clienților lor”,  a declarat senatorul Cristian Niculescu Tâgârlaș, care, în calitate de avocat, membru în consiliul UNBR și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alături de senatorii Alina Gorghiu, Titus Corlățean și Ionuț Stroe, a susținut activ această convenție pe tot parcursul acesteia.

„Convenția va fi foarte utilă pentru rezolvarea unor probleme pe care le întâmpină avocații din statele membre, cum ar fi un proiect de lege aflat la Senat, prin care se încearcă inserarea unor breșe în secretul profesional al avocaților în contextul reglementărilor împotriva spălării banilor. Suntem într-un permanent schimb de idei cu UNBR și Președintele Traian Briciu și   vom aduce toate argumentele pentru a nu trece aceste dispoziții, însă ceea ce vreau să spun că această Convenție ne-ar ajuta foarte mult în astfel de demersuri”, a mai spus Cristian Niculescu Tâgârlaș

Călin Andrei Zamfirescu, șeful delegației UNBR la Consiliul Barourilor Europene (CCBE) și președinte de onoare al UNBR a declarat: ”Ultimele decenii au marcat, în plan mondial, o recrudescență a agresiunilor îndreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase, expulzările pentru considerente politice au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. În prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în exercitarea unor pedepse privative de libertate pentru vina de a-și fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Convenția urmărește să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”

Proiectul Convenției privind profesia de avocat a început în 2018, iar UNBR a transmis puncte de vedere către Guvernul României (în 2020) precum și Comitetului Director pentru Cooperare Juridică (CDCJ) al Consiliului Europei (în 2024),  de care s-a ținut cont în ultima formă a proiectului Convenției.

După adoptarea avizului Proiectului Convenției de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, aceasta va merge la Consiliul de Miniștri, următorul pas fiind ratificarea de către statele membre. După ce cel puțin opt state vor ratifica această Convenție, va deveni obligatorie pentru transpunere sau chiar aplicare directă.

30.01.2025_Draft Council of Europe Convention for the Protection of the Profession of Lawyer
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...