ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse

21 Mai 2019   |   Ștefania Enache

Departamentul de Real Estate al Dentons București este format din zece avocați, fiind coordonat de Bogdan Papandopol. Perry Zizzi, Managing Partener și coordonatorul grupului de practică din domeniul financiar bancar deține, de asemenea, un rol cheie în dezvoltarea practicii de real estate.

Bogdan Papandopol, Partener si coordonator al practicii de Real Estate a biroului Dentons din Bucuresti

 
 
După un 2018 bogat în tranzacții, avocații Dentons spun despre 2019 că este anul care va sta sub „zodia real estate”. „2019 a debutat în forță.Suntem în era inovației, a unei piețe logistice în România cu prime yields în top 5 în Europa, a unei cereri în creștere de spații de birouri clasa A și al unui segment rezidențial cu potențial.Avem așadar premisele unui an bun pentru piața imobiliară din România. Iar acest lucru se vede.Biroul nostru are în lucru o serie de tranzacții de zeci de milioane de euro.Sunt proiecte noi sau proiecte ce au debutat în 2018 și continuă în prezent”, explică Bogdan Papandopol, Partener și coordonator al practicii de Real Estate a biroului Dentons din București.


Proiectele derulate până acum arată faptul că sectorul logistic și sectorul clădirilor de birourilor sunt de departe campionii la început de 2019. “De notat că România a avut creșteri și de 40% pe an în sectorul logistic/industrial, trend ce s-a mai temperat, având în vedere că era oricum cu mult peste media europeană. În top 5 aș adăuga și tranzacțiile cu terenuri agricole, unde interesul investitorilor rămâne crescut. Secolul 21 este marcat de preocuparea de a securiza resurse pentru o industrie alimentară în continuă creștere”, nuanțează Bogdan Papadopol.

Numele Dentons, asociat cu majoritatea proiectelor grele de Real Estate

În acest context, echipa de experți a biroului Dentons din București asistă clienții în proiecte de achiziții și vânzări, de management și dezvoltare și în finanțări. Avocații consiliază atât vânzători, cât și cumpărători sau bănci finanțatoare.

“Avem o echipă bine calibrată, ce îmbină experiența de real estate cu cea din finanțări, litigii și insolvență. Menținem practica noastră de Real Estate la un nivel înalt prin preocuparea constantă de a aduce plus valoare clienților noștri, alături de optimismul și spiritul pozitiv, caracteristice echipei noastre. Am fost implicați în majoritatea proiectelor de referință din anul 2018, fie că vorbim dspre achiziții sau finanțări, în domenii precum facilități industriale, birouri, logistică, centre comerciale. Vorbim în marea lor majoritate despre proiecte foarte complexe, ce au implicat de multe ori colaborări între mai multe jurisdicții și probleme juridice specifice nu doar practicii de real estate sau finanțări, ci și a unor practici precum insolvența, litigii, piețe de capital. Anul 2018 a fost foarte dinamic și am retrăit uneori efervescența ce se întâlnea în anii 2006/2007”, subliniază Partenerul Dentons București.






Departamentul de Real Estate al biroului Dentons din București este format din zece avocați, fiind coordonat de Bogdan Papandopol. Perry Zizzi, Managing Partener și coordonatorul grupului de practică din domeniul financiar bancar deține, de asemenea, un rol cheie în dezvoltarea practicii de real estate.

Pe lista proiectelor finalizate cu succes apare asistența oferită Credit Suise AG în finanțarea acordată Chimcomplex, în vederea cumpărării bunurilor din procesul de privatizare Oltchim.

De asemenea, avocații au asistat un client de retail în cel mai mare proiect de relocare a operațiunilor sale logistice, cu o valoare de peste 100 milioane de euro, dar și P3 – dezvoltator și manager de proprietăți logistice la nivel european – la dezvoltarea și achiziția de noi spații logistice.

Echipa Dentons a fost alături de CPI Property Group în cadrul achiziției unui portofoliu de 11 proprietăți de retail de la CBRE Global Investors. Portofoliul cuprinde o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 265,000 metri pătrați și include centrul comercial Felicia din România.



