ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații Schoenherr specializați în Dreptul Muncii | O gamă variată de mandate în proiecte complexe pentru multinaționale și clienți locali. Tendințele pieței, analizate de Mara Moga - Paler, Head of Employment

20 Septembrie 2019   |   Ștefania Enache

O particularitate a serviciilor oferite în practica de Dreptul muncii vine din capacitatea de a fructifica, în beneficiul clienților, resursele multi-jurisdicționale la care biroul Schoenherr din București are acces ca urmare a faptului că este parte a unei firme prezente în toate țările din regiune.

Mara Moga - Paler, Head of Employment la Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Practica de Dreptul Muncii din cadrul Schoenherr și Asociații SCA acoperă o paletă foarte largă de probleme, fiind unul dintre domeniile juridice care intră în mod constant în legătură cu celelalte arii.În ultimul an, avocații au oferit suport de specialitate în proiecte punctuale ale clienților firmei (tranzacții M&A, mobilitate internațională sau litigii), dar au acordat și asistență curentă în legătură cu politici de personal, aspecte generale de conformare, sau inițierea / derularea / încetarea relațiilor de muncă. “Am acordat asistență curentă pe probleme de dreptul muncii unei serii de clienți activi în domeniul alimentar, asigurări, materiale de construcții, telecomunicații, industria auto, energie, servicii profesionale etc. Totodată, am fost implicați în implementarea de programe complexe de conformare cu prevederile specifice în materie, incluzând definirea / revizuirea de politici și proceduri, revizuirea regulamentelor interne și a documentației standard privind relațiile de muncă, precum și derularea de programe de training pe probleme specific”, a explicat pentru BizLawyer Mara Moga - Paler, Head of Employment la Schoenherr și Asociații SCA.


Echipa dedicată practicii de Dreptul Muncii a gestionat, de asemenea, o serie de proiecte de mobilitate internațională derulate atât la nivel național, cât mai ales între firme din România și companii din țări membre / ne-membre ale Uniunii Europene. 

Mara Moga - Paler amintește că avocații Schoenherr au fost implicați și într-un număr considerabil de proiecte referitoare la încetarea raporturilor de muncă (prin restructurarea postului, concediere individuală pe motive imputabile angajatului, sau încetare amiabilă). Clienții asistați au inclus, spre exemplu, companii din domeniul construcțiilor, industria auto, asigurări, sau producție. “O particularitate a acestui tip de proiecte a reprezentat-o miza mare implicată de majoritatea, fiind vorba și de încetarea contractelor unor persoane din top managementul societăților asistate. Cu toate că numărul litigiilor de dreptul muncii la nivel național a scăzut față de perioada post-criză, acest tip de serviciu rămâne o componentă importantă în rândul serviciilor pe care le prestăm. Lucrăm, în aceste proiecte, împreună cu avocații specializați în litigii ai firmei, iar în ultimul an am gestionat o serie de astfel de proiecte. Printre acestea, vedem în practică o creștere a volumului de litigii formulate pe motive ce țin de discriminare sau hărțuire”, detaliază avocatul.


GDPR și Dreptul muncii merg mână în mână

În plus, intrarea în vigoare a noilor reguli GDPR au dus la o creștere a volumului de muncă și pe segmentul de HR, la ora actuală asistența juridică pe probleme de Dreptul muncii fiind strâns legată de aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal ale salariaților. “Lucrăm excelent împreună cu avocații specializați ai firmei în domeniul protecției datelor cu caracter personal, multe dintre mandatele de Dreptul muncii vizând ambele tipuri de servicii. Dar acesta este doar un exemplu, în condițiile în care o bună parte dintre serviciile juridice de Dreptul muncii pe care le acordăm sunt integrate în pachete mai ample de servicii menite să le ofere clienților protecție 360°. Soluții de acest gen includ cooperarea dintre echipa noastră specializată de Dreptul muncii, pe de o parte, și consultanții fiscali ai firmei, avocații de litigii, avocații de white-collar crime, sau avocații specializați în domeniul proprietății intelectuale, pe de altă parte”, arată Mara Moga - Paler.

În urma activității derulate în ultima perioadă, expertul Schoenherr a constatat că o serie de factori au contribuit la aducerea multora dintre schemele de mobilitate internațională dintr-o zonă gri, într-o zonă de conformitate cu cadrul de reglementare și, deci, o normalizare în acest domeniu. “Mă refer aici la existența unui cadru comun de reglementare, cu relevanță la nivelul Spațiului Economic European și al Elveției, la consolidarea practicii inspectoratelor teritoriale de muncă în materie de prevenție, monitorizare și sancționare și, de asemenea, la îmbunătățirea practicii Casei Naționale de Pensii Publice în materie de coordonare a sistemelor de securitate socială”, detaliază avocatul.

