ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ionuţ Leahu (Clinicile Dentare Dr. Leahu): Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici se plătesc din dividende

02 Decembrie 2019   |   AGERPRES

El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.

 
 
Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici sunt plătiţi din dividende, a declarat luni Ionuţ Leahu, fondator şi CEO Clinicile Dentare Dr Leahu, la evenimentul de listare pe BVB a obligaţiunilor emise de Implant Expert DSO.

"Eu mă uit tot timpul pe cifrele la nivelul întregii industrii şi când te uiţi la ce raportează vezi că lucrurile stau bine. Cel puţin este o marjă de profit de 20% la nivelul întregii industrii. Din punct de vedere a ceea ce se raportează, da (industria este profitabilă -n.r), dar sunt foarte mulţi medici care se plătesc din dividende şi neavând costul cu medicul de aceea raportezi profit", a declarat Ionuţ Leahu.

El a menţionat că dacă s-ar plăti şi pe ei atunci nu ar mai raporta profit. Situaţia este similară la nivel internaţional, a afirmat Ionuţ Leahu şi a oferit exemplul medicilor din Anglia cu care a vorbit. Iar situaţia poate fi şi mai complicată.


"Dacă vine statul şi zice: ia să mă uit eu în industria serviciilor stomatologice. Ia să trimit eu controale ANAF. S-ar putea ca 70% din clinicile stomatologice care să trebuiască să se închidă", a declarat Ionuţ Leahu.

El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.

"Sunt foarte puţini antreprenori în domeniu care să-şi facă un P&L (cont de profit şi pierdere - n.r.). Eu aş apune că P&L îşi fac poate 5% din industrie. Nu-şi calculează profitabilitatea şi doar rostogolesc o datorie fără să-şi dea seama. Adică ce fac? Plătesc furnizorul, nu plătesc tehnicianul. Plătesc tehnicianul, nu mă plătesc pe mine. Mă plătesc pe mine, nu plătesc asistenta. Se întâmplă pentru că, în primul rând, noi ca stomatologi nu suntem educaţi în zona financiară. Suntem foarte speriaţi de credite bancare, ca să nu mai spunem de bursă, suntem terorizaţi de conceptul acesta, aversiunea către risc şi pe urmă este teama să nu pierd pacientul. Şi atunci ca să nu plece în altă parte prefer să-i fac mai ieftin, dar eu nu ştiu dacă îmi permit să-l tratez la banii aceia", a explicat Ionuţ Leahu.

El a spus că este foarte important să faci profit în medicină pentru că în felul acesta îţi permiţi să mergi mai departe şi în felul acesta ajuţi şi pacientul.

"Există o presiune pe preţ fantastică, dar care este direcţia complet greşită. Să faci business în România, costurile cresc de la o lună la alta, nu de la un an la altul şi riscul cel mai mare este ca aceste cabinete care merg cu preţuri foarte mici să nu-şi mai permită să plătească ceva. Şi de cele mai multe ori nu-şi mai permit să plătească taxele la stat sau încep să aibă probleme financiare şi încep să se gândească la bani când vine pacientul. Şi sunt forţaţi să se uite la pacient şi să zică: cum fac să-l ţin la mine în cabinet şi să-i fac eu toată gura. Adică în momentul în care tu nu ai bani să-ţi plăteşti lumina acasă le tine, te mai gândeşti la sănătatea pacientului?", a declarat Ionuţ Leahu.

El a afirmat că, în cazul în care un grup internaţional intră pe piaţa din România, face o investiţie de 100 de milioane de euro şi practică preţuri de dumping, în doi ani nu mai rămâne niciun antreprenor mic pentru că piaţa pe stomatologie este extrem de fragilă, iar până să ajungă autoritatea de concurenţă să spună că este tactică anticoncurenţială, deja nu mai a rămas nimeni în picioare.

Ionuţ Leahu a spus că vrea listeze compania pe Bursă şi pentru acesta are nevoie de un EBITDA care să treacă de 10 milioane de euro, iar acesta s-ar putea întâmpla în 2026, conform planului de business.

În acest moment compania are 12 clinici şi 86 de scaune cu care poate trata 4.000 de pacienţi unici pe lună. Planul doctorului este să devină o companie globală pe servicii stomatologice cu prezenţă "pe toate continentele cu excepţia Antarcticii".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 21 / 12093
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
Schoenherr și Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Aareon, liderul european în furnizarea de sisteme și servicii de consultanță pentru industria imobiliară, preia controlul grupului CalCon. Ce avocați au fost implicați
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...