ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Pe lângă Legea consumatorului vulnerabil, gândim şi măsuri pentru ceilalţi consumatori casnici, dar şi non-casnici

17 Septembrie 2021   |   BizLawyer

El s-a referit şi la celelalte măsuri avute în vedere în cazul consumatorilor casnici şi non-casnici, care nu se încadrează în categoria de consumator vulnerabil.

 
 
Premierul Florin Cîţu a declarat joi seara că, pe lângă Legea consumatorului vulnerabil, care se va aplica de la 1 noiembrie, Guvernul are în vedere şi o serie de măsuri de compensare a facturilor la energie pentru ceilalţi consumatori casnici, dar şi pentru consumatorii non-casnici, reprezentaţi de IMM-uri.

"Urmează norme metodologice, detaliile vor veni de la Ministerul Muncii, dar consumatorul vulnerabil ştiţi foarte bine că sunt o parte mică dintre consumatori. Anul acesta este un an special şi ar trebui să ne gândim... vedeţi, efectul, un efect pervers al crizei de anul trecut, anul trecut când toate economiile au fost închise, s-au acumulat cereri foarte mari, oamenii au dorit să consume după aceea, pentru că şi noi, dar şi alte ţări au venit cu tot felul de măsuri care au menţinut veniturile oamenilor aproape intacte, nu perfect la fel, dar aproape intacte şi când s-au repornit economiile s-au creat tot felul de probleme pe lanţul de producţie şi de aici au început să crească preţurile. Deci o mare parte din ceea ce vedem azi pe creşterea preţurilor vine dintr-o cerere foarte mare, de doi ani de cereri acumulate şi o producţie anul acesta. Este un an special şi de aceea ar trebui să venim cu măsuri, să gândim măsuri, pe de o parte pentru consumatorul casnic, în acelaşi timp pentru consumatorul non-casnic", a susţinut Florin Cîţu, într-o emisiune la TVR 1, întrebat de când se va aplica Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de şeful statului, şi ce alte măsuri sunt avute în vedere pentru a compensa creşterea preţurilor la energie şi gaze.


Prim-ministrul a precizat că Legea consumatorului vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie şi că "va rămâne în vigoare în fiecare an de acum încolo".

El s-a referit şi la celelalte măsuri avute în vedere în cazul consumatorilor casnici şi non-casnici, care nu se încadrează în categoria de consumator vulnerabil.

"Pentru casnici deja ministrul Energiei a prezentat o variantă la care am ajuns, de a compensa o parte din factură şi la preţul la energie şi la preţul la gaze", a menţionat Cîţu.

În privinţa măsurii care vizează consumatorii casnici, alţii decât cei vulnerabili, el a spus că măsura este "bătută în cuie" ca procent.

"Ca schemă încă ne uităm cum să facem ca să nu... consumatorul să nu trebuiască să facă nimic, să nu trebuiască să ducă nicio adeverinţă nicăieri sau să trebuiască să facă ceva. Doar o să primească în factură, o să spună că o parte din factură este suportată, este o subvenţie suportată de stat. Va plăti mai puţini bani, va vedea toată factura. Nu vreau ca vreun client să trebuiască să se ducă la vreo instituţie a statului să depună vreun document ca să beneficieze de această facilitate în această perioadă. Ar fi o nebunie şi nu vreau să facem acest lucru. Măsura pe care o implementăm înseamnă pentru clienţii casnici, pentru consumatorul casnic încă 5 milioane de gospodării, deci aproape 10 milioane de români vor beneficia de această măsură", a declarat Florin Cîţu.

De cealaltă parte, consumatorul non-casnic, a adăugat el, va fi ceva similar şi pentru companiile mici şi mijlocii.

"Şi la gaze şi la energie, pentru companii mici şi mijlocii. Este vorba, trebuie să fim foarte atenţi, este vorba de acest an", a completat Cîţu.

Premierul a susţinut că, deşi nu susţine o astfel de variantă, s-ar putea să se vină şi cu o plafonare a preţurilor, având în vedere ce se întâmplă la nivelul ţărilor UE.

"Nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent că, dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim şi noi atenţi să intervenim. Dar, repet, este o măsură pe care nu aş vrea să o luăm, o intervenţie aşa brutală în piaţă ar însemna o distorsionare a pieţei foarte mult, într-o ţară care produce gaz, produce energie şi vrea să producă şi mai mult. Nu creezi motivaţie", a subliniat prim-ministrul.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, a mai spus Florin Cîţu, ar fi ceva temporar.

"Perioada 1 noiembrie - 31 martie (...) Dar nu este o soluţie pe care o prefer, este o soluţie extremă. Dacă toată Europa merge în direcţia respectivă, atunci nu avem cum", a afirmat el.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4966 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...