
Ionuţ Leahu (Clinicile Dentare Dr. Leahu): Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici se plătesc din dividende
02 Decembrie 2019
AGERPRESEl a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.
Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici sunt plătiţi din dividende, a declarat luni Ionuţ Leahu, fondator şi CEO Clinicile Dentare Dr Leahu, la evenimentul de listare pe BVB a obligaţiunilor emise de Implant Expert DSO.
"Eu mă uit tot timpul pe cifrele la nivelul întregii industrii şi când te uiţi la ce raportează vezi că lucrurile stau bine. Cel puţin este o marjă de profit de 20% la nivelul întregii industrii. Din punct de vedere a ceea ce se raportează, da (industria este profitabilă -n.r), dar sunt foarte mulţi medici care se plătesc din dividende şi neavând costul cu medicul de aceea raportezi profit", a declarat Ionuţ Leahu.
El a menţionat că dacă s-ar plăti şi pe ei atunci nu ar mai raporta profit. Situaţia este similară la nivel internaţional, a afirmat Ionuţ Leahu şi a oferit exemplul medicilor din Anglia cu care a vorbit. Iar situaţia poate fi şi mai complicată.
"Eu mă uit tot timpul pe cifrele la nivelul întregii industrii şi când te uiţi la ce raportează vezi că lucrurile stau bine. Cel puţin este o marjă de profit de 20% la nivelul întregii industrii. Din punct de vedere a ceea ce se raportează, da (industria este profitabilă -n.r), dar sunt foarte mulţi medici care se plătesc din dividende şi neavând costul cu medicul de aceea raportezi profit", a declarat Ionuţ Leahu.
El a menţionat că dacă s-ar plăti şi pe ei atunci nu ar mai raporta profit. Situaţia este similară la nivel internaţional, a afirmat Ionuţ Leahu şi a oferit exemplul medicilor din Anglia cu care a vorbit. Iar situaţia poate fi şi mai complicată.
"Dacă vine statul şi zice: ia să mă uit eu în industria serviciilor stomatologice. Ia să trimit eu controale ANAF. S-ar putea ca 70% din clinicile stomatologice care să trebuiască să se închidă", a declarat Ionuţ Leahu.
El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.
"Sunt foarte puţini antreprenori în domeniu care să-şi facă un P&L (cont de profit şi pierdere - n.r.). Eu aş apune că P&L îşi fac poate 5% din industrie. Nu-şi calculează profitabilitatea şi doar rostogolesc o datorie fără să-şi dea seama. Adică ce fac? Plătesc furnizorul, nu plătesc tehnicianul. Plătesc tehnicianul, nu mă plătesc pe mine. Mă plătesc pe mine, nu plătesc asistenta. Se întâmplă pentru că, în primul rând, noi ca stomatologi nu suntem educaţi în zona financiară. Suntem foarte speriaţi de credite bancare, ca să nu mai spunem de bursă, suntem terorizaţi de conceptul acesta, aversiunea către risc şi pe urmă este teama să nu pierd pacientul. Şi atunci ca să nu plece în altă parte prefer să-i fac mai ieftin, dar eu nu ştiu dacă îmi permit să-l tratez la banii aceia", a explicat Ionuţ Leahu.
El a spus că este foarte important să faci profit în medicină pentru că în felul acesta îţi permiţi să mergi mai departe şi în felul acesta ajuţi şi pacientul.
"Există o presiune pe preţ fantastică, dar care este direcţia complet greşită. Să faci business în România, costurile cresc de la o lună la alta, nu de la un an la altul şi riscul cel mai mare este ca aceste cabinete care merg cu preţuri foarte mici să nu-şi mai permită să plătească ceva. Şi de cele mai multe ori nu-şi mai permit să plătească taxele la stat sau încep să aibă probleme financiare şi încep să se gândească la bani când vine pacientul. Şi sunt forţaţi să se uite la pacient şi să zică: cum fac să-l ţin la mine în cabinet şi să-i fac eu toată gura. Adică în momentul în care tu nu ai bani să-ţi plăteşti lumina acasă le tine, te mai gândeşti la sănătatea pacientului?", a declarat Ionuţ Leahu.
El a afirmat că, în cazul în care un grup internaţional intră pe piaţa din România, face o investiţie de 100 de milioane de euro şi practică preţuri de dumping, în doi ani nu mai rămâne niciun antreprenor mic pentru că piaţa pe stomatologie este extrem de fragilă, iar până să ajungă autoritatea de concurenţă să spună că este tactică anticoncurenţială, deja nu mai a rămas nimeni în picioare.
Ionuţ Leahu a spus că vrea listeze compania pe Bursă şi pentru acesta are nevoie de un EBITDA care să treacă de 10 milioane de euro, iar acesta s-ar putea întâmpla în 2026, conform planului de business.
În acest moment compania are 12 clinici şi 86 de scaune cu care poate trata 4.000 de pacienţi unici pe lună. Planul doctorului este să devină o companie globală pe servicii stomatologice cu prezenţă "pe toate continentele cu excepţia Antarcticii".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9532 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...