ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aurescu: Extinderea mandatului Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor reprezintă recunoaşterea credibilităţii României

18 Mai 2021   |   Agerpres

Decizia a fost luată pe 17 mai, în mod unanim, de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), precizează MAE într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

 
 
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută extinderea cu încă un an - până în septembrie 2022 - a mandatului Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor, menţionând că decizia reprezintă "recunoaşterea credibilităţii şi angajamentului autentic al României în plan internaţional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internaţional şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale".
 
Decizia a fost luată pe 17 mai, în mod unanim, de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), precizează MAE într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
 
În acest sens, mandatul Preşedinţiei române a organizaţiei, exercitat în perioada septembrie 2019 - septembrie 2021, a fost extins cu încă un an.
 
"Prelungirea mandatului României survine în condiţii excepţionale şi are loc în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei. Prelungirea mandatului României la conducerea CoD a fost salutată de Secretarul General al CoD, Thomas Garret, şi reconfirmă succesul mandatului şi viziunii României în fruntea acestui for, pentru consolidarea şi promovarea valorilor democratice globale", transmite MAE.
 
Conform sursei citate, în cadrul mandatului extins, România va continua să promoveze importanţa respectării Principiilor Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al CoD, precum şi a cadrului oferit de Declaraţia de la Bucureşti din iunie 2020.
 
Totodată, România va promova în continuare principale obiective asumate la conducerea CoD, inter alia, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei, dar şi teme ca rolul egalităţii de şanse în procesele democratice şi cooperarea cu societatea civilă.
 
"România a preluat Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în comunitatea de valori căreia îi aparţinea de drept şi în mod natural - familia democraţiilor. Continuarea exercitării Preşedinţiei române în cadrul acestui prestigios for multilateral, care promovează principiile şi practicile fundamentale ale democraţiei în lume, reprezintă o confirmare a rezultatelor notabile ale mandatului de doi ani exercitat deja de România, începând cu 15 septembrie 2019, precum şi recunoaşterea credibilităţii şi angajamentului autentic al României în plan internaţional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internaţional şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a afirmat ministrul Aurescu, conform sursei citate.
 
Aurescu şi-a exprimat convingerea deplină că "sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacităţile instituţionale, transparenţă şi încredere, oferă şi cel mai bun cadru pentru depăşirea situaţiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie", aşa cum statuează Declaraţia de la Bucureşti din 26 iunie 2020.
 
"România este pregătită să întreprindă, în continuare, demersurile necesare pentru realizarea de progrese pe linia priorităţilor de agendă stabilite la preluarea mandatului acestui for interguvernamental", a subliniat Bogdan Aurescu.
 
El a adăugat că va fi continuată activitatea intensă pentru promovarea valorilor democratice.
 
"Pregătirea celei de-a zecea reuniuni ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, precum şi a celei de a doua ediţii a Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor, care vor avea loc la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în luna septembrie 2021, ne oferă prilejul de a face un prim bilanţ al rezultatelor mandatului României la acest for şi de a proiecta obiectivele şi acţiunile prioritare în anul ce urmează. Aceste acţiuni consecvente vor fi reflectate în consolidarea pe mai departe a comunităţii de valori şi de principii cu partenerii like-minded, inclusiv prin acordarea de sprijin activ pentru organizarea Summitului Global al Democraţiilor anunţat de Preşedintele american Joseph Biden pentru finalul anului 2021 sau începutul anului următor", a mai menţionat ministrul.
 
MAE precizează că, pe durata primilor doi ani ai mandatului Preşedinţiei române a CoD, au fost organizate mai multe acţiuni care au reliefat angajamentul României în sprijinirea statului de drept, respectiv a protejării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.
 
Comunitatea Democraţiilor (CoD) a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa SUA, reprezentând o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăţi paşnice pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiţie pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6982 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...