De asemenea, se observă pe piață o creștere a conștientizării de către angajatori a importanței zonei de HR, firmele fiind mult mai atente la întocmirea sau verificarea legalității documentelor specifice de Dreptul muncii. “Aceasta, mai ales în contextul unor încălcări ale regulilor de disciplină care pot avea și caracter de fraudă în detrimentul angajatorului, evenimente care perturbă viața societății și deturnează efortul comun de la realizarea scopului lucrativ al acesteia. Această conștientizare se traduce și într-un număr în creștere de programe de training pe teme juridice în domeniul dreptului muncii solicitat de către clienții noștri și organizate pentru echipele de resurse umane ale acestora. O notă specifică a ultimilor ani o reprezintă totodată creșterea interesului angajatorilor pentru implementarea de soluții de flexibilizare a relațiilor de muncă. Astfel, pentru a răspunde realităților pieței muncii, tot mai multe societăți se preocupă de introducerea în documentația specifică a unor prevederi care să permită structuri precum telemunca, mobilitatea, programe inegale sau individualizate de muncă”, mai spune Mara Moga- Paler.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiecte, avocați, legislație din această arie de practică


 


Un portofoliu bogat de clienți

Echipa de Dreptul muncii din cadrul Schoenherr este coordonată de Mara Moga-Paler, un profesionist cu o experiență de peste 18 ani dezvoltată ca avocat în firme naționale și internaționale de avocatură prezente pe piață, precum și în calitate de coordonator al departamentelor juridice în cadrul unor companii și instituții active în domeniul IT&C și telecomunicații.

Mara Moga - Paler s-a alăturat Schoenherr în mai 2018, atunci când a preluat un puternic portofoliu de clienți pe care casa de avocatură îi asista pe probleme curente de Dreptul muncii, în cadrul unor relații de colaborare pe termen lung. “În ultimul an și jumătate, această bază de clienți a crescut semnificativ, prin atragerea de noi contracte. În prezent, clienții pe care îi asistăm pe probleme curente de Dreptul muncii sunt companii multinaționale și locale active în domenii precum servicii financiare, retail, IT&C, media și telecomunicații, energie, producție (bunuri de larg consum, industria auto, materiale de construcții), farmaceutice”, subliniază avocatul.

În cadrul Schoenherr, doi avocați seniori prestează exclusiv servicii de Dreptul muncii, echipa alocată fiecărui proiect fiind calibrată particularităților proiectului respectiv pentru a include și alți experți, precum avocați specializați în domeniul protecției datelor cu caracter personal, avocați și consilieri de proprietate intelectuală, avocați de litigii sau white-collar crime, consultanți fiscali etc. ”O particularitate a serviciilor noastre de Dreptul muncii vine din capacitatea de a fructifica, în beneficiul clienților noștri, resursele multi-jurisdicționale la care avem acces ca urmare a faptului că suntem parte a unei firme prezente în toate țările din regiune. Totodată, cred că această abordare multidisciplinară, în care oferim servicii de dreptul muncii ca parte a unor soluții complexe, în colaborare cu specialiști reputați din alte domenii ale avocaturii de afaceri din cadrul firmei, aduce un plus de valoare în proiectele clienților”, punctează Mara Moga - Paler.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 226 / 5332
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mai multe proiecte de drept bancar ̸ financiar și M&A vor fi reluate sau demarate în viitorul apropiat. Laura Rudnyanszky, Legal Officer pentru România - Teleperformance Group: Departamentul juridic va rămâne solicitat la maximum în perioada urmatoare, ca urmare a reluării activității economice de către majoritatea clienților noștri din toată lumea
Raluca Năstase s-a alăturat RTPR pe poziția de Partener. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Venirea Ralucăi reflectă strategia noastră de a consolida practica de real estate și de a atrage avocați dintre cei mai talentați și apreciați
Povestea fascinantă a unui avocat român stabilit în Germania. Pe ruta profesională București-Viena-Heidelberg, alături de Michaela Braun Noviello și câteva considerații despre sistemele de învățământ, modul de lucru, relațiile profesionale, practica și proiectele de extindere în Viena și Cluj
Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Frații Micula câștigă și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $. Ei cer României să achite și onorariile avocațiale, la nivel de 675 $ pentru un partener și 175 $ pentru un legal assistant
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
Schoenherr lansează ghidul regional „Finanțarea startup-urilor”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...