ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Buju Stanciu & Asociații: În cazul Nordis, nu este nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor. Există riscul ca și alte firme din grup să ajungă la insolvență

10 Octombrie 2024   |   BizLawyer

În contextul în care compania deja se confrunta cu aproximativ 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență în acest moment, există riscul ca și alte firme din grupul Nordis să urmeze acest parcurs.

 
 
În cazul Nordis, având în vedere cele 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență, există riscul ca și alte firme din grup să urmeze acest parcurs. De asemenea, este important de subliniat că nu există nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor, la acest moment fiind imposibil de știut care sunt, de fapt, datoriile Nordis Management S.R.L., explică societatea de avocatură Buju Stanciu & Asociații. Chiar și în contextul în care toate proiecte ar fi reluate, este imposibil de determinat dacă s-ar putea ajunge la finalizarea lucrărilor și predarea apartamentelor promise.

I. Capitolul „Ce a fost”

Scena pieței imobiliare din România se confruntă cu, poate, cel mai mare scandal al domeniului din ultimii 10 ani: Nordis Management S.R.L., principala societate din grupul Nordis a intrat în insolvență.

Fie că este povestea unui dezvoltator erodat de dificultățile perioadei pe care am traversat-o, fie că se adeveresc suspiciunile cu privire la acțiunile frauduloase ale acestora, repercursiunile pentru clienții care au doar o promisiune de vânzare la îndemână sunt aceleași, aceștia trebuind să acționeze în cadrul procedurii de insolvență.

Parcursul Nordis din ultima perioadă a început printr-o cerere prin care se solicită inițierea procedurii de concordat preventiv, ce nu a fost admisă. Desigur, având în vedere că până în acest moment cererile de deschidere a procedurii insolvenței cu privire la alte companii ale grupului au fost respinse, niciun client nu a avut certitudinea că Nordis Management va intra în insolvență.

Cu toate acestea, în data de 7 octombrie 2024, Tribunalul București a decis deschiderea procedurii de insolvență stabilindu-se termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță pe 21 noiembrie 2024, dată până la care creditorii Nordis pot depune cereri pentru a se înscrie în lista creditorilor ce își vor recupera prejudiciile sau, cel puțin, o parte din acestea.

II. Capitolul „Ce este”

Din perspectiva procedurii insolvenței, pot apărea apărea următoarele situații:

         Se solicită, de către promitentul-cumpărător, executarea promisiunii de vânzare, dacă este posibil acest lucru.

Se impune subliniat că se poate cere administratorului judiciar executarea promisiunii de vânzare, printre altele, doar dacă promisiunea este notată în cartea funciară.

         Se solicită restituirea avansului împreună cu eventuale penalități, prevăzute de către promisiunea de vânzare.

Majoritatea persoanelor păgubite vor dori, cel mai probabil, să fie puse în posesia imobilelor pentru care au achitat avansuri substanțiale. Totuși, această opțiune nu este echivalentă cu lipsa înscrierii în tabelul creditorilor.

Pentru siguranță, este necesar ca orice promitent-cumpărător să se înscrie la masa credală a Nordis Management S.R.L. cu sumele reprezentând avansul plus penalitățile prevăzute de către contract.

Deși fără o declarație de rezoluțiune din partea promitentului-cumpărător, Nordis nu este încă obligată să restituie sumele menționate, creanța față de cumpărător există sub condiție suspensivă.

Atragem atenția că orice cumpărător Nordis care se va înscrie la masa credală cu o creanță sub condiție suspensivă nu va avea drept de vot în adunarea creditorilor. Mai mult, acestea nu sunt creanțe garantate în nicio modalitate, cumpărătorii având calitatea de creditori chirografari. Astfel, în cazul în care activele Nordis Management S.R.L. nu vor fi îndestulătoare, fiecărui cumpărător îi va fi restituită o sumă proporțională cu solicitarea sa în raport cu ceilalți creditori.

 

         Se denunță de către administratorul judiciar promisiunea de vânzare, în vederea maximizarea averii debitoarei. În această situație, se poate formula contestație în instanță de către promitentul-cumpărător.

         Identificarea unor clauze abuzive în promisiunile încheiate între Nordis și promitenții-cumpărători. Clauzele abuzive ar putea include penalizări nejustificate, termene nesustenabile pentru livrare, sau condiții care avantajează excesiv dezvoltatorul.

Se pot formula acțiuni pentru anularea acestor clauze.

III. Capitolul „Ce va fi”

În contextul în care compania deja se confrunta cu aproximativ 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență în acest moment, există riscul ca și alte firme din grupul Nordis să urmeze acest parcurs. Această evoluție ar putea agrava puternic situația grupului Nordis căruia îi vor fi restrânse toate mijloacele prin care ar putea duce la bun sfârșit proiectele promise.

Totuși, trebuie subliniat că nu există nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor, la acest moment fiind imposibil de știut care sunt, de fapt, datoriile Nordis Management S.R.L. Chiar și în contextul în care toate proiecte ar fi reluate, este imposibil de determinat dacă s-ar putea ajunge la finalizarea lucrărilor și predarea apartamentelor promise.

Așadar, indiferent dacă există intenția de a aștepta o revigorare a grupului Nordis cu speranța că imobilele vor fi predate într-un final sau se dorește recuperarea avansului plătit împreună cu eventuale penalități, data de 21 noiembrie 2024 trebuie să fie data la care toți clienții Nordis își exprimă opțiunea.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 778 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...