ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat azi avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat

30 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.

Presedintele UNBR, av. Traian Briciu

 
 
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat astăzi, 30 ianuarie 2025, avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat, un instrument legal care are drept scop asigurarea protecției avocaților în fața multiplelor provocări cu care se confruntă în ultimii ani.

Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.


„Adoptarea avizului pentru acest instrument juridic vine într-un moment crucial, în care avocații din diverse state europene se confruntă cu presiuni, amenințări și obstacole care periclitează nu doar activitatea lor profesională, ci și dreptul fundamental al cetățenilor la apărare. Fără o avocatură independentă, justiția însăși este pusă în pericol”, a declarat președintele UNBR, av. Traian Briciu.

„Această convenție pleacă de la o realitate pentru că, în ultimul timp, tot mai mulți avocați au fost atacați prin mecanismele statelor în misiunea lor esențială pentru administrarea justiției și pentru apărarea drepturilor fundamentale. Într-o perioadă în care avocații se confruntă cu presiuni tot mai mari, inclusiv intimidări și atacuri la adresa independenței lor profesionale, acest instrument juridic vine să întărească garanțiile fundamentale necesare pentru o justiție echitabilă. Convenția stabilește norme clare privind protecția confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, accesul avocaților la dosar, libertatea de exprimare a avocaților și stabilește măsuri concrete menite să asigure independența avocaților, apărarea împotriva ingerințelor abuzive și recunoașterea dreptului avocaților de a acționa liber în interesul justiției și al clienților lor”,  a declarat senatorul Cristian Niculescu Tâgârlaș, care, în calitate de avocat, membru în consiliul UNBR și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alături de senatorii Alina Gorghiu, Titus Corlățean și Ionuț Stroe, a susținut activ această convenție pe tot parcursul acesteia.

„Convenția va fi foarte utilă pentru rezolvarea unor probleme pe care le întâmpină avocații din statele membre, cum ar fi un proiect de lege aflat la Senat, prin care se încearcă inserarea unor breșe în secretul profesional al avocaților în contextul reglementărilor împotriva spălării banilor. Suntem într-un permanent schimb de idei cu UNBR și Președintele Traian Briciu și   vom aduce toate argumentele pentru a nu trece aceste dispoziții, însă ceea ce vreau să spun că această Convenție ne-ar ajuta foarte mult în astfel de demersuri”, a mai spus Cristian Niculescu Tâgârlaș

Călin Andrei Zamfirescu, șeful delegației UNBR la Consiliul Barourilor Europene (CCBE) și președinte de onoare al UNBR a declarat: ”Ultimele decenii au marcat, în plan mondial, o recrudescență a agresiunilor îndreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase, expulzările pentru considerente politice au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. În prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în exercitarea unor pedepse privative de libertate pentru vina de a-și fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Convenția urmărește să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”

Proiectul Convenției privind profesia de avocat a început în 2018, iar UNBR a transmis puncte de vedere către Guvernul României (în 2020) precum și Comitetului Director pentru Cooperare Juridică (CDCJ) al Consiliului Europei (în 2024),  de care s-a ținut cont în ultima formă a proiectului Convenției.

După adoptarea avizului Proiectului Convenției de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, aceasta va merge la Consiliul de Miniștri, următorul pas fiind ratificarea de către statele membre. După ce cel puțin opt state vor ratifica această Convenție, va deveni obligatorie pentru transpunere sau chiar aplicare directă.

30.01.2025_Draft Council of Europe Convention for the Protection of the Profession of Lawyer
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...