ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România și-a ales avocații care o vor reprezenta la ICSID în arbitrajul de investiții având 44 de reclamanți

13 Noiembrie 2020   |   BizLawyer

Întrucât regulile privitoare la procedura și managementul de caz ale arbitrajului de investiții nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieșit din tipare, care poate crea jurisprudență de referință la nivelul dreptului internațional al investițiilor.

Alexandru Stănescu (stanga), Esq. LLM, MBA, si Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner Pelinari & Pelinari

 
 
Pelinari & Pelinari reprezintă România într-un litigiu arbitral investițional care se va judeca în conformitate cu regulile de arbitraj ale Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții, instituție care face parte din grupul  Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, SUA. Alături de Pelinari & Pelinari, din consorțiul constituit pentru a apăra interesele României, fac parte și Dechamps International Law și 3 Verulam Buildings din Londra.

Litigiul arbitral a fost inițiat de 44 de Reclamanți care au dezvoltat în România proiecte în domeniul energiei regenerabile: 15 companii din Italia, Grecia, Luxemburg, Germania, Turcia, Republica Cehă și Cipru, un fond de private equity și 28 de persoane de cetățenie greacă, italiană și cehă. Aceștia acuză nerespectarea protecției conferite de Tratatul Cartei Energiei (Energy Charter Treaty), un acord internațional de investiții care stabilește un cadru multilateral pentru cooperarea în industria energiei, prin modificările legislative pe care România le-a adoptat în perioada 2011 – 2014.  


Acest caz este unul complex atât din perspectiva problemelor de drept substanțial, național și al Uniunii Europene, cât și a problemelor procedurale pe care le ridică, fiind o speță cu 44 de reclamanți. Întrucât regulile privitoare la procedura și managementul de caz ale arbitrajului de investiții nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieșit din tipare, care poate crea jurisprudență de referință la nivelul dreptului internațional al investițiilor.

"Deși am lucrat în cadrul mai multor dosare de arbitraj internațional în afara României, actuala provocare este una pe care o așteptam de ceva vreme - ca avocat în arbitraj internațional, nu există o mai mare onoare decât cea de a-ți reprezenta propria țară. Am adus alături o echipă pluridisciplinară, cu o experiență cumulată de peste 50 de ani în arbitrajul internațional și de investiții’’, a declarat Alexandru Stănescu, Esq. LLM, MBA,  membru în echipa de coordonare a consorțiului ce reprezintă România.

ICSID  este una din cele cinci instituții ce formează Grupul Băncii Mondiale, fiind o structură care oferă servicii de arbitraj instituționalizat unice și extrem de valoroase  pentru rezolvarea internațională a disputelor investiționale.
Cauzele în care investitori străini pornesc un litigiu arbitral investițional împotriva țării gazdă, în baza unor tratate internaționale, au o frecvență mai redusă comparativ cu arbitrajele internaționale comerciale, provocatoare atât prin complexitate cât și prin tipicitate.

"Acest litigiu arbitral reprezintă o noutate în istoricul cazurilor ICSID din perspectiva numărului mare de reclamanți și, deci, și din perspectiva complexității juridice a argumentelor la care vom răspunde: este ca și când ai juca o partidă de tenis cu 44 de jucători de cealaltă parte a fileului.
Desigur, este o provocare serioasă din punct de vedere profesional când ai fost mandatat să aperi propria ta țară, și este o plăcere sa lucrezi si cu și contra câtorva dintre cele mai bune echipe de avocați din lume. Vom aborda acest litigiu așa cum știm noi mai bine: temeinic, cu maximă atenție, fără loc de eroare. Cand faci absolut totul cât poți de bine, de obicei, rezultatele nu întârzie să apară. Experiența pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de profesie, timp în care am reprezentat clienți publici și privați în arbitrajul internațional, va contribui în mare măsură în acest litigiu arbitral investițional”, a daăugat Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner  Pelinari & Pelinari – liderul  consorțiului ce reprezintă România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 36 / 60
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...