ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bogdan Chiriţoiu: Domeniul feroviar este zona cea mai puţin reformată

08 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Acesta susţine că Uniunea Europeană va impulsiona schimbările în companiile feroviare prin reglementările aduse, mai ales în sectorul financiar.

 
 
Domeniul feroviar este cel mai puţin reformat, de la comunism până în prezent, şi nu este sprijinit nici din administraţie, a afirmat marţi, Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei, la deschiderea Zilelor Feroviare 2019.

"Noi suntem reglementatorul pentru acces pe calea ferată. Vedem multe sectoare din economie şi din administraţie. Din perspectiva asta, CFR Marfă este cea mai puţin reformată, cea mai rămasă în urmă din economia românească, cea mai puţin schimbată de la comunism încoace. Aveți neşansa să nu aveţi un sprijin foarte bun în administraţie. Poate fi o problemă de expertiză, şi mai mult o problemă de captură a administraţiei de diferitele interese din piaţă şi societate", a declarat Chiriţoiu.


Acesta susţine că Uniunea Europeană va impulsiona schimbările în companiile feroviare prin reglementările aduse, mai ales în sectorul financiar.

"Singura parte bună pe care o văd este că suntem forţaţi să facem nişte schimbări, nu cred că lucrurile vor să rămână aşa. În primul rând sunt o serie de reguli care ne vin dinspre Uniunea Europeană. Vrând nevrând va trebui să aducem nişte schimbări. Cele mai importante sunt cele financiare. Sunt investiţii care se fac în infrastructură", a mai spus Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a subliniat că CFR nu duce lipsă de clienţi, există cerere de transport comercial pe calea ferată din partea marilor exportatori şi nevoie ridicată de creştere a limitei de viteză.

"Dacă nu creştem viteza de circulaţie a trenurilor, evident că nu vom putea atrage nici marfă şi nici călători pe calea ferată. Clienţi aţi avea. Operatorii mari economici se plâng de faptul că nu pot folosi calea ferată. Am fost de curând la Renault, cel mai mare exportator al ţării. Are nevoie de o capacitate mai bună pe calea ferată pentru a scoate producţia spre export. Banii sunt esenţiali pentru investiţii ca să creştem viteza", a spus acesta.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a adus în discuţie şi decizia Comisiei Europene asupra CFR Marfă şi preluare a o parte din activele companiei de către CFR Infrastructură pentru a ameliora datoriile.

„Banii singur nici ei nu sunt însă suficienţi. E nevoie şi de schimbări de reguli care să crească transparenţa şi să aducă şi să aducă mai multă competiţie în sistem. Pe partea de reguli, acolo ar fi contribuţia noastră, ajutorul pe care îl putem da sectorului. Pe scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie să-l gestionăm este situaţia CFR Marfă. Bănuiesc că mulţi din cei prezenţi în sală sunt implicaţi în plângerea care a fost adresată Comisiei Europene acum trei ani. Ştim cu toţii că la sfîrşitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care va spune dacă datoriile pe care CFR Marfă le are în momentul de faţă va mai adăuga câteva sute de milioane de euro. Avem câteva luni ca să gândim, în primul rînd CFR Marfă şi Ministerul, care este acţionarul CFR Marfă, să găsim soluţii cum, cum vedem evoluţia companiei şi a activelor companiei. Propunerea noastră a fost ca cel puţin o parte din active să fie preluate de CFR Infrastructură, şi în felul acesta să se reducă nivelul datoriilor", a adăugat Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a mai explicat că se pregăteşte deschiderea CFR Călători pentru concurenţa între traseele cel mai mult utilizate şi profitabile şi cele care vor necesita subvenţii.

"Avem discuţii în momentul de faţă privind modul cum va fi subvenţionat transportul de călători pe calea ferată în următorul an. Preocuparea noastră şi a Guvernului este să ne asigurăm ce limite poate să suporte bugetul, subvenţiile pentru CFR Călători, există o formulă care este corectă faţă de diferiţi operatori. Ceea ce e mai complicat, trebuie să ne pregătim pentru momentul în care vom deschide spre concurenţă acest sector, între traseele profitabile care poate nu necesită subvenţii, sau poate necesită o subvenţie mai mică şi şi traseele care sunt necesare social şi vor fi subvenţionate de la buget", a spus Preşedintele Consiliului Concurenței.

"Sunt de acord cu autorităţile, că nu trebuie ca România să fie campioana reformelor, mai bine stă şi vedem cum greşesc alţii şi învăţăm din ce fac bine şi ce fac prost alţii", a concluzionat acesta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8519 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...