
Dentons a transmis un aviz juridic și a susținut eliminarea termenului de opoziție din Legea 223|2020 privind simplificarea transferului de acțiuni și plata capitalului social
13 Noiembrie 2020
BizLawyerModificările aduse legii vor reduce povara birocratică asupra investitorilor și vor îmbunătăți imaginea României ca mediu favorabil mediului de afaceri
Andrei Vartires, asociat în cadrul Dentons București, a fost implicat în modificările favorabile din Legea 223/2020 privind simplificarea transferului de acțiuni și plata capitalului social. Cea mai importantă schimbare a fost eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile, care a creat sarcini inutile pentru investitori și a afectat climatul general de afaceri prin introducerea unei întârzieri nejustificate în transferul de proprietate. Ca atare, imaginea României a avut de suferit, mai ales că această prevedere nu era în concordanță cu practica obișnuită de afaceri la nivel mondial. Modificarea este favorabilă tuturor societăților cu răspundere limitată (SRL) care doresc să transfere acțiuni către o terță parte, având în vedere că orice potențială obiecție adusă de un creditor nu ar mai putea suspenda transferul.
„Am observat că mulți clienți ai noștri înregistrează întârzieri în derularea tranzacțiilor lor, deoarece creditorii, care în toate cazurile erau autoritățile fiscale, pot depune o opoziție care ar întârzia semnificativ transferul de acțiuni timp de mai multe luni și în unele cazuri chiar pentru mai mult mai mult de un an. Am oferit consultanță legislatorilor și am susținut eforturile altor persoane interesate să elimine această opoziție, iar acum ne bucurăm că am înregistrat o victorie majoră pentru clienții noștri și mediul de afaceri din România ”, a spus Andrei Vartires, asociat, Dentons București.
Alte modificări, în afară de eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile la transferul acțiunilor unui SRL către o terță parte, constau în eliminarea cerințelor de capital minim, adică 200 RON, și a valorii minime pe acțiune, de 10 RON. De asemenea, nu mai este SRL-urile nu mai sunt obligate să își înregistreze sediul la autoritățile fiscale. Registrul Comerțului, după înregistrarea companiei, va prezenta autorităților fiscale competente documentul care dovedește dreptul de utilizare al companiei asupra sediului său. Alte modificări se referă la eliminarea cerinței ca acordul de cumpărare de acțiuni să fie depus la Registrul Comerțului pentru înregistrarea transferului de acțiuni.
„Modificările au un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece vor reduce povara asupra investitorilor. În plus, această schimbare ar trebui să îmbunătățească imaginea României ca mediu favorabil afacerilor și să atragă mai multe investiții străine, în special în această perioadă plină de incertitudine, provocată de pandemia Covid-19”, a adăugat Andrei Vartires.
Echipa Dentons Romania, sub coordonarea lui Perry Zizzi, furnizează clienților soluții juridice pragmatice și eficiente. În peste două decenii de la intrarea pe piața din România, firma a fost implicată în tranzacții cheie, asistând clienți locali și internaționali din numeroase sectoare de activitate. Cele mai importante arii de practică includ drept financiar-bancar, dreptul pieței de capital, drept imobiliar, drept societar, dreptul muncii, energie și infrastructură, concurență și litigii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 50 / 75 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...