ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri (oficial BCE)

13 Februarie 2024   |   AGERPRES

Digitalizarea sporeşte riscul cibernetic şi ar putea duce la mai multă concurenţă în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea şi determinându-le să-şi asume riscuri excesive.

 
 
Creditorii din zona euro se confruntă cu perspective de risc în permanentă schimbare, ceea ce modifică modul lor de operare, a afirmat, în discursul său inaugural, Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Majorarea dobânzilor, sporirea riscurilor geopolitice, mişcările mai rapide legate de depozite, multiplicarea atacurilor cibernetice şi riscurile climatice schimbă natura fundamentală a afacerilor, iar creditorii ar putea să nu fie suficient de pregătiţi, a declarat Claudia Buch, care l-a înlocuit în funcţie pe Andrea Enria, la începutul anului.

"Ratele dobânzilor şi preţurile la energiei au crescut deja, proiecţiile economice au fost revizuite în scădere, riscurile climatice devin din ce în ce mai vizibile, iar numărul atacurilor cibernetice creşte. Multe din aceste schimbări sunt mai degrabă structurale decât temporare", susţine Buch.


BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din ţările lor sau deţin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfăşoară operaţiuni transfrontaliere semnificative. Ele deţin aproape 82% din activele bancare ale ţărilor în cauză.

Schimbarea mediului economic, inclusiv majorările record ale dobânzilor de către BCE, afectează deja companiilor şi există "indicii clare" că începe să se deterioreze calitatea activelor. O problemă cheie o reprezintă faptul că băncile nu au încă expertiza necesară pentru a opera într-un astfel de mediu, a avertizat Buch.

Oficialul a adăugat: "Noile riscuri nu sunt suficient integrate în procesele băncilor de gestionare a riscurilor. Deciziile creditorilor ar putea fi bazate pe informaţii incomplete sau defectuoase".

Extinderea digitalizării în sectorul bancar poate duce de asemenea la mişcări mai rapide legate de depozitele băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în rândul unor bănci regionale din SUA, astfel încât BCE trebuie să revizuiască planurile de finanţare ale instituţiilor financiare, a explicat Buch.

Oficialul a avertizat că digitalizarea sporeşte riscul cibernetic şi ar putea duce la mai multă concurenţă în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea şi determinându-le să-şi asume riscuri excesive.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea şi integritatea sistemului bancar european. BCE deţine autoritatea necesară pentru a efectua inspecţii de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor şi chiar pentru a retrage licenţele bancare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1331 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...