ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei

21 Mai 2019   |   Ștefania Enache

Avocatura criminalității „gulerelor albe” - de foarte multe ori, însă, „colorate” politic - a devenit o arie în plin avânt, către care s-au orientat tot mai mulți avocați.

 
 
Anul în curs este unul tumultos din punct de vedere legislativ și procedural, avocații firmei Enache Pirtea & Asociații (EPA) așteptându-se la destule premiere juridice.Ei indică în acest sens înființarea și operaționalizarea SIIJ din cadrul PICCJ sau foarte recenta sesizare a CJUE pentru a stabili dacă o instanță națională poate ignora o decizie a CCR.De asemenea, pe parcursul anului 2019 sunt de așteptat multiple răsturnari de situație. Un exemplu îl constituie contestațiile în anulare de pe rolul Completului de 5 Judecători al ÎCCJ, care din punctul de vedere al avocaților reprezintă doar începutul.

Peste toate se adaugă și o „reașezare” a DNA dar și a celorlalte parchete, față de rapoartele de activitate pe 2018 cu destule aspecte negative, precum și o activitate foarte intensă a instanțelor de judecată, nu atât pe măsuri preventive cât pe fondul cauzelor.


“Iar schimbările legislative majore privind codurile (penal și de procedură penală) au fost abia promovate, lucru care va genera cu siguranță (pe lângă un nou val de dezbateri în mediul public) și un volum crescut de muncă pentru avocați, pentru a prelucra noile prevederi și pentru a identifica, în fiecare dosar în lucru, cum afectează acestea strategiile de apărare gândite și aplicate până acum”, subliniază Simona Pirtea, Managing Partner în cadrul Enache Pirtea & Asociații.

La rândul său, Mădălin Enache, Senior Partner, amintește că, în ultimii ani, dreptul penal a devenit subiect principal de știri, discuții și dezbateri, ca urmare a activității tot mai intense a organelor de urmărire penală sub „umbrela” unui mereu-critic MCV, motiv pentru care avocatura criminalității „gulerelor albe” (de foarte multe ori, însă, „colorate” politic) a devenit o arie în plin avânt, către care s-au orientat tot mai mulți avocați.
“După problemele destul de serioase identificate de instanțele de judecată sau în rapoartele de activitate pe anul 2018 privind activitatea parchetelor, mai ales a DNA, pare că avem în prezent o oarecare stagnare a acestora și asistăm, mai degrabă, la o revizuire a cauzelor deja existente și care au trenat în toți acești ani”, explică avocatul.






 
Dosarele de corupție au trecut în planul doi

Liderii EPA sunt de părere că legislația anticorupție sau cea privind criminalitatea economică nu se relaxează. “Este o falsă problemă. Există schimbări (a se vedea termenele de prescripție), dar ele nu sunt nici pe departe majore sau, mai degrabă, ele sunt menite să pună în acord Codurile cu Constituția sau cu normalitatea procedurală. Să nu mai spun că avem în continuare pedepse sau reglementări în afară oricărei logici ori spirit european pentru evaziune fiscală sau spălare de bani”, subliniază Sorina Pirtea.

“Mai mult decât atât, observ cu îngrijorare că se modifică mai multe prevederi din Codul de procedură penală care asigurau drepturile persoanelor cercetate, situație care ridică foarte multe probleme de constituționalitate, dar și de convenționalitate. Este așadar un an dificil pentru avocați, care vor trebui să se pregătească foarte bine din punct de vedere profesional și să fie foarte abili în a folosi sau în a se adapta, în munca lor, acestor noi reguli ale jocului”, completează Mădălin Enache.

La ora actuală, dosarele de corupție au trecut în planul doi ca volum de muncă, fiind „eclipsate” de dosarele economice, în special instrumentate de DIICOT sau de parchetele superioare.

Mădălin Enache precizează că este evident că Statul Român, ca multe altele în Europa, se confruntă cu o insuficiență a fondurilor publice și, în acest context, polițiștii economici sau procurorii nu sunt nici mai mult și nici mai puțin decât recuperatori de creanțe, de foarte multe ori artificial create sau „constatate” de specialiștii atașați lor (fără diplomă, dar cu delegare).

