
Ministerul Finanţelor dezvoltă aplicaţii de mobil pentru Spaţiul privat virtual şi extinde accesul la arhiva online
29 Septembrie 2020
AgerpresPotrivit sursei citate, ambele proiecte sunt co-finanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, pentru a îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia fiscală din România.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a semnat în luna septembrie co-finanţare europeană în valoare de 43 de milioane de lei (9 milioane de euro) pentru două proiecte prin care va fi optimizat accesul la Spaţiul privat virtual (SPV) de pe dispozitive mobile şi se va optimiza arhiva pentru eliberarea documentelor instituţiei prin intermediul portalului, a anunţat marţi ministerul.
Potrivit sursei citate, ambele proiecte sunt co-finanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, pentru a îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia fiscală din România.
"La începutul anului viitor va fi lansată licitaţia pentru achiziţia Serviciilor privind realizarea unei analize generale a sistemului informatic actual şi definirea în detaliu a cerinţelor aferente adoptării noului cadru procedural şi informaţional (infrastructura IT) în vederea dezvoltării portalului ANAF pentru îmbunătăţirea interacţiunii cetăţenilor şi mediului de afaceri", se menţionează în comunicat.
Potrivit Ministerul Finanţelor, proiectul de creştere a capacităţii administrative a MFP şi a instituţiilor subordonate va avea ca scop optimizarea şi simplificarea serviciilor legate de obligaţiile fiscale şi nefiscale şi de plata taxelor în cadrul Spaţiului Privat Virtual (SPV). Totodată, acesta va facilita obţinerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF.
În urma implementării proiectului, portalul ANAF va fi adaptat la dispozitive de tip smartphone şi la tabletă şi va dezvolta aplicaţii pentru platformele Android şi IOS prin care sunt accesibile serviciile furnizate prin SPV. De asemenea, vor fi introduse modalităţi noi de autentificare în sistem prin dispozitive mobile iar serviciile publice vor fi disponibile non-stop şi accesibile din orice loc, indiferent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile.
Noile servicii vor permite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate şi dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.
Valoarea proiectului se ridică la 23,949 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă - 20,133 milioane de lei şi contribuţia proprie - 3,836 milioane de lei.
Cel de-al doilea proiect, Creşterea capacităţii administrative a MFP şi a instituţiilor subordonate în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cetăţenilor şi mediului de afaceri pentru obţinerea de documente din arhiva instituţiei are în vedere optimizarea şi simplificarea serviciului de eliberare a documentelor din arhiva instituţiei prin intermediul portalului Spaţiului privat virtual (SPV).
Astfel, beneficiarii vor avea un acces facil şi imediat către servicii publice disponibile non-stop şi din orice loc, independent de tipul de dispozitiv folosit, PC/laptop sau dispozitive (telefoane, tablete) mobile. Totodată, vor fi îmbunătăţite schimbul electronic de documente, completarea de formulare online, furnizarea de notificări automate şi dovezi referitoare la manipularea datelor transmise.
Prin soluţia implementată, Ministerul Finanţelor urmăreşte reducerea poverii administrative pentru contribuabili persoane fizice şi juridice prin reducerea duratei de obţinere de către beneficiari a documentelor solicitate de până la 5-7 zile lucrătoare de la solicitare şi două drumuri la ghişeu, la o zi lucrătoare fără deplasare la ghişeu.
Valoarea proiectului este de 26,949 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă - 22,633 milioane de lei şi contribuţia proprie - 4,316 milioane de lei).
"Digitalizarea şi aplicarea de standarde în colaborarea dintre administraţia fiscală şi contribuabili reprezintă o prioritate a Ministerului Finanţelor Publice, ceea ce se va reflecta în creşterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparenţă şi predictibilitate", se mai precizează în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16463 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...