ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații Schoenherr specializați în Dreptul Muncii | O gamă variată de mandate în proiecte complexe pentru multinaționale și clienți locali. Tendințele pieței, analizate de Mara Moga - Paler, Head of Employment

20 Septembrie 2019   |   Ștefania Enache

O particularitate a serviciilor oferite în practica de Dreptul muncii vine din capacitatea de a fructifica, în beneficiul clienților, resursele multi-jurisdicționale la care biroul Schoenherr din București are acces ca urmare a faptului că este parte a unei firme prezente în toate țările din regiune.

Mara Moga - Paler, Head of Employment la Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Practica de Dreptul Muncii din cadrul Schoenherr și Asociații SCA acoperă o paletă foarte largă de probleme, fiind unul dintre domeniile juridice care intră în mod constant în legătură cu celelalte arii.În ultimul an, avocații au oferit suport de specialitate în proiecte punctuale ale clienților firmei (tranzacții M&A, mobilitate internațională sau litigii), dar au acordat și asistență curentă în legătură cu politici de personal, aspecte generale de conformare, sau inițierea / derularea / încetarea relațiilor de muncă. “Am acordat asistență curentă pe probleme de dreptul muncii unei serii de clienți activi în domeniul alimentar, asigurări, materiale de construcții, telecomunicații, industria auto, energie, servicii profesionale etc. Totodată, am fost implicați în implementarea de programe complexe de conformare cu prevederile specifice în materie, incluzând definirea / revizuirea de politici și proceduri, revizuirea regulamentelor interne și a documentației standard privind relațiile de muncă, precum și derularea de programe de training pe probleme specific”, a explicat pentru BizLawyer Mara Moga - Paler, Head of Employment la Schoenherr și Asociații SCA.


Echipa dedicată practicii de Dreptul Muncii a gestionat, de asemenea, o serie de proiecte de mobilitate internațională derulate atât la nivel național, cât mai ales între firme din România și companii din țări membre / ne-membre ale Uniunii Europene. 

Mara Moga - Paler amintește că avocații Schoenherr au fost implicați și într-un număr considerabil de proiecte referitoare la încetarea raporturilor de muncă (prin restructurarea postului, concediere individuală pe motive imputabile angajatului, sau încetare amiabilă). Clienții asistați au inclus, spre exemplu, companii din domeniul construcțiilor, industria auto, asigurări, sau producție. “O particularitate a acestui tip de proiecte a reprezentat-o miza mare implicată de majoritatea, fiind vorba și de încetarea contractelor unor persoane din top managementul societăților asistate. Cu toate că numărul litigiilor de dreptul muncii la nivel național a scăzut față de perioada post-criză, acest tip de serviciu rămâne o componentă importantă în rândul serviciilor pe care le prestăm. Lucrăm, în aceste proiecte, împreună cu avocații specializați în litigii ai firmei, iar în ultimul an am gestionat o serie de astfel de proiecte. Printre acestea, vedem în practică o creștere a volumului de litigii formulate pe motive ce țin de discriminare sau hărțuire”, detaliază avocatul.


GDPR și Dreptul muncii merg mână în mână

În plus, intrarea în vigoare a noilor reguli GDPR au dus la o creștere a volumului de muncă și pe segmentul de HR, la ora actuală asistența juridică pe probleme de Dreptul muncii fiind strâns legată de aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal ale salariaților. “Lucrăm excelent împreună cu avocații specializați ai firmei în domeniul protecției datelor cu caracter personal, multe dintre mandatele de Dreptul muncii vizând ambele tipuri de servicii. Dar acesta este doar un exemplu, în condițiile în care o bună parte dintre serviciile juridice de Dreptul muncii pe care le acordăm sunt integrate în pachete mai ample de servicii menite să le ofere clienților protecție 360°. Soluții de acest gen includ cooperarea dintre echipa noastră specializată de Dreptul muncii, pe de o parte, și consultanții fiscali ai firmei, avocații de litigii, avocații de white-collar crime, sau avocații specializați în domeniul proprietății intelectuale, pe de altă parte”, arată Mara Moga - Paler.

În urma activității derulate în ultima perioadă, expertul Schoenherr a constatat că o serie de factori au contribuit la aducerea multora dintre schemele de mobilitate internațională dintr-o zonă gri, într-o zonă de conformitate cu cadrul de reglementare și, deci, o normalizare în acest domeniu. “Mă refer aici la existența unui cadru comun de reglementare, cu relevanță la nivelul Spațiului Economic European și al Elveției, la consolidarea practicii inspectoratelor teritoriale de muncă în materie de prevenție, monitorizare și sancționare și, de asemenea, la îmbunătățirea practicii Casei Naționale de Pensii Publice în materie de coordonare a sistemelor de securitate socială”, detaliază avocatul.