“Așadar să nu ne mire că tendința este către aceste dosare, în care autoritățile publice (mai ales ANAF) solicită prejudicii extrem de importante, uneori de neînțeles chiar și pentru organele de urmărire penală. Din păcate, la nivelul Parchetului sau al Ministerului nu se vede și reversul medaliei - de foarte multe ori procurorii nu înțeleg faptul că scopul lor este (ar trebui să fie) să afle adevărul și nu să recupereze sume de bani, la solicitarea ANAF, pe baza unor calcule care exced în multe situații realitatea faptică, economică sau contabilă. La fel cum aceștia nu manifestă niciun interes pentru destinele oamenilor care depind de business-urile anchetate și ignoră că un prejudiciu nu se va putea niciodată recupera de la o firmă căreia îi blochează conturile pe termen nelimitat, căreia îi sechestrează activele sau îi sigilează luni întregi calculatoarele, în așteptarea rândului la o percheziție informatică de cele mai multe ori inutilă procesual”, susține avocatul.



Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!



O practică pentru avocații cu nervi de oțel

Lupta în instanță pentru destinul clienților reprezintă cea mai grea parte a meseriei și probabil și motivul pentru care sunt puțini avocați buni în această arie. Simona Pirtea este de părere că, pentru a putea gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și de perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel.

“Cred că sunt prea mulți judecători care își uită menirea și înțeleg judecata doar ca o decizie între o pedeapsă mai mare sau mai mică, ignorând complet posibilitatea nevinovăției. Mă bucur totuși să regăsesc destui, sper tot mai mulți, care analizează probele, care ascultă oamenii din fața lor și care nu mai girează procurorii pentru simplul motiv că sunt, cu toții, „magistrați”. Sau pentru că „nu iese fum fără foc”. Cât despre organele de urmărire penală, cazurile fericite de profesioniști care caută adevărul și nu trimiterea în judecată sunt mult mai rare și, din păcate, Ministerul Public suferă foarte mult din acest punct de vedere, deprofesionalizarea fiind una evidentă mai ales în cauzele economice”, mai spune avocatul.



“Sunt trei tipuri de „actori” în lumea avocaturii de Business Crime: avocații solitari (sau cu echipe restrânse), care nu pot prelua decât puține dosare și de o amploare destul de limitată, societățile de avocați cu activitate predominantă în sfera penalului (și aici se situează și EPA), cu echipe de avocați specializați în drept penal al afacerilor, sau societățile mari de avocatură, renumite în litigii civile sau proiecte de consultanță, care și-au dezvoltat intern departamente (sau mai degrabă practici) de drept penal, dar care, în dosarele cu adevărat importante, apelează la primii sau la cei de-ai doilea. EPA a fost creată pentru a răspunde nevoii de avocați specializați în Business Crime, dar cărora nu le este teamă să propună soluții și să le implementeze, întreaga echipă având experiență în cauze complexe și în dosare penale de amploare, dar și capacitatea organizațională necesară gestionării oricărui tip de dosar penal. Avem, partenerii fondatori, aproape 15 ani de avocatură practicată la cel mai înalt nivel, în dosare penale dintre cele mai importante sau cu miză, mai ales financiară, avem experiența clienților corporate, dar știm foarte bine să lucrăm și cu oamenii din cadrul lor. Ne mândrim că pentru noi Dreptul Penal nu este doar o profesie sau un titlu universitar, ci o vocație. Și de aceea deviza noastră este we go the extra mile.” 

Mădălin Enache, Senior Partner în cadrul firmei Enache Pirtea & Asociații



 Dosare vin doar din mediul privat

Pentru firma Enache Pirtea & Asociații, domeniul penal este principala arie de practică. EPA înseamnă în principal Business Crime, iar echipa de avocați este dedicată acestei arii de practică în cvasi-majoritate.

Proiectele derulate de EPA sunt coordonate de către Simona Pirtea, Managing Partner, sau de către Mădălin Enache, Senior Partner, ambii având o experiență incontestabilă de aproape 15 ani în dosare penale și în proiecte de compliance sau regulatory, mai ales din postura de coordonatori ai departamentelor de White Collar Crime la firme dintre cele mai cunoscute pe piața avocaturii.

EPA are strict dosare penale din mediul privat și cele mai multe solicitări ne sunt adresate de companii, majoritatea străine, și privesc în principal infracționalitatea economică sau încălcări (de natură penală) ale unor norme extrem de specifice (drept bancar, concurență neloială sau infracțiuni informatice, pentru a le numi pe cele mai recente). Este ceea ce știm să gestionăm cel mai bine, dosare de Business Crime, și probabil acesta este motivul pentru care suntem solicitați cu precădere pe aceste domenii. Există însă o altă componentă importantă a activității noastre, care privește cauze în care apărăm persoane fizice, în principal acuzate de fapte (generic denumite) de corupție sau de acte ilicite de comerț (evaziune fiscală, spălare de bani). Nu în ultimul rând, însă, mai ales în contextul unei legislații în schimbare, avem un volum tot mai important de proiecte avocațiale de consultanță în domeniul penal (și arii conexe - drept comercial, dreptul muncii, drept informatic, GDPR, etc.), prin care asigurăm clienților noștri conformarea cu bunele practici în domeniu sau verificarea, corectarea și prevenirea unor situații cu risc din această perspectivă”, arată Simona Pirtea.

