ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Pe lângă Legea consumatorului vulnerabil, gândim şi măsuri pentru ceilalţi consumatori casnici, dar şi non-casnici

17 Septembrie 2021   |   BizLawyer

El s-a referit şi la celelalte măsuri avute în vedere în cazul consumatorilor casnici şi non-casnici, care nu se încadrează în categoria de consumator vulnerabil.

 
 
Premierul Florin Cîţu a declarat joi seara că, pe lângă Legea consumatorului vulnerabil, care se va aplica de la 1 noiembrie, Guvernul are în vedere şi o serie de măsuri de compensare a facturilor la energie pentru ceilalţi consumatori casnici, dar şi pentru consumatorii non-casnici, reprezentaţi de IMM-uri.

"Urmează norme metodologice, detaliile vor veni de la Ministerul Muncii, dar consumatorul vulnerabil ştiţi foarte bine că sunt o parte mică dintre consumatori. Anul acesta este un an special şi ar trebui să ne gândim... vedeţi, efectul, un efect pervers al crizei de anul trecut, anul trecut când toate economiile au fost închise, s-au acumulat cereri foarte mari, oamenii au dorit să consume după aceea, pentru că şi noi, dar şi alte ţări au venit cu tot felul de măsuri care au menţinut veniturile oamenilor aproape intacte, nu perfect la fel, dar aproape intacte şi când s-au repornit economiile s-au creat tot felul de probleme pe lanţul de producţie şi de aici au început să crească preţurile. Deci o mare parte din ceea ce vedem azi pe creşterea preţurilor vine dintr-o cerere foarte mare, de doi ani de cereri acumulate şi o producţie anul acesta. Este un an special şi de aceea ar trebui să venim cu măsuri, să gândim măsuri, pe de o parte pentru consumatorul casnic, în acelaşi timp pentru consumatorul non-casnic", a susţinut Florin Cîţu, într-o emisiune la TVR 1, întrebat de când se va aplica Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de şeful statului, şi ce alte măsuri sunt avute în vedere pentru a compensa creşterea preţurilor la energie şi gaze.


Prim-ministrul a precizat că Legea consumatorului vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie şi că "va rămâne în vigoare în fiecare an de acum încolo".

El s-a referit şi la celelalte măsuri avute în vedere în cazul consumatorilor casnici şi non-casnici, care nu se încadrează în categoria de consumator vulnerabil.

"Pentru casnici deja ministrul Energiei a prezentat o variantă la care am ajuns, de a compensa o parte din factură şi la preţul la energie şi la preţul la gaze", a menţionat Cîţu.

În privinţa măsurii care vizează consumatorii casnici, alţii decât cei vulnerabili, el a spus că măsura este "bătută în cuie" ca procent.

"Ca schemă încă ne uităm cum să facem ca să nu... consumatorul să nu trebuiască să facă nimic, să nu trebuiască să ducă nicio adeverinţă nicăieri sau să trebuiască să facă ceva. Doar o să primească în factură, o să spună că o parte din factură este suportată, este o subvenţie suportată de stat. Va plăti mai puţini bani, va vedea toată factura. Nu vreau ca vreun client să trebuiască să se ducă la vreo instituţie a statului să depună vreun document ca să beneficieze de această facilitate în această perioadă. Ar fi o nebunie şi nu vreau să facem acest lucru. Măsura pe care o implementăm înseamnă pentru clienţii casnici, pentru consumatorul casnic încă 5 milioane de gospodării, deci aproape 10 milioane de români vor beneficia de această măsură", a declarat Florin Cîţu.

De cealaltă parte, consumatorul non-casnic, a adăugat el, va fi ceva similar şi pentru companiile mici şi mijlocii.

"Şi la gaze şi la energie, pentru companii mici şi mijlocii. Este vorba, trebuie să fim foarte atenţi, este vorba de acest an", a completat Cîţu.

Premierul a susţinut că, deşi nu susţine o astfel de variantă, s-ar putea să se vină şi cu o plafonare a preţurilor, având în vedere ce se întâmplă la nivelul ţărilor UE.

"Nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent că, dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim şi noi atenţi să intervenim. Dar, repet, este o măsură pe care nu aş vrea să o luăm, o intervenţie aşa brutală în piaţă ar însemna o distorsionare a pieţei foarte mult, într-o ţară care produce gaz, produce energie şi vrea să producă şi mai mult. Nu creezi motivaţie", a subliniat prim-ministrul.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, a mai spus Florin Cîţu, ar fi ceva temporar.

"Perioada 1 noiembrie - 31 martie (...) Dar nu este o soluţie pe care o prefer, este o soluţie extremă. Dacă toată Europa merge în direcţia respectivă, atunci nu avem cum", a afirmat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 257 / 15812
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...