
Avocatura în stare de urgenţă. Apărătorii au rămas fără venituri şi acuză că nu sunt protejaţi: „E revoltă pe bună dreptate”
04 Aprilie 2020
MEDIAFAXÎn condiţiile în care avocatura trece, la fel ca întreaga societate, printr-o perioadă grea, sunt şi tensiuni în breaslă.
Restricţiile impuse de autorităţi afectează şi avocaţii. În timpul stării de urgenţă, instanţele judecă doar cauzele urgente, dosarele cu arestaţi preventiv. Asta înseamnă că avocaţii nu mai au de lucru, deci au rămas şi fără venituri.
Bogdan Alexandru a devenit cunoscut în spaţiul public când a fost desemnat primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, inculpat în dosarul crimelor din Caracal.
„Eu am reducere de activitate de 95%. Practic, nu mai am întâlniri cu clienţi de niciun fel, nu mai închei contracte. Niciun client nu-şi mai pune problema unor remedieri unor situaţii juridice în acest moment, toată lumea îşi face provizii pentru ce poate să urmeze”, spune avocatul Bogdan Alexandru, pentru MEDIAFAX.
Bogdan Alexandru a devenit cunoscut în spaţiul public când a fost desemnat primul avocat din oficiu al lui Gheorghe Dincă, inculpat în dosarul crimelor din Caracal.
„Eu am reducere de activitate de 95%. Practic, nu mai am întâlniri cu clienţi de niciun fel, nu mai închei contracte. Niciun client nu-şi mai pune problema unor remedieri unor situaţii juridice în acest moment, toată lumea îşi face provizii pentru ce poate să urmeze”, spune avocatul Bogdan Alexandru, pentru MEDIAFAX.
În condiţiile în care avocatura trece, la fel ca întreaga societate, printr-o perioadă grea, sunt şi tensiuni în breaslă.
„Avem Casa de Asigurări a Avocaţilor în care am investit ani de zile bani ca să fim asiguraţi. Conducerea noastră centrală nu e de acord să primim bani compensaţie din aceste sume la care noi am contribuit ani de zile. Dacă nu avem activitate din cauza unei situaţii de risc cum este aceasta, pentru ce ne-am asigurat? Practic, suntem pensionari temporar. Cât o dura, o lună, două cinci, nu ştim. Baroul şi UNBR nici măcar nu se gândesc să ne scutească de cote”, mai spune Bogdan Alexandru.
Avocatul continuă: „Asta este întrebarea: de unde vom avea posibilitatea să plătim dacă activitatea este zero acum?”.
Revolta este împărtăşită şi de avocata Cosmina Cerva.
„Avocaţii nu sunt protejaţi de UNBR, nu sunt protejaţi de barourile din care fac parte pentru că în acest moment, la mai bine de 2 săptămâni de când s-a decretat stare de urgenţă, pentru avocaţi nu a fost creat niciun fond şi nu a fost disponibilizată nicio sumă de bani din propriul fond de asigurări pe care avocaţii îl au şi la care cotizează până la acest moment”, spune avocatul.
Cosmina Cerva subliniază că organele profesiei nu au făcut nimic să ajute avocaţii care nu au încasări în această perioadă.
„Nu au încasări nu din vina lor, nu au încasări pentru că activitatea din instanţele de judecată este suspendată. . Nu este suspendată de 2 săptămâni, ci este suspendată de 3 luni, pentru că înainte de starea de urgenţă a fost greva magistraţilor care a suspendat toată activitatea instanţelor de judecată”, a spus avocatul Cosmina Cerva.
Cosmina Cerva consideră ca fiind inadmisibil ca avocaţii să fie nevoiţi să achite cotele chiar dacă nu încasează nimic.
„De asta este revoltă şi, într-adevăr, e revoltă pe bună dreptate. Nu îţi cere nimeni nimic gratuit: avocaţii cotizează lună de lună cu nişte contribuţii nu foarte mici – chiar foarte mari – la un sistem. În perioada stării de urgenţă, UNBR, împreună cu Casa de Asigurări a Avocaţilor ar trebui să ajute toţi avocaţii care nu au încasări în această perioadă”, mai spune avocatul.
La rândul său, Daniel Fenechiu, prodecanul Baroului Bucureşti şi vicepreşedinte al UNBR, spune că sunt soluţii.
„UNBR a luat decizia ca toate aceste contribuţii să nu mai fie purtătoare de penalităţi. Adică poţi să nu plăteşti, plăteşti când ai şi nu mai plăteşti penalităţi la ele. Adică e similar cu ideea de a nu mai plăti. Este o amânare a plăţii până în momentul când vei putea”, a explicat acesta.
Fenechiu spune şi de ce nu a fost oprită achitarea cotelor:
„Dintr-un motiv extrem de simplu: avem colegi care îşi doresc să plătească. Care spun: Sunt un om responsabil, eu vreau să plătesc pensia normal şi la timp. (...) Nu sunt mai mulţi (cei care vor să plătească, n.r.), nu am făcut o statistică, dar s-a lăsat posibilitatea cine vrea să plătească. (...) Nu mai există sancţiune pentru ideea că nu plăteşti. Nu mai realizezi venituri sau ai venituri mici, nu mai plăteşti. Penalităţile au fost stabilite la zero. Hotărârea spune penalităţi zero, la cerere”, spune acesta.
În aceste condiţii, Daniel Fenechiu spune că reacţiile colegilor avocaţi nu sunt motivate.
„În opinia mea, revolta nu este jusitificată. În acest moment, avocatul poate să nu plătească absolut nimic, urmând să plătească în momentul când lucrurile intră în normalitate”.
Un avocat plăteşte contribuţii la nivelul UNBR şi la nivelul baroului din care face parte. 15 lei e contribuţia pentru UNBR şi, de exemplu, pentru baroul Bucureşti este 35 lei. De asemenea, avocatul are şi contribuţia pentru sistemul de pensie, iar suma care este achitată porneşte de la 300 lei şi poate creşte în funcţie de venituri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10 / 12 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...