ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ionuţ Leahu (Clinicile Dentare Dr. Leahu): Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici se plătesc din dividende

02 Decembrie 2019   |   AGERPRES

El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.

 
 
Marja de profit în industria de stomatologie este de 20%, dar mulţi medici sunt plătiţi din dividende, a declarat luni Ionuţ Leahu, fondator şi CEO Clinicile Dentare Dr Leahu, la evenimentul de listare pe BVB a obligaţiunilor emise de Implant Expert DSO.

"Eu mă uit tot timpul pe cifrele la nivelul întregii industrii şi când te uiţi la ce raportează vezi că lucrurile stau bine. Cel puţin este o marjă de profit de 20% la nivelul întregii industrii. Din punct de vedere a ceea ce se raportează, da (industria este profitabilă -n.r), dar sunt foarte mulţi medici care se plătesc din dividende şi neavând costul cu medicul de aceea raportezi profit", a declarat Ionuţ Leahu.

El a menţionat că dacă s-ar plăti şi pe ei atunci nu ar mai raporta profit. Situaţia este similară la nivel internaţional, a afirmat Ionuţ Leahu şi a oferit exemplul medicilor din Anglia cu care a vorbit. Iar situaţia poate fi şi mai complicată.


"Dacă vine statul şi zice: ia să mă uit eu în industria serviciilor stomatologice. Ia să trimit eu controale ANAF. S-ar putea ca 70% din clinicile stomatologice care să trebuiască să se închidă", a declarat Ionuţ Leahu.

El a spus că antreprenorii din domeniu nu au o educaţie financiară bună şi din acest motiv nu au o situaţie clară.

"Sunt foarte puţini antreprenori în domeniu care să-şi facă un P&L (cont de profit şi pierdere - n.r.). Eu aş apune că P&L îşi fac poate 5% din industrie. Nu-şi calculează profitabilitatea şi doar rostogolesc o datorie fără să-şi dea seama. Adică ce fac? Plătesc furnizorul, nu plătesc tehnicianul. Plătesc tehnicianul, nu mă plătesc pe mine. Mă plătesc pe mine, nu plătesc asistenta. Se întâmplă pentru că, în primul rând, noi ca stomatologi nu suntem educaţi în zona financiară. Suntem foarte speriaţi de credite bancare, ca să nu mai spunem de bursă, suntem terorizaţi de conceptul acesta, aversiunea către risc şi pe urmă este teama să nu pierd pacientul. Şi atunci ca să nu plece în altă parte prefer să-i fac mai ieftin, dar eu nu ştiu dacă îmi permit să-l tratez la banii aceia", a explicat Ionuţ Leahu.

El a spus că este foarte important să faci profit în medicină pentru că în felul acesta îţi permiţi să mergi mai departe şi în felul acesta ajuţi şi pacientul.

"Există o presiune pe preţ fantastică, dar care este direcţia complet greşită. Să faci business în România, costurile cresc de la o lună la alta, nu de la un an la altul şi riscul cel mai mare este ca aceste cabinete care merg cu preţuri foarte mici să nu-şi mai permită să plătească ceva. Şi de cele mai multe ori nu-şi mai permit să plătească taxele la stat sau încep să aibă probleme financiare şi încep să se gândească la bani când vine pacientul. Şi sunt forţaţi să se uite la pacient şi să zică: cum fac să-l ţin la mine în cabinet şi să-i fac eu toată gura. Adică în momentul în care tu nu ai bani să-ţi plăteşti lumina acasă le tine, te mai gândeşti la sănătatea pacientului?", a declarat Ionuţ Leahu.

El a afirmat că, în cazul în care un grup internaţional intră pe piaţa din România, face o investiţie de 100 de milioane de euro şi practică preţuri de dumping, în doi ani nu mai rămâne niciun antreprenor mic pentru că piaţa pe stomatologie este extrem de fragilă, iar până să ajungă autoritatea de concurenţă să spună că este tactică anticoncurenţială, deja nu mai a rămas nimeni în picioare.

Ionuţ Leahu a spus că vrea listeze compania pe Bursă şi pentru acesta are nevoie de un EBITDA care să treacă de 10 milioane de euro, iar acesta s-ar putea întâmpla în 2026, conform planului de business.

În acest moment compania are 12 clinici şi 86 de scaune cu care poate trata 4.000 de pacienţi unici pe lună. Planul doctorului este să devină o companie globală pe servicii stomatologice cu prezenţă "pe toate continentele cu excepţia Antarcticii".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8412 / 8631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...