Principalii clienți ai EPA sunt companii internaționale sau reprezentanți și angajați ai acestora. Firma de avocatură sprijină și companii românești și oameni de afaceri locali, dar și oameni politici sau persoane publice cu notorietate. Principalele domenii de activitate sunt infracțiunile de corupție, spălarea de bani, criminalitatea economică, infracțiunile de serviciu și cele privind gestionarea fondurilor publice sau europene, dar experiența echipei EPA se extinde în mod relevant și în ceea ce privește infracțiunile informatice, concurența neloială sau infracțiunile de mediu.

“Evident, cele mai multe proiecte sunt dosarele de urmarire penală sau aflate în fața instanțelor de judecată, până la cel mai înalt nivel jurisdicțional, dar avem multiple alte proiecte în care sprijinim clienții din mediul de afaceri cu activități de consultanță și analiză, menite să protejeze companiile de posibile riscuri de natură penală, atât din interior, cât mai ales din exterior”, menționează Mădălin Enache.




“Recunoașterea activității noastre este dată în principal de clienții care deja ni s-au alăturat, deși avem puțin peste un an de activitate, cunoscându-ne munca, experiența și având încredere că alături de noi pot depăși momentele dificile cu care se confruntă. La nivel internațional am fost deja aleși sau nominalizați de mai multe directoare și publicații ca avocați preferați în domenii ca Business Crime, White-Collar Crime Litigation sau Anti-Money Laundering, dintre ele remarcându-se includerea, încă din primul an de activitate, în secțiunea White Collar Crime a Legal500.
Pentru noi domeniul penal este principala arie de practică, astfel încât este superfluu a spune că aici ne implicăm cel mai mult și cel mai intens. Evident, ne propunem să creștem, atât ca număr de avocați cât și ca număr de dosare sau de proiecte în care suntem implicați, iar 2019 pentru noi este deja sub auspiciile unei dezvoltări accelerate și a unei activități tot mai intense în domeniul Business Crime. Organizațional suntem dimensionați corect, echipa EPA având deja șapte avocati, dar cu siguranță 2020 ne va găsi cu o echipă mai mare și cu o creștere exponențială a cifrei de afaceri.


 
Simona Pirtea, Managing Partner în cadrul Enache Pirtea & Asociații



2018, primul an plin de funcționare pentru EPA


2018 a fost pentru EPA primul an plin de funcționare, dar în care gradul de încărcare cu dosare și proiecte a ajuns deja să fie unul cu care fondatorii casei de avocatură erau obișnuiți în firmele mari din care au plecat.

“Fără a putea numi clienții sau dosarele acestora, am fost solicitați să asistăm doi clienți într-unul dintre cele mai mari dosare economice ale acestor ani, atât ca amploare a activităților investigative, cât și ca cifră de afaceri presupus obiect al unor infracțiuni (de ordinul sutelor de milioane de euro). Urmează îndeaproape implicarea în mai multe dosare sonore, atât de instanță, cât și de urmărire penală, cu sute de volume și termene sau declarații la „foc continuu”. Cât despre intensitate, nu prea știm să fim altfel decât complet implicați în ceea ce facem și alături de cei pe care îi asistăm, motiv pentru care e greu de ales dintre propunerile de arestare respinse și soluțiile de clasare obținute. Deși ne mândrim și cu câteva săli pline la evenimentele organizate”, declară Simona Pirtea.

Mădălin Enache subliniază că au fost mai multe dosare cu soluții pozitive pentru clienții EPA, dar, dintre acestea, se remarcă soluțiile de clasare obținute în mai multe dosare privind companii din domeniul medical și farma (anchetate pentru practici financiare nelegale), dar și două achitări obținute la Înalta Curte pentru clienți implicați în unele dintre cele mai mediatizate dosare de corupție ale acestor ani.

“Probabil cel mai solicitant dosar al nostru în aceste luni este unul de natură economică, în care asistăm mai mulți actuali și foști directori ai unei multinaționale, și căruia îi alocăm, întreaga echipă implicată, câteva sute de ore lunar. Dar cel mai interesant proiect al EPA este în lucru și va începe în curând, respectiv o serie de sesiuni cu oameni de business și de legal, în care să ajutăm la conștientizarea riscurilor penale, de cele mai multe ori ignorate sau trecute într-un plan mult secundar”, apreciază avocatul.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.





 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1544 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...