Pentru business va conta stabilitatea internă din România, predictibilitatea legilor, lipsa unor șocuri care să nu fie luate în considerare în planurile de afaceri ale clienților. Pentru noi va conta să ne adaptăm încontinuu industriei și provocărilor venite ca urmare a revoluției tehnologice. Profesia noastră este într-un ritm alert de schimbare și societatea noastră de avocatură tratează acest subiect cu prioritate –  în tot ceea ce facem încercăm să fim cu un pas înaintea așteptărilor clienților noștri.

Bogdan Papandopol, Partener și coordonator al practicii de real estate a biroului Dentons din București




Un alt proiect cheie a vizat asistența oferită dezvoltatorul international VGP în legătură cu achiziția de terenuri în vederea dezvoltării de spații logistice/ industriale, dar și cea acordată fondului de investiții Europa Capital în cadrul unui proces complex de due diligence și vânzare a unor active importante.

În plus, Dentons a consiliat BERD și BCR în legătură cu finanțarea acordată CTP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spații logistice din România, care vizează refinanțarea unui împrumut existent și finanțarea dezvoltării a două noi depozite "verzi" cu o suprafață închiriabilă de peste 70.000 mp. situate în apropiere de București.

“Fiecare tranzacție are particularitățile ei. Unele tranzacții ridică probleme legate de structurare sau de istoricul proprietății. Alte probleme pot viza impedimente cadastrale, tehnice sau legate de autorizații și avize. Dacă în trecut investitorii nu erau familiarizați cu problemele privind proprietatea imobiliară din țările din Europa de Est, în prezent ei sunt tot mai conștienți de aceste probleme. Personal am observat un grad crescut de complexitate („sofisticare”) a tranzacțiilor. Totodată, de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse”, a arătat Bogdan Papandopol.

Cât despre garanții, avocatul spune că, dacă vorbim pur și simplu despre relația dintre constructori și beneficiari, se cere garanția de bună execuție (performance bond), iar în finanțări se cere pachetul clasic de garanții – garanții ipotecare, asupra conturilor, asupra creanțelor, etc.

”România e o țară cu numeroase probleme legate titlurile de proprietate. În acest context, personal sunt bucuros că investitorii și băncile finanțatoare apelează tot mai frecvent la title insurance. Echipa noastră are cea mai experimentată practică în domeniul asigurării de titlu, consolidată la nivelul Europei Centrale și de Est. Totodată, biroul nostru a negociat prima asigurare legată de declarații și garanții (Warranty and Indemnity Insurance) din România. Acesta este un instrument foarte util în tranzacțiile complexe, destinat să ofere o mai mare siguranță investitorilor, prin asigurarea diverselor clauze (garanții) acordate în contractele de achiziție de proiecte (shares deals)”, a adăugat Bogdan Papandopol.



Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!



Cu o vastă experiență în finanțările de real estate, Dentons a fost implicată anul trecut finanțări de referință (clădiri de birouri reper din Capitală, centre comerciale, terenuri și bunuri industriale).

Spre exemplu, o echipă multi-jurisdicțională a Dentons (România, Marea Britanie și Olanda) a acordat asistență Credit Suise în finanțarea oferită Chimcomplex, în vederea cumpărării bunurilor din procesul de privatizare Oltchim. Pe lângă acordarea împrumutului bancar, echipa Dentons a asistat clientul și în anumite chestiuni cu privire la due diligence și structurarea tranzacției.

“În astfel de tranzacții complexe, impedimentele pot fi diverse, inclusiv problemele legate de titlul de proprietate, probleme de infrastructură, probleme cu permisele. Totuși, în practica noastră nu am semnalat că impedimentele pur legale să reprezinte un veritabil „deal-breaker” (în afara de situația unor proiecte cu probleme foarte grave, care să nu poată fi rezolvate sau atenuate)”, susține avocatul.

Majoritatea proiectelor în care echipa biroului Dentons București se implică are o componentă multi-jurisdicțională. De altfel, portofoliul de clienți al firmei de avocatură este unul foarte vast, Dentons asistând fonduri internaționale de investiții, instituții financiare internaționale, dezvoltatori și antreprenori internaționali și locali. ”În ultimele 12 luni am fost implicați și în multe proiecte imobiliare pure – vânzări/cumpărări de imobile și/sau închirieri. Însă am observat o creștere a gradului de complexitate a proiectelor, care au avut legătură și cu alte domenii. Investitorii vizează segmente ca birouri, spații industriale/logistice, agricultură, retail, rezidențial”, mai spune Partenerul Dentons București.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1533 / 1668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...