ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Badea (BNR): România va avea o creştere economică mai rapidă dacă accelerăm ritmul de vaccinare

09 Aprilie 2021   |   Agerpres

Astfel, în opinia sa, România a simţit al treilea val al pandemiei cu un delay de circa o lună faţă de alte ţări, ceea ce a permis cumva replierea economiei.

 
 
România va avea o creştere economică mai rapidă dacă accelerăm ritmul de vaccinare şi ajungem printre primii la imunizarea colectivă, iar acest lucru ne-ar putea aduce avantaje competitive în comerţul exterior şi în cursa de a atrage investiţii străine, a afirmat, vineri, Leonardo Badea, vicepreşedintele Băncii Naţionale a României.
 
El a fost prezent în conferinţa online "Upgrade România - investiţiile, colacul de salvare al economiei", organizată de DC News, şi a precizat că discursul său reprezintă opinii personale care nu implică şi nu angajează în niciun fel banca centrală.
 
Astfel, în opinia sa, România a simţit al treilea val al pandemiei cu un delay de circa o lună faţă de alte ţări, ceea ce a permis cumva replierea economiei.
 
"Vaccinarea este singura strategie care va permite normalizarea şi deschiderea vieţii economice şi sociale. Capacitatea de refacere a economiei depinde de viteza cu care reuşim să ajungem la imunitate colectivă prin vaccinare. Şi asta este o chestiune care se ştie la nivel internaţional. Aşadar nu ar trebui să ne mulţumim cu acest ritm de vaccinare, care este la mică distanţă faţă de media UE, ci ar fi bine, în beneficiul economiei locale, să reuşim să ne plasăm printre primele ţări europene ca proporţie a populaţiei vaccinate şi să ţintim performanţe bune", a spus Badea.
 
El a dat exemplu situaţia din Statele Unite, Marea Britanie sau Israel, unde există premise pentru relansare economică rapidă, ca urmare a succesului campaniei de vaccinare.
 
"Chiar dacă nu realizăm acum, competiţia pentru a ajunge cât mai repede la o imunizare colectivă este foarte importantă pentru redeschiderea economiei şi avantajul ar fi că am putea avea o creştere economică mai rapidă şi mai sustenabilă, întrucât vom cheltui mai puţine resurse publice pentru a combate efectele negative ale pandemiei, în contextul în care bugetul public este şi aşa supus unei presiuni şi datoria publică este mare", consideră vicepreşedintele BNR.
 
În plus, acesta consideră că România ar trebui să ajungă cât mai repede la imunizare şi pentru a câştiga cursa pentru atragerea investitorilor străini.
 
"O deschidere economică rapidă ne-ar oferi avantaje competitive în comerţul exterior şi ne-ar consolida poziţia pe harta investitorilor străini de finanţarea cărora avem mare nevoie pentru modernizarea şi dezvoltarea economiei, pentru atenuarea actualelor vulnerabilităţi structurale", susţine Badea.
 
Nu ne permitem să rămânem în urmă, pentru că acest lucru ne-ar expune la eventuale rebalansări de capitaluri, consideră el.
 
Oficialul BNR a fost întrebat de ce crede că în România nu s-au construit mai deloc autostrăzi în ultimii 30 de ani.
 
"Sunt o multitudine de factori care au stat la baza acestei nereuşite, care ne-a marcat existenţa noastră socială şi economică în ultimii ani. Principala problemă este legată de lipsa unui proiect naţional care să fie foarte bine articulat şi să prioritizeze principalele priorităţi de finanţare, inclusiv fonduri UE", a răspuns Badea. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6186 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...