ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu: Nu va reveni FMI în România cât suntem în această guvernare

30 Mai 2022   |   Agerpres

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că lucrurile sunt în echilibru, iar România are o singură traiectorie, şi anume dezvoltarea.

 
 
Fondul Monetar Internaţional nu va reveni în România cât suntem în această guvernare, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Un răspuns foarte clar şi ferm: nu va reveni FMI în România cât suntem în această guvernare. Găsim soluţii să ţinem România, nu pe linia de plutire, ci acolo, pe traiectoria pe care s-a angajat şi traiectorie pe care câteodată - şi o să spuneţi chiar că vorbesc de fosta moştenire - era să derapeze anul trecut", a afirmat Câciu, la Ora Guvernului.

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că lucrurile sunt în echilibru, iar România are o singură traiectorie, şi anume dezvoltarea.

"V-am mai spus şi repet: veniţi cu mine când facem rectificarea şi o să vedeţi şi o să vă convingeţi că lucrurile sunt într-un echilibru. Nu am venit să ne batem joc de nimeni. Am venit să stabilizăm această ţară şi, mai mult decât atât, să ne menţinem angajamentele asumate în faţa Europei, mai nou în faţa OCDE, că suntem o ţară responsabilă şi suntem o ţară care are o singură traiectorie: de dezvoltare", a susţinut acesta, în faţa parlamentarilor.


În acest sens, Câciu a atras atenţia că se vorbeşte doar despre cheltuielile bugetare, nu şi despre venituri, care le-au depăşit.

"Vorbeaţi întotdeauna şi vorbiţi numai de cheltuieli. Un buget întotdeauna este construit şi pe venituri. Noi am început şi avem un deziderat: să creştem colectarea veniturilor bugetare. Acest lucru se vede. Făceaţi o comparaţie, aţi prezentat doar creşterea cheltuielilor: 15%. Vă uitaţi şi pe venituri, vedeaţi o creştere de 20% în primele 4 luni şi, mai ales ce-i foarte important, la veniturile fiscale 23%", a arătat el.

Adrian Câciu a subliniat că România mai are de absorbit încă 14 miliarde de euro fonduri europene din exerciţiul bugetar 2014 - 2020 şi riscă să îi piardă dacă nu ar fi fost luate măsuri.

"Mai mult decât atât, creşterea absorbţiei de fonduri europene mult întârziată. (...) Şi acum încercăm cu domnul Boloş (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş - n. r.), am încercat împreună cu domnul Vîlceanu (fost ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu - n. r.) să recuperăm timpi pierduţi. România are la dispoziţie 14 miliarde (euro n.r.) din fondurile europene 2014-2020 şi riscă să îi piardă dacă nu luam nişte măsuri. E adevărat că vi se pare că sunt cheltuieli. Sunt cheltuieli din fonduri europene. Foarte multe din zona pachetului 'Sprijin pentru România', mai mult de jumătate, sunt din fonduri europene. Înseamnă adaptare", a arătat şeful MF.

Totodată, ministrul Finanţelor le-a transmis USR-iştilor că ar fi putut să crească pensiile cu 5% cu cei 700 de milioane de euro care trebuie plătiţi pentru vaccinurile Covid-19.

"Cu 700 de milioane de euro în acest an pe care îi plătim pe vaccinuri creşteam pensiile cu 5%. Ne obligaţi să ne ducem într-o zonă în care să căutăm să echilibrăm bugetul, să diminuăm deficitul, să rezolvăm problemele din trecut, adaptându-ne la provocările prezentului, care nu sunt puţine. Şi credeţi-mă că asta facem în fiecare zi. Aţi spus ceva de investiţii şi aveţi dreptate. Investiţiile au fost blocate pentru că preţul materialelor a crescut şi nimănui nu i-a păsat. Acest Guvern, aşa cum îl vedeţi dvs., şi ministrul de Finanţe făcând parte din el, a găsit soluţia: să finanţeze toate contractele de investiţii de la autorităţile locale şi din infrastructura mare, inclusiv cele din fonduri europene. Până acum se spunea că nu se poate. Împreună cu dl. ministru Boloş, împreună cu liderii din coaliţie, am găsit soluţia şi iată că se poate", a adăugat acesta.

Întrebat de ce România se împrumută la dobânzi de 8%, ministrul a răspuns: "Pentru că avem o inflaţie imensă".

"Nu este inflaţia noastră. Când s-a făcut liberalizarea pieţei energiei, de fapt s-a făcut liberalizarea preţurilor la energie. Au generat o inflaţie imensă. Ultima lună de inflaţie, dacă vă uitaţi, 28% înseamnă creşterea preţului la energie. Acolo vedeţi consecinţele unor politici care nu s-au făcut bine. Se puteau face mai bine. Nu zic că nu trebuiau făcute, dar se puteau face mai bine. Încercăm să stabilizăm, încercăm să reparăm şi vom face asta în continuare. O să vedeţi că angajamentele cu privire la deficitul bugetar vor fi menţinute şi se va încheia anul aşa cum ne-am angajat. Mai mult decât atât, la 31 iulie a acestui an veţi avea o surpriză. Veţi avea strategia fiscal-bugetară pentru prima oară în istorie aşa cum scrie în lege: depusă şi adoptată de Guvern. Nu la final de an, nu anul viitor, astfel încât toţi investitorii din România să ştie cum arată România în următorii doi ani", a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a participat, luni, în Plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la invitaţia Uniunii Salvaţi România (USR), care a solicitat demnitarului să explice măsurile de oprire a scumpirilor şi pentru a controla deficitul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4257 / 9775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...