ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mitel & Partners a fost implicată anul trecut în aproape 20 de fuziuni și achiziții, dintre care 5-6 tranzacții se îndreaptă spre etapa de finalizare. Sorin Mitel, Senior Partner: Suntem optimiști, fără a pierde totuși din vedere provocările esențiale care vor influența activitatea de M&A, printre care instabilitatea geo-politică, efectele reziduale ale crizei economice generate de pandemie, previziunile de inflație sau crizele lanțurilor de producție

08 Martie 2022   |   Ștefania Enache

Liderul Mitel & Partners spune că onorariile pentru proiectele de M&A, ca și onorariile pieței de avocatură în general, au fost afectate de criza provocată de pandemie, punând o presiune suplimentară pe profesie.

 
 
Publicațiile de specialitate au prezentat 2021 ca fiind cel mai bun an înregistrat vreodată pentru piața globală de fuziuni și achiziții.În acest context, așteptările pentru 2022 erau uriașe, la începutul anului. Sorin Mitel, Senior Partner Mitel & Partners,  apreciază că este greu de anticicipat apetitul investitorilor pentru anul în curs, dar datele deținute până acum indică faptul că domeniul medical și IT & tehnologie vor păstra în continuare o pondere semnificativă în piața de M&A locală.

După un an 2021 bogat în fuziuni și achiziții, 2022 a pornit la drum cu așteptări mari în ceea ce privește numărul tranzacțiilor care s-ar putea încheia, dar mai ales legat de revenirea la valorile pre-pandemie. „Împărtășim această viziune optimistă, fără a pierde totuși din vedere provocările esențiale care vor influența activitatea de M&A, printre care instabilitatea geo-politică, efectele reziduale ale crizei economice generate de pandemie, previziunile de inflație sau crizele lanțurilor de producție”, punctează Sorin Mitel.


Avocatul mai spune că există tatonări regionale (Polonia, Ungaria, Spania sau chiar și Suedia) din partea unor clienți cu profil mixt (fonduri sau strategici). „Însă nu avem suficiente semnale din piață pentru a putea aprecia, la acest moment, dacă ne vom confrunta cu o cerere de achiziții pentru ținte din România peste media perioadei 2015-2019”, precizează expertul.

Mandate în industria auto și domeniul medical

Firma Mitel & Partners a intrat cu dreptul în 2022, la început de an avocații având pe masa de lucru proiecte importante de tip M&A, care vizează industria auto și medicală și care implică echipe diferite de trei-zece avocati, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel sau Șerban Suchea, Parteneri în cadrul acestei arii de practică.




Profesioniștii casei de avocatură estimează că toate aceste tranzacții vor fi finalizate în primul semestru al anului în curs.

„Anul 2021 a continuat trendul de revenire al tranzacțiilor, început la finalul lui 2020, majoritatea mandatelor fiind înghețate din rațiuni prudențiale în perioada de incertitudine generată de pandemie. Principalele mandate de M&A în care au fost implicati avocații Mitel și Asociații în 2021 au venit din industria auto, medicală (expansiunea locală a Grupului Medlife) sau comerț (investiții strategice ale fondului de mezzanine AMC). Anumite elemente ale tranzacțiilor nu au fost finalizate în întregime, astfel încât nu putem oferi detalii cu privire la ținte sau valoarea investițiilor. Principalele provocări au venit din cauza caracterului multi-jurisdicțional al unor tranzacții care a presupus alinierea intereselor unor echipe diferite din zone orare variate”, explică liderul Mitel & Partners.

În acest proiecte au fost implicate echipe formate din șase-șapte avocați, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel și Șerban Suchea.

De asemenea, în proiectele care presupun exerciții intense de due diligence se alocă, în general, echipe de unu-doi avocați pentru ariile mari de interes (de exemplu corporate, real estate, regulatory & permits, financing, litigii). Mai mult, există avocați seniori care supervizează două-trei astfel de arii de practică înrudite și unu-doi parteneri care asigură coordonarea globală a proiectului. În funcție de necesități se poate ajunge la echipe multi-disciplinare de 10-12 avocați.

Pe parcursul anului trecut, firma de avocatură a fost implicată în aproximativ 20 de tranzacții de tip M&A, dintre care cinci-șase tranzacții se îndreaptă spre etapa de finalizare în prima parte a acestui an. Valoarea cumulată a acestora depașește 100 de milioane de euro.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



„Majoritatea mandatelor de M&A în 2021 au venit din partea investitorilor strategici care au dorit expansiunea afacerilor lor în România sau la nivel regional. O parte semnificativă a fost asigurată totuși și de clienți de tipul fondurilor de investiții. Portofoliul de clienți în materie de M&A este generat aproape exclusiv de mandatele directe primite din partea clienților, ponderea colaborărilor cu firme din străinătate fiind relativ redusă. Onorariile pentru proiectele de M&A, ca și onorariile pieței de avocatură în general, au fost afectate de criza provocată de pandemie, punând o presiune suplimentară pe profesie”, susține Sorin Mitel.

Nici anul în curs nu este lipsit de provocări, iar cele mai mari dintre ele vor fi generate direct sau indirect de (in)stabilitatea economică și predictibilitatea pe termen scurt și mediu a climatului economic global și regional, astfel încât clienții să își poată contura în mod realist planurile de investiții în 2022.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 691 / 1708
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...