De asemenea, se observă pe piață o creștere a conștientizării de către angajatori a importanței zonei de HR, firmele fiind mult mai atente la întocmirea sau verificarea legalității documentelor specifice de Dreptul muncii. “Aceasta, mai ales în contextul unor încălcări ale regulilor de disciplină care pot avea și caracter de fraudă în detrimentul angajatorului, evenimente care perturbă viața societății și deturnează efortul comun de la realizarea scopului lucrativ al acesteia. Această conștientizare se traduce și într-un număr în creștere de programe de training pe teme juridice în domeniul dreptului muncii solicitat de către clienții noștri și organizate pentru echipele de resurse umane ale acestora. O notă specifică a ultimilor ani o reprezintă totodată creșterea interesului angajatorilor pentru implementarea de soluții de flexibilizare a relațiilor de muncă. Astfel, pentru a răspunde realităților pieței muncii, tot mai multe societăți se preocupă de introducerea în documentația specifică a unor prevederi care să permită structuri precum telemunca, mobilitatea, programe inegale sau individualizate de muncă”, mai spune Mara Moga- Paler.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiecte, avocați, legislație din această arie de practică


 


Un portofoliu bogat de clienți

Echipa de Dreptul muncii din cadrul Schoenherr este coordonată de Mara Moga-Paler, un profesionist cu o experiență de peste 18 ani dezvoltată ca avocat în firme naționale și internaționale de avocatură prezente pe piață, precum și în calitate de coordonator al departamentelor juridice în cadrul unor companii și instituții active în domeniul IT&C și telecomunicații.

Mara Moga - Paler s-a alăturat Schoenherr în mai 2018, atunci când a preluat un puternic portofoliu de clienți pe care casa de avocatură îi asista pe probleme curente de Dreptul muncii, în cadrul unor relații de colaborare pe termen lung. “În ultimul an și jumătate, această bază de clienți a crescut semnificativ, prin atragerea de noi contracte. În prezent, clienții pe care îi asistăm pe probleme curente de Dreptul muncii sunt companii multinaționale și locale active în domenii precum servicii financiare, retail, IT&C, media și telecomunicații, energie, producție (bunuri de larg consum, industria auto, materiale de construcții), farmaceutice”, subliniază avocatul.

În cadrul Schoenherr, doi avocați seniori prestează exclusiv servicii de Dreptul muncii, echipa alocată fiecărui proiect fiind calibrată particularităților proiectului respectiv pentru a include și alți experți, precum avocați specializați în domeniul protecției datelor cu caracter personal, avocați și consilieri de proprietate intelectuală, avocați de litigii sau white-collar crime, consultanți fiscali etc. ”O particularitate a serviciilor noastre de Dreptul muncii vine din capacitatea de a fructifica, în beneficiul clienților noștri, resursele multi-jurisdicționale la care avem acces ca urmare a faptului că suntem parte a unei firme prezente în toate țările din regiune. Totodată, cred că această abordare multidisciplinară, în care oferim servicii de dreptul muncii ca parte a unor soluții complexe, în colaborare cu specialiști reputați din alte domenii ale avocaturii de afaceri din cadrul firmei, aduce un plus de valoare în proiectele clienților”, punctează Mara Moga - Paler.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 29 / 5137
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
World Tax 2020 - Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Trei firme de avocați s-au remarcat și în domeniul prețurilor de transfer
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Avocații Mitel & Asociații specializați în Dreptul Muncii lucrează în cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților, unul dintre aceștia fiind prezent în peste 10 jurisdicții | Madălina Paisa, Partener: În general, strategia și coordonarea generală a proiectelor de restructurare sunt realizate de avocații noștri
Clifford Chance, CMS și Schoenherr, pe lista scurtă a analiștilor Mergermarket pentru titlul de M&A Legal Adviser of the Year – 2019 în regiunea CEE. CMS, Clifford Chance, Allan & Overy și DLA Piper, pe lisa celor mai activi consultanți pe segmentul Mid-Market european
Mușat & Asociații obține o soluție favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
CMS a asistat CEE Equity Partners în preluarea unui grup românesc. RTPR Allen & Overy, alături de vânzători
Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...