ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România și-a ales avocații care o vor reprezenta la ICSID în arbitrajul de investiții având 44 de reclamanți

13 Noiembrie 2020   |   BizLawyer

Întrucât regulile privitoare la procedura și managementul de caz ale arbitrajului de investiții nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieșit din tipare, care poate crea jurisprudență de referință la nivelul dreptului internațional al investițiilor.

Alexandru Stănescu (stanga), Esq. LLM, MBA, si Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner Pelinari & Pelinari

 
 
Pelinari & Pelinari reprezintă România într-un litigiu arbitral investițional care se va judeca în conformitate cu regulile de arbitraj ale Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții, instituție care face parte din grupul  Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, SUA. Alături de Pelinari & Pelinari, din consorțiul constituit pentru a apăra interesele României, fac parte și Dechamps International Law și 3 Verulam Buildings din Londra.

Litigiul arbitral a fost inițiat de 44 de Reclamanți care au dezvoltat în România proiecte în domeniul energiei regenerabile: 15 companii din Italia, Grecia, Luxemburg, Germania, Turcia, Republica Cehă și Cipru, un fond de private equity și 28 de persoane de cetățenie greacă, italiană și cehă. Aceștia acuză nerespectarea protecției conferite de Tratatul Cartei Energiei (Energy Charter Treaty), un acord internațional de investiții care stabilește un cadru multilateral pentru cooperarea în industria energiei, prin modificările legislative pe care România le-a adoptat în perioada 2011 – 2014.  


Acest caz este unul complex atât din perspectiva problemelor de drept substanțial, național și al Uniunii Europene, cât și a problemelor procedurale pe care le ridică, fiind o speță cu 44 de reclamanți. Întrucât regulile privitoare la procedura și managementul de caz ale arbitrajului de investiții nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieșit din tipare, care poate crea jurisprudență de referință la nivelul dreptului internațional al investițiilor.

"Deși am lucrat în cadrul mai multor dosare de arbitraj internațional în afara României, actuala provocare este una pe care o așteptam de ceva vreme - ca avocat în arbitraj internațional, nu există o mai mare onoare decât cea de a-ți reprezenta propria țară. Am adus alături o echipă pluridisciplinară, cu o experiență cumulată de peste 50 de ani în arbitrajul internațional și de investiții’’, a declarat Alexandru Stănescu, Esq. LLM, MBA,  membru în echipa de coordonare a consorțiului ce reprezintă România.

ICSID  este una din cele cinci instituții ce formează Grupul Băncii Mondiale, fiind o structură care oferă servicii de arbitraj instituționalizat unice și extrem de valoroase  pentru rezolvarea internațională a disputelor investiționale.
Cauzele în care investitori străini pornesc un litigiu arbitral investițional împotriva țării gazdă, în baza unor tratate internaționale, au o frecvență mai redusă comparativ cu arbitrajele internaționale comerciale, provocatoare atât prin complexitate cât și prin tipicitate.

"Acest litigiu arbitral reprezintă o noutate în istoricul cazurilor ICSID din perspectiva numărului mare de reclamanți și, deci, și din perspectiva complexității juridice a argumentelor la care vom răspunde: este ca și când ai juca o partidă de tenis cu 44 de jucători de cealaltă parte a fileului.
Desigur, este o provocare serioasă din punct de vedere profesional când ai fost mandatat să aperi propria ta țară, și este o plăcere sa lucrezi si cu și contra câtorva dintre cele mai bune echipe de avocați din lume. Vom aborda acest litigiu așa cum știm noi mai bine: temeinic, cu maximă atenție, fără loc de eroare. Cand faci absolut totul cât poți de bine, de obicei, rezultatele nu întârzie să apară. Experiența pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de profesie, timp în care am reprezentat clienți publici și privați în arbitrajul internațional, va contribui în mare măsură în acest litigiu arbitral investițional”, a daăugat Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner  Pelinari & Pelinari – liderul  consorțiului ce reprezintă România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 51 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...