
Avocatura în stare de urgenţă. Apărătorii au rămas fără venituri şi acuză că nu sunt protejaţi: „E revoltă pe bună dreptate”
04 Aprilie 2020
MEDIAFAXÎn condiţiile în care avocatura trece, la fel ca întreaga societate, printr-o perioadă grea, sunt şi tensiuni în breaslă.
Restricţiile impuse de autorităţi afectează şi avocaţii. În timpul stării de urgenţă, instanţele judecă doar cauzele urgente, dosarele cu arestaţi preventiv. Asta înseamnă că avocaţii nu mai au de lucru, deci au rămas şi fără venituri.
Bogdan Alexandru a devenit cunoscut în spaţiul public când a fost desemnat primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, inculpat în dosarul crimelor din Caracal.
„Eu am reducere de activitate de 95%. Practic, nu mai am întâlniri cu clienţi de niciun fel, nu mai închei contracte. Niciun client nu-şi mai pune problema unor remedieri unor situaţii juridice în acest moment, toată lumea îşi face provizii pentru ce poate să urmeze”, spune avocatul Bogdan Alexandru, pentru MEDIAFAX.
Bogdan Alexandru a devenit cunoscut în spaţiul public când a fost desemnat primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, inculpat în dosarul crimelor din Caracal.
„Eu am reducere de activitate de 95%. Practic, nu mai am întâlniri cu clienţi de niciun fel, nu mai închei contracte. Niciun client nu-şi mai pune problema unor remedieri unor situaţii juridice în acest moment, toată lumea îşi face provizii pentru ce poate să urmeze”, spune avocatul Bogdan Alexandru, pentru MEDIAFAX.
În condiţiile în care avocatura trece, la fel ca întreaga societate, printr-o perioadă grea, sunt şi tensiuni în breaslă.
„Avem Casa de Asigurări a Avocaţilor în care am investit ani de zile bani ca să fim asiguraţi. Conducerea noastră centrală nu e de acord să primim bani compensaţie din aceste sume la care noi am contribuit ani de zile. Dacă nu avem activitate din cauza unei situaţii de risc cum este aceasta, pentru ce ne-am asigurat? Practic, suntem pensionari temporar. Cât o dura, o lună, două cinci, nu ştim. Baroul şi UNBR nici măcar nu se gândesc să ne scutească de cote”, mai spune Bogdan Alexandru.
Avocatul continuă: „Asta este întrebarea: de unde vom avea posibilitatea să plătim dacă activitatea este zero acum?”.
Revolta este împărtăşită şi de avocata Cosmina Cerva.
„Avocaţii nu sunt protejaţi de UNBR, nu sunt protejaţi de barourile din care fac parte pentru că în acest moment, la mai bine de 2 săptămâni de când s-a decretat stare de urgenţă, pentru avocaţi nu a fost creat niciun fond şi nu a fost disponibilizată nicio sumă de bani din propriul fond de asigurări pe care avocaţii îl au şi la care cotizează până la acest moment”, spune avocatul.
Cosmina Cerva subliniază că organele profesiei nu au făcut nimic să ajute avocaţii care nu au încasări în această perioadă.
„Nu au încasări nu din vina lor, nu au încasări pentru că activitatea din instanţele de judecată este suspendată. . Nu este suspendată de 2 săptămâni, ci este suspendată de 3 luni, pentru că înainte de starea de urgenţă a fost greva magistraţilor care a suspendat toată activitatea instanţelor de judecată”, a spus avocatul Cosmina Cerva.
Cosmina Cerva consideră ca fiind inadmisibil ca avocaţii să fie nevoiţi să achite cotele chiar dacă nu încasează nimic.
„De asta este revoltă şi, într-adevăr, e revoltă pe bună dreptate. Nu îţi cere nimeni nimic gratuit: avocaţii cotizează lună de lună cu nişte contribuţii nu foarte mici – chiar foarte mari – la un sistem. În perioada stării de urgenţă, UNBR, împreună cu Casa de Asigurări a Avocaţilor ar trebui să ajute toţi avocaţii care nu au încasări în această perioadă”, mai spune avocatul.
La rândul său, Daniel Fenechiu, prodecanul Baroului Bucureşti şi vicepreşedinte al UNBR, spune că sunt soluţii.
„UNBR a luat decizia ca toate aceste contribuţii să nu mai fie purtătoare de penalităţi. Adică poţi să nu plăteşti, plăteşti când ai şi nu mai plăteşti penalităţi la ele. Adică e similar cu ideea de a nu mai plăti. Este o amânare a plăţii până în momentul când vei putea”, a explicat acesta.
Fenechiu spune şi de ce nu a fost oprită achitarea cotelor:
„Dintr-un motiv extrem de simplu: avem colegi care îşi doresc să plătească. Care spun: Sunt un om responsabil, eu vreau să plătesc pensia normal şi la timp. (...) Nu sunt mai mulţi (cei care vor să plătească, n.r.), nu am făcut o statistică, dar s-a lăsat posibilitatea cine vrea să plătească. (...) Nu mai există sancţiune pentru ideea că nu plăteşti. Nu mai realizezi venituri sau ai venituri mici, nu mai plăteşti. Penalităţile au fost stabilite la zero. Hotărârea spune penalităţi zero, la cerere”, spune acesta.
În aceste condiţii, Daniel Fenechiu spune că reacţiile colegilor avocaţi nu sunt motivate.
„În opinia mea, revolta nu este jusitificată. În acest moment, avocatul poate să nu plătească absolut nimic, urmând să plătească în momentul când lucrurile intră în normalitate”.
Un avocat plăteşte contribuţii la nivelul UNBR şi la nivelul baroului din care face parte. 15 lei e contribuţia pentru UNBR şi, de exemplu, pentru baroul Bucureşti este 35 lei. De asemenea, avocatul are şi contribuţia pentru sistemul de pensie, iar suma care este achitată porneşte de la 300 lei şi poate creşte în funcţie de venituri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9 / 